İSVİÇRE'DE BURKAYA BİR YASAK DAHA
İsviçre'de halk dün 26 kantonda 3 ana başlıkta referanduma gitti

24 Eylül 2018 Pazartesi 08:57
İsviçre'de Ticino'nun ardından St. Gallen Kantonu'nda da kamuya açık alanlarda burka giyilmesi yasaklandı.
İsviçre'de halk dün26 kantonda 3 ana başlıkta referanduma gitti.
Ülkenin İtalyanca konuşulan güney bölgesinde yer alan Ticino'da, 2013 yılında yapılan referandumun ardından yüzü tamamen kapatan burkanın kamuya açık alanlarda giyilmesi yasaklanmasının ardından, halk bu kez St. Gallen kantonunda aynı yasağa ilişkin sandığa gitti.
İsviçre basınında yer alan haberlere göre, bazı sol partilerin itirazına rağmen St. Gallen'de yapılan oylamada burkanın kamuya açık alanlarda giyilmesinin yasaklanması, sandığa gidenlerin üçte ikisinin oyuyla kabul edildi.
St. Gallen'deki halk oylamasına toplam seçmenin yüzde 35.8'ine tekabül eden 73 bin 830 kişinin katıldığı aktarıldı.
Sağcı İsviçre Halk Partisi'den (SVP) yapılan açıklamada, yasağın burkaya karşı ‘önleyici' etkisinin olması temenni edilirken, muhalifler ise ülkede kadınları burka giymeye zorlamanın zaten yasak olduğunu anımsatarak, getirilen yasağı ‘popülist bir yaklaşım' olarak nitelendirdi.
Burka yasağıyla birlikte, kanton polisi, yüzün kapatılmasının, "kamu güvenliğini, dini ve sosyal barışı tehdit edip etmediği" hususunda karar verme yetkisine sahip olacak.
St. Gallen polisinden Adalet Direktörü Fredy Fassler, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, sonucun sürpriz olmadığını, bununla beraber ‘neredeyse hiç etkisinin olmayacağını' vurguladı. "St. Gallen'de burka giyen hiç kimseyi görmedim" diyen Fassler, kanton polisinin burka giyen hiçbir kadını cezalandırmasını beklemediğini belirtti.
İsviçre'de çok az sayıda kişinin giymesine rağmen burka yasağı tartışmaları gündemden düşmezken, aşırı sağ örgütler ve İslam karşıtı gruplar, ülkenin farklı kantonlarında burka yasağına karşı kampanyalar düzenliyor.
İsviçre Federal Parlamentosu 2017 Mart ayında yapılan oturumunda, ülke genelinde burka yasağı getirilmesini içeren öneriyi kabul etmemişti.
Ülkedeki aşırı sağcı Egerkingen adlı komite de burka ve yüzü kapatan diğer kıyafetlerin yasaklanması için topladığı 106 bin 600 imzayı İsviçre Federal yönetimine teslim etmişti.
Öte yandan, ülke genelinde yapılan diğer referandumlarda, bisikletlilerin trafikteki yol hakkını içeren ‘bisiklet altyapısını teşvik edilmesi' inisiyatifi yüzde 74 oyla kabul edildi.
Ülkedeki çiftçileri yakından ilgilendiren diğer oylamalarda ise ‘adil gıda' inisiyatifi yasa tasarısı yüzde 60, ‘sürdürülebilir gıda' inisiyatifi de yüzde 67 ile reddedildi.
Böylelikle, İsviçre Ekonomi Bakanı Johann Schneider-Ammann'ın ‘tarımsal ürünlerde fiyat artışını tetikleyeceği' ve ‘diğer alanlardan misilleme geleceği' gerekçesiyle ‘tehlikeli' olarak nitelendirdiği çiftçilere daha fazla yardım yapılmasını içeren yasa tasarıları halktan kabul görmedi.
İsviçre yasalarına göre herhangi bir konuda referanduma gidilebilmesi için halkın 100 bin imza toplaması gerekiyor.
İncirli: Gelecek nesillere gurur duyacakları bir ülke bırakmak için çalışıyoruzCTP Genel Başkanı Sıla Usar İncirli, Lurucina Panayırı’nda kültür, dayanışma ve yeni geçiş kapılarının önemine vurgu yaptı; adil ve sürdürülebilir barış için kapıların açılmasının ortak talep olduğunu belirtti.03 Mayıs 2026 Pazar 21:30KIBRIS
Kariyer Günü’nde Büyük Buluşma!Dünyanın en iyi ilk 500 üniversitesi arasında yer alan Yakın Doğu Üniversitesi’nde düzenlenen “Kariyer Günü 2026”, öğrencilerle iş dünyasını bir araya getirerek kariyer yolculuklarına rehberlik etti.03 Mayıs 2026 Pazar 18:03YDÜ - YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ
Erdal Abidin için acil AB pozitif trombosit kana ihtiyaç vardır.Erdal Abidin için acil AB pozitif trombosit kana ihtiyaç vardır.03 Mayıs 2026 Pazar 18:02KIBRIS
ARUCAD Dünya Dans Günü’nü “Bodies Speak / Ideas Move” Programıyla KutladıARUCAD Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi Modern Dans Bölümü öncülüğünde gerçekleştirilen etkinlik, atölye çalışmaları, açık sahne performansları ve akşam gösterimleriyle yoğun bir katılıma sahne oldu.03 Mayıs 2026 Pazar 18:00ARUCAD
Kayıp Şahıslar Komitesine 1 milyon euro ödeyecekRum Yönetimi’nin, kayıpların kimlik tespitine yönelik testlerin yapılabilmesi amacıyla 1 milyon euro değerindeki ödeneği onayladığı belirtildi.03 Mayıs 2026 Pazar 17:58KIBRIS
Meclis Genel Kurulu yarın toplanacak…Gündemde 5 yasa tasarısı var03 Mayıs 2026 Pazar 17:56KIBRIS
Gazimağusa’da 3 yaşındaki çocuk hayatını kaybettiGazimağusa’da 3 yaşındaki Ayaz Kılbaş, ikametgâhı içerisinde aniden rahatsızlanarak yaşamını yitirdi.03 Mayıs 2026 Pazar 17:55KIBRIS
Erhürman, TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu’nu kabul ettiCumhurbaşkanı Tufan Erhürman, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve beraberindeki heyeti kabul etti03 Mayıs 2026 Pazar 17:54KIBRIS
Merit Otellerinin geleneksel 23 Nisan şenlik ve eğlenceleri Merit Park Hotel’de yapıldıMerit International Sosyal İşler Koordinatörlüğü tarafından Merit Park Hotel’de düzenlenen Merit Otelleri İlkokullar 23 Nisan Oyunları ve Eğlencesi, bu yıl üçüncü kez gerçekleştirilerek çocuklara unutulmaz anlar yaşattı.03 Mayıs 2026 Pazar 17:51KIBRIS
Güney Kıbrıs'ta 2 şap vakası dahaRum basınında yer alan bilgilere göre Athineu'da iki çiftlikte şap hastalığı tespit edildi. Buna göre şap hastalığı görülen çiftlik sayısı 110’a ulaştı. Öte yandan nadir türlerin akıbetine ilişkin kararın önümüzdeki günlerde açıklanması bekleniyor.02 Mayıs 2026 Cumartesi 18:37GÜNEY KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.