19 Nisan 2024
  • Lefkoşa25°C
  • Mağusa25°C
  • Girne24°C
  • Güzelyurt25°C
  • İskele25°C
  • İstanbul14°C
  • Ankara18°C

İŞTE DPÖ'NÜN HAYAT PAHALILIĞI ORANLARI! LİMON...

DPÖ, hayat pahalılığı oranlarını açıkladı...

İşte DPÖ'nün hayat pahalılığı oranları! Limon...

03 Haziran 2016 Cuma 15:00

Başbakanlık Devlet Planlama Örgütü (DPÖ) 2016 yılı Mayıs ayı Hayat Pahalılığı oranı / Enflasyon Rakamlarını açıkladı. Devlet Planlama Örgütü (DPÖ) Müsteşarı Ödül Muhtaroğlu yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

156089424.jpg

“DPÖ tüketici fiyatlarındaki gelişmeleri izlemek amacıyla 5 ilçede önceden seçilmiş perakende satış yerlerinden derlediği perakende fiyatlara göre her ay tüketici fiyatları genel endeksini yayınlamaktadır. 2016 yılı Mayıs ayı Enflasyonu (Tüketici Fiyatları Genel Endeksi) bir önceki aya göre %0.76, bir önceki yılın Aralık ayına göre %1.86 ve bir önceki yılın aynı ayına göre %6.87 değişim gerçekleşmiştir.

Bir önceki aya göre, endekste kapsanan 230 maddenin ortalama fiyatlarında artış, 82 maddenin ortalama fiyatlarında ise düşüş gerçekleşmiştir. En yüksek fiyat artışı gösteren ilk üç mal; %96.70 Limon, %52.44 Golyandro ve %41.84 İlaçlar (Vitamin) olmuştur. En yüksek fiyat düşüşü gösteren ilk üç mal ise; %62.45 Dolmalık Biber, %60.69 Domates ve %51.55 Çarliston Biber olmuştur.   

dpo_yeni_4ecfa978.gif-479x320.png

 Ana mal gruplarına göre bir önceki aya göre değişim oranı aşağıda belirtilen şekilde gerçekleşmiştir:

1.         Sağlık ana grubunda %3,11 artış,

2.         Ulaştırma ana grubunda %2,87 artış,

3.         Eğitim ana grubunda %1,45 artış,

4.         Giyim ve Ayakkabı ana grubunda %1,19 artış,

5.         Çeşitli Mal ve Hizmetler ana grubunda %1,00 artış,

6.         Konut, Su, Elektrik, Gaz ve   Diğer Yakıtlar ana grubunda %           0,83 artış,

7.         Lokanta ve Oteller   ana grubunda %0,77 artış,

8.         Eğlence ve Kültür   ana grubunda %0,51 artış,

9.         Haberleşme  ana grubunda %0,25 artış,

10.      Alkollü İçecekler ve Tütün ana grubunda %0,22 artış,

11.      Mobilya, Ev Aletleri ve Ev  Bakım Hizmetleri ana grubunda %0,21 artış,

12.      Gıda ve Alkolsüz İçecekler ana grubunda %1,71 azalış.

alisveris-sepeti.jpg

En yüksek artış Sağlık ana grubunda olmuştur. Vitaminler, Romatizma İlaçları, Şeker Hastalığı İlaçları, Enfeksiyona Karşı ilaçlara yapılan zamlar nedeniyle artış olmuştur. Ulaştırma ana grubu Uçak bilet ücretlerindeki fiyat artışları ile akaryakıt zamları nedeniyle en çok artış gösteren ikinci ana grup olmuştur.

Mayıs ayında endekse yansıyan tüm Döviz kurlarının aylık ortalaması artı olmuştur. En fazla artış gösteren üçüncü ana grup olan Eğitimde de döviz kurlarındaki artışlar nedeniyle özel okul ücretlerinde artı değerler gerçekleşmiştir. 

Giyim ve Ayakabı ana grubunda yaz sezon ürünlerinin piyasaya gelmeye devam etmesiyle fiyatlardaki artışlar devam etmiştir. Çeşitli Mal ve Hizmetler'de Valiz - Bavul, Traş Kremi (Tüp); Konut, Su, Elektrik, Gaz ve  Diğer Yakıtlar'da Gerçek Kira Ücreti, Pencere Satın Alma PVC, Düz Cam; Lokanta ve Oteller'de Kahve ve Otel Ücretleri ; Eğlence ve Kültür'de Yurt Dışı Tur (Kültür Amaçlı-Fransa), Yurt Dışı Tur (Kültür Amaçlı-İtalya), Bilgisayar Masa Üstü; Haberleşme'de Cep Telefonu (İnternet Bağlantılı), Cep Telefonu Bataryası, Telsiz Telefon; Alkollü İçecekler ve Tütün'de Bira Alkollü (Şişede) (50 cl), Bira Alkollü (Teneke Kutuda)             (50 cl), Şarap (Sofra 70 cl), Viski (İthal); Mobilya, Ev Aletleri ve Ev Bakım Hizmetlerin'de Kapı kilidi, Anahtar, Sinek İlacı (Sprey) fiyatlarındaki artışlar nedeniyle bu ana gruplar artı değer göstermiştir.

Mayıs ayında eksi değer gösteren tek ana grup Gıda ve Alkolsüz İçecekler olmuştur. Taze Sebzeler, Kırmızı Mercimek, Kola (Pet Şişede 1 lt), Çay Poşet (Sallama Çay), Gazoz Meyveli (Pet Şişede 1 lt), Hellim, Dana Eti Kuşbaşı'ndaki fiyat düşüşleri nedeniyle bu ana grup eksi olmuştur.

Bu bağlamda Tüketici Fiyatları Endeks’inde yer alan 12 ana grubun 11 ana grubunda artış, 1 ana grubunda da azalış olmuştur.

Bilgilerinize Saygılarımızla;

Başbakanlık Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü"

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA