18 Nisan 2024
  • Lefkoşa21°C
  • Mağusa25°C
  • Girne23°C
  • Güzelyurt21°C
  • İskele25°C
  • İstanbul19°C
  • Ankara20°C

İSRAİL'DEN GAZZE'YE YENİ UYARI: EVLERİNİZİ TERK EDİN

İsrail'den Gazze'ye yeni uyarı: Evlerinizi terk edin

17 Temmuz 2014 Perşembe 15:58

Hava saldırılarına devam eden İsrail, Gazze'nin doğu ve kuzeyinde yaşayan sivillerin evlerini terk etmelerini istedi.

İsrail Savunma Bakanlığı, 100 binden fazla Gazzeliye telefonla dün sabah 8:00'e kadar evlerini terk etmeleri mesajını gönderdi.Salı sabahı Mısır'ın ateşkes önerisini kabul eden İsrail, ülkeye roket atışlarının sürdüğünü belirterek gün içinde Gazze'deki saldırılarına yeniden başlamıştı.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, 'Hamas'ın diplomatik bir çözümü reddetmesi sonrası askeri operasyonlarını yoğunlaştırmaktan başka bir seçenekleri olmadığını' söyledi.

Açıklamanın ardından üst düzey Hamas yetkililerinden Mahmud az-Zahar ve eski Hamas İçişleri Bakanı Fethi Hamad'ın evleri İsrail tarafından vuruldu.

Zahar saldırı sırasında evde değildi.

Hamas'tan farklı açıklamalar

Hamas sözcüsü Osama Hamdan BBC'ye, ateşkes inisiyatifinden medyadan haberdar olduğunu, anlaşmanın detayları bilinmeden bir ateşkesin devreye sokulamayacağını söylemişti.

Dün Hamas'ın askeri kanadı anlaşmayı reddederken Hamas'tan ise resmi bir açıklama yapılmamıştı.

Bu arada Netanyahu, hükümetin Gazze stratejisini eleştiren ve bölgeye daha sert abluka uygulanmasını savunan Savunma Bakan Yardımcısı Danny Danon'u ise görevden aldı.

İsrail tarafında ilk ölüm

Gazze'den atılan roketler sonucu İsrail'de de ilk can kaybı yaşandı. İsrail Polis Sözcüsü Micky Rosenfeld, Erez geçiş noktasındaki askerlere yiyecek götüren bir İsraillinin, Gazze'den düzenlenen roket saldırısında öldüğünü açıkladı.

Rosenfeld'in açıklamasına göre, roket saldırılarında aralarında çocukların da olduğu en az 15 İsrailli de yaralandı.

İsrail Savunma Bakanlığı'nın açıklamasında, Salı günü Gazze'den İsrail'e 140'ten fazla füze fırlatıldığı ve geçtiğimiz sekiz gün içinde fırlatılan füzelerin sayısının 1100'den fazla olduğunu belirtildi.

Ölen Filistinli sayısı 200'ü geçti

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarında ise, Filistinli yetkililerin açıklamalarına göre, 204 Filistinli hayatını kaybetti.

Birleşmiş Milletler ölenlerin dörtte üçünden fazlasının sivil olduğunu açıkladı. Dün geceki saldırılarda 10 kişinin öldüğü bildiriliyor.

Örgüt ayrıca, Gazze'de halen kullanılan içme suyunun yüzde 90'ının tüketime uygun olmadığı uyarısında bulundu.

Yardım kuruluşlarına göre de, İsrail'in bombardımanı sonucu Gazze'de yakında birçok kişi susuz kalacak. Bölgede binlerce kişi halen geçici barınaklarda kalıyor.

Netanyahu'nun karşı karşıya olduğu 'ikilem'

BBC'nin Kudüs’te bulunan Orta Doğu muhabirlerinden Kevin Connolly, İsrail Başbakanı Netanyahu'nun bir ikilemle karşı karşıya olduğunu söylüyor.

Connoly şunları belirtiyor: "İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu şimdi bir ikilemle karşı karşıya. Kabinesinde bir kara harekâtı yapılmasını isteyen sağcı üyeler var ve Netanyahu iç politikada zayıf gözükmek istemiyor."

"Ancak kendisi için önemli riskler var. Karada muharebe çok sayıda ölü ve yaralıya neden olabilir, İsrail'i müttefiklerinden uzaklaştırabilir ve ülkeyi açık bir çıkış stratejisi olmayan uzun bir kampanya içine kıstırabilir."

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA