29 Mart 2024
  • Lefkoşa25°C
  • Mağusa26°C
  • Girne23°C
  • Güzelyurt25°C
  • İskele26°C
  • İstanbul21°C
  • Ankara20°C

İŞTE MERAK EDİLEN "ORTAK METİN"

İşte Merak Edilen "Ortak Metin"

07 Şubat 2014 Cuma 20:15

muzakere1Kıbrıs Müzakere sürecinde yaşanan tıkanıklık sonrasında sürece yeni bir ivme kazandıran "Ortak Metin" ile ilgili belirsizlikler yavaş yavaş ortadan kalkıyor. İşte Merak edilen o Belge....

Taslak ortak metin şöyle:

“İki lider Birleşmiş Milletler İyi Niyet Misyonu himayelerinde ilk toplantılarını gerçekleştirdi. Görüşme dostça ve samimi bir havada gerçekleşti ve iki lider aşağıda belirtilen konularda uzlaştı:

1. Mevcut statüko kabul edilemez ve uzaması halinde hem Kıbrıslı Rumlar hem de Kıbrıslı Türkler için olumsuz sonuçlar doğuracaktır. Liderler, bir anlaşmanın tüm bölgeye olumlu etkisi olacağını, öncelikle Kıbrıslı Türklere ve Kıbrıslı Rumlara, demokratik ilkeler, insan hakları ve temel özgürlükler getirmekle birlikte, iki toplumun farklı kimlikleri ve bütünlüğünü ve Birleşik bir Kıbrıs’ın Avrupa Birliği’nde ortak geleceğini sağlayacağını beyan eder.

2. İki lider sonuç doğuracak kapsamlı müzakerelerin başlamasında kararlılıklarını ifade eder.  Bu müzakerelerde tüm uzlaşılmayan ana konular masada olacak ve bağlantılı olarak görüşülecektir. Liderler en erken zamanda anlaşmaya ulaşma niyetindedir ve hemen ardından bu anlaşma ayrı ayrı ve eşzamanlı referanduma götürülecektir.

3. Anlaşma, ilgili Güvenlik Konseyi Kararları ve Üst Düzey Anlaşmalarda yer aldığı şekilde siyasi eşitlik temelinde iki toplumlu, iki bölgeli federasyona dayalı olacaktır.

Birleşik Kıbrıs, Birleşmiş Milletler'in ve Avrupa Birliği'nin üyesi olarak tek uluslararası hukuki kimliğe ve BM kuruluş anlaşmasına uygun olarak BM'ye üye tüm ülkelerin sahip olduğu tanımlanan tek egemenliğe sahip olacaktır. Bu egemenlik Kıbrıslı Rumlar ve Kıbrıslı Türklere eşit yayılacaktır. Federal Yasa tarafından düzenlenmiş tek Birleşik Kıbrıs vatandaşlığı olacaktır. Birleşik Kıbrıs’ın tüm vatandaşları ayrıca, Kıbrıslı Rum Kurucu Devleti veya Kıbrıslı Türk Kurucu Devleti’nin vatandaşları olacaktır. Bu statü Birleşik Kıbrıs vatandaşlığını tamamlayıcı olacak, federal yurttaşlığın yerine geçmeyecektir. Federal hükümetin yetkileri anayasa tarafından verilecektir. Artık yetkilerin kurucu devletler tarafından kullanılacağı Federal Anayasa’da yer alacaktır. Kurucu devletler tüm yetkilerini bütünüyle ve geri döndürülemez şekilde federal hükümetin müdahalesinden özgür olarak kullanabilecektir.

Federal yasalar, Kurucu devletler içerisindeki kurucu devletlerin yasalarının sağladığı yetkilerin alanına girmeyecektir aynı zamanda kurucu devletlerin yasaları da federal devletin yasalarına müdahale etmeyecektir. Bundan dolayı ortaya çıkacak herhangi bir ihtilafın son kararı Federal Yüksek Mahkeme tarafından karara bağlanacaktır. Hiç bir taraf, diğer taraf üzerinde otorite ve idari yetkiye sahip olmayacaktır.

4. Birleşik Kıbrıs Federasyonu, iki tarafta eşzamanlı yer alacak referandumda anlaşmanın onaylanması sonucu ortaya çıkacaktır.  Federal Anayasa, Birleşik Kıbrıs’ın iki eşit statüye sahip, iki kurucu devletten oluşacağını belirtecektir. Federasyonun, iki bölgeli, iki toplumlu yapısı ve Avrupa Birliği’nin üzerinde kurulu olduğu ilkeler güvence altına alınacak, bu ilkeler tüm adada korunacak ve saygı duyulacaktır. Federal Anayasa adada en üst yasa olacaktır ve federasyonun ve kurucu devletlerinin tüm yetkilerinde bağlayıcı olacaktır. Başka bir ülke ile herhangi bir şekilde kısmi veya bütünlüklü birleşme veya herhangi bir bölünme, ayrılma veya kurulu düzenin tek taraflı değişimi yasaklanacaktır.

5. Müzakereler, her konuda uzlaşı sağlanmadan, hiçbir konuda uzlaşı yoktur prensibine dayalıdır.

6. Atanmış temsilciler her konuyu, diledikleri zaman, tüm ilgili taraflarla görüşme yetkisine sahiptir ve gerektiğinde ilgili taraf ve paydaşlara paralel ulaşma imkanına sahip olmalıdır. İki toplumun liderleri gerektiği kadar sık bir araya gelmelidir. İki lider nihai karar verme yetkisine sahiptir. Sadece liderler tarafından özgürce varılan bir anlaşma ayrı ayrı eşzamanlı referandumlara götürülecektir. Herhangi bir hakemlik olmayacaktır.

7. Görüşmelerin başarılı olması için taraflar olumlu bir ortam yaratmak için çaba harcayacaktır. Liderler müzakereler süresince,  diğer tarafı suçlayıcı oyunlar, olumsuz kamuoyu açıklamaları yapmaktan sakınacaktır. Liderler Birleşik Kıbrıs'ın geleceğine katkı sağlayacak güven artırıcı önlemler için çaba göstereceklerini vaat ederler.

8. Liderler ayrıca şunu beyan eder...”

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA