İSS BİRLİĞİ BAŞKANI BASAT: “BTHK, TEK BİR NOKTADAN MAHKEME EMRİNİ UYGULATMAK YERİNE, 35 FİRMAYA AYRI AYRI MAİL GÖNDERDİ”
İSS Birliği Başkanı Basat: “BTHK, tek bir noktadan mahkeme emrini uygulatmak yerine, 35 firmaya ayrı ayrı mail gönderdi”

28 Temmuz 2020 Salı 10:45
Cumhurbaşkanlığı’nın talebi üzerine Savcılığın suç duyurusunda bulunduğu, Mahkeme’nin ise Bilişim Suçları Yasası uyarınca ilk kez erişiminin engellenmesi yönünde karar ürettiği video ile ilgili dün Kıbrıs Postası’nın “YouTube’daki videoya erişim engellenemiyor: Gerekli altyapının olmadığı ortaya çıktı!” başlığıyla gündeme getirdiği habere ilişkin İnternet Servis Sağlayıcıları Birliği Kemal Basat’tan doğrulayıcı nitelikte açıklama geldi.
İnternet Servis Sağlayıcıları Birliği (İSS) Başkanı Basat, kişisel sosyal medya hesabı üzerinden gerçekleştirdiği açıklamasında, ülkede 35 adet internet servis sağlayıcısı şirketin bulunduğunu, bu şirketlerin tümünün de internet hizmetini ‘istisnasız’ bir şekilde KKTC Telekomünikasyon Dairesi’nden temin ettiğini kaydetti.
“BTHK, TEK BİR NOKTADAN MAHKEME EMRİNİ UYGULATMAK YERİNE, 35 İSS’YE AYRI AYRI MAİLLER GÖNDERDİ”
Bilgi Teknolojileri Haberleşme Kurumu’nun (BTHK), Bilişim Suçları Yasası’na göre erişimi engelleme ile ilgili mahkeme emri geldiğinde bunu Telekomünikasyon Dairesi’ne bildirip tek bir noktadan mahkeme emrini tüm ada için uygulatmak yerine, 35 İSS'e ayrı ayrı mail göndererek her bir firmanın bu engellemeyi kendi içinde ayrı ayrı gerçekleştirmesini talep ettiğini belirtti.
“CİHAZLAR ÇOK PAHALI… TEMİN ETMEK HEM GEREKSİZ HEM DE İSRAF”
Söz konusu engellemelerin yapılmasını sağlayan cihazların çok pahalı olduğunu ve 35 firmanın bu cihazları ayrı ayrı temin etmesinin hem gereksiz olduğunu hem de israftan başka bir işe yaramadığını belirten Basat, şöyle devam etti:
“Firmaların bu sistemleri kuracak maddi imkanı olsa bile, bu zor dönemde tek bir sistemle KKTC Telefon Dairesinde çözülebilecek bir altyapının, gereksiz yere 35 katı harcanarak İSSlerde çözülmeye çalışılması ve ülkedeki maddi kaynağın dönüşü olmayacak şekilde yurtdışına elektronik cihaz alımı için gönderilmesinin herhangi bir mantığı yoktur.”
Bilişim Suçları Yasası’nın ‘muhtemelen’ kendi içinde daha çok tartışılacağını belirten Basat, “o ayrı bir konudur. Ben burada sadece teknik ve maddi açıdan mevcut durumu aktarmaya çalıştım” açıklamasında bulundu.
İnternet Servis Sağlayıcıları Birliği (İSS) Başkanı Basat, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
“Bu ülkede 35 Internet Servis Sağlayıcı(İSS) şirket bulunmaktadır. Bu firmaların hepsi toptan İnternet hizmetini istisnasız KKTC Telekominikasyon Dairesinden (TD) temin etmektedirler.
Bilgi Teknolojileri Haberleşme Kurumu(BTHK), son birkaç günde yeni Bilişim Yasasına göre erişimi engelleme ile ilgili bir mahkeme emri geldiğinde bunu TD'ye bildirip tek bir noktadan mahkeme emrini tüm ada için uygulatmak yerine, 35 İSS'e ayrı ayrı mail göndererek her bir firmanın bu engellemeyi kendi içinde ayrı ayrı gerçekleştirmesini talep etmektedir.
Bu tip engellemelerin yapılmasını sağlayan cihazlar çok pahalıdır ve 35 firmanın bu cihazları ayrı ayrı temin etmesi hem gereksiz hem de israftan başka birşey değildir. Firmaların bu sistemleri kuracak maddi imkanı olsa bile, bu zor dönemde tek bir sistemle KKTC Telefon Dairesinde çözülebilecek bir altyapının, gereksiz yere 35 katı harcanarak İSSlerde çözülmeye çalışılması ve ülkedeki maddi kaynağın dönüşü olmayacak şekilde yurtdışına elektronik cihaz alımı için gönderilmesinin herhangi bir mantığı yoktur.
Bu yasa kendi içinde muhtemelen daha çok tartışılacaktır, o ayrı bir konudur. Ben burada sadece teknik ve maddi açıdan mevcut durumu aktarmaya çalıştım.”
Erhürman: Cumhurbaşkanlığı standart, liyakat, denetim alanlarında üzerine düşeni yapma çabasından geri durmayacakCumhurbaşkanı Tufan Erhürman, seçim mevzuatında değişiklik öngören yasayı Meclis’e iade etmesine yönelik eleştirilere yanıt verdi.17 Eylül 2026 Perşembe 21:36KIBRIS
YDP'den UBP'li başkan adayalarına destek yokTDP Parti Meclisi'nden dikkat çeken kararlar çıktı.17 Eylül 2026 Perşembe 21:33KIBRIS
Sermet Nereli: “Halkla birlikte yöneteceğiz, herkes kazanacak, İskele kazanacak”“CTP’nin markalaşmış ‘Herkes için hizmet’ anlayışını İskele’yle buluşturacağız”17 Eylül 2026 Perşembe 17:43İSKELE
Erhürman, 23 Eylül’de New York’a gidecekCumhurbaşkanı Tufan Erhürman, 23 Eylül’de New York’ta Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres ve BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Kişisel Temsilcisi Maria Angela Holguin ile görüşeceğini açıkladı.17 Eylül 2026 Perşembe 17:20KIBRIS
170 üreticiye bin modern arı kovanı“KKTC Arıcılığın Geliştirilmesi Kırsal Kalkınma Projesi -Kovan Dağıtım Töreni”, bugün Lefkoşa Millet Bahçesi’nde yapıldı.17 Eylül 2026 Perşembe 17:18KIBRIS
Erhürman'dan seçim yasasına ilişkin 4 uyarıCumhurbaşkanı Tufan Erhürman, Cumhuriyet Meclisi’ne iade ettiği Seçim ve Halkoylaması Yasası ile ilgili 4 noktaya dikkat çekerek, düzenlemelerin Meclis tarafından yeniden değerlendirilmesini istedi.17 Eylül 2026 Perşembe 17:12KIBRIS
Meteoroloji Dairesi'nden sağanak uyarısıMeteoroloji Dairesi, yarın gök gürültülü sağanak beklendiğini duyurarak, yetkililer ile vatandaşları tedbirli olmaya çağırdı.17 Eylül 2026 Perşembe 14:01HAVA DURUMU
BM’den Erhürman-Hristodulidis görüşmesi sonrası açıklamaKıbrıs Türk lideri Tufan Erhürman ile Kıbrıs Rum lideri Nikos Hristodulidis’in görüşmesi tamamlandı.17 Eylül 2026 Perşembe 13:27KIBRIS
Kişi: Değişim yakın...Önlerinde 2,5 ay bulunduğunu belirten Kişi, son sözü halkın söyleyeceğini ifade ederek, “Biz hazırız. Karşımıza nasıl bir tablo çıkacağını biliyoruz. Az sabır… Değişim yakın!” dedi.17 Eylül 2026 Perşembe 13:19KIBRIS
Şahali’den DAÜ’deki görev değişikliği önerisine tepki: “DAÜ’ye dokunma artık!”CTP Milletvekili Erkut Şahali, seçime sayılı günler kala Doğu Akdeniz Üniversitesi’nde (DAÜ) Vakıf Yöneticiler Kurulu Başkanı ve üyelerinde değişiklik yapılmasının gündeme gelmesine tepki gösterdi.17 Eylül 2026 Perşembe 13:13KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs










Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.