20 Nisan 2024
  • Lefkoşa25°C
  • Mağusa26°C
  • Girne23°C
  • Güzelyurt23°C
  • İskele26°C
  • İstanbul14°C
  • Ankara9°C

İTALYA'DA 'EURO'DAN ÇIKMA' REFERANDUMU TALEBİ

İngiltere’nin AB’den ayrılıp ayrılmamayı oylayacağı yarınki referandum öncesinde, İtalya’da yükselişte olan AB karşıtı 5 Yıldız Hareketi’nden de Euro referandumu sinyali geldi.

İtalya'da 'Euro'dan çıkma' referandumu talebi

22 Haziran 2016 Çarşamba 16:57

 

Yerleşik düzen karşıtı, AB’ye şüpheyle yaklaşan bir hareket olarak doğan 5 Yıldız Hareketi, Avrupa Parlamentosu’nda da İngiltere’nin AB’den çıkmasını destekleyen UKİP lideri Nigel Farage ile birlikte Özgürlük ve Doğrudan Demokrasi Avrupası grubunda yer alıyor.

5 Yıldız’ın müstakbel başbakan adayı olarak görülen Temsilciler Meclisi Başkan Yardımcısı Luigi Di Maio dün akşam katıldığı bir televizyon programında İngiltere’deki oylamanın sonuçlarını beklediklerini ve İtalya’da da euro konusunda bir referanduma gitmek istediklerini söyledi.

"Grillo ve ben eski AB’yi yok edeceğiz"

Di Miao "Biz ekonomimize zarar veren anlaşmaların da aralarında yer aldığı birçok değiştirmek için Avrupa Parlamentosu’na girdik. İngiltere'deki sonuçları bekliyoruz. Ama İngiltere gibi bir ülkenin AB’den ayrılma konusunda referandum düzenliyor olması bile tek başına AB’nin iflas ettiğini göstermeye yetiyor" dedi.

Di Miao ayrıca "Euro konusunda da İtalyan vatandaşlarının danışma amaçlı bir referandumla karar vermesi gerektiğini düşünüyorum. Biz her zaman bu haliyle euro’nun işe yaramadığını söylüyoruz. Yerine alternatiflerin gelmesi gerektiğini düşünüyoruz, “euro 2” ya da alternatif para birimleri gelmeli" diye konuştu.140522162659_sp_beppe_grillo_624x351_ap.jpg

İtalyan yasaları uluslararası anlaşmaların referandumla iptal edilmesine izin vermezken, 5 Yıldız Hareketi referandumdan güçlü bir sonuç çıkarsa hükümete baskı yapılabileceğini savunuyor. Hareket, AB’de yoksul ülkeler için ayrı, zengin ülkeler için ayrı bir para birimi kullanılmasını istiyor.

5 Yıldız Hareketi’nini kurucusu ve fiili lideri Beppe Grillo, İtalya’nın AB’den ayrılması konusunda da referandum düzenlenmesi çağrısı yapmıştı.

'AB'ye destek düşüyor'

2009’da kurulmasının ardından 2013 genel seçimlerinde oyların yüzde 25’ini alan 5 Yıldız Hareketi son olarak geçen Pazar günü yapılan yerel seçimlerde de büyük başarı elde etmişti.

Hareket, başkent Roma ve Torino’yu ele geçirmiş, ikinci tura kaldığı 20 belediyeden 19’unu kazanmıştı. 5 Yıldız Hareketi’nin bu yükselişinde AB kurumları ve ekonomik kriz önlemlerinin de etkili olduğu tahmin ediliyor.

İtalya’da 2010’da yapılan anketlere göre halkın yüzde 73’ü AB taraftarı olduğunu söylerken bugün bu oranın düştüğü görülüyor. Geçen ayki bir ankete göre İtalyanların yüzde 58’i AB üyeliği konusunda referandum yapılmasını istiyor. Yüzde 48’i de böyle bir referandumda “AB’den çıkalım” oyu vereceklerini söylüyor.

 
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA