19 Nisan 2024
  • Lefkoşa22°C
  • Mağusa22°C
  • Girne22°C
  • Güzelyurt20°C
  • İskele22°C
  • İstanbul15°C
  • Ankara22°C

İSRAİL ŞİMDİ DE HASTANE BOMBALADI

İsrail şimdi de hastane bombaladı

22 Temmuz 2014 Salı 14:09

Filistin’de dün itibarıyla ölü sayısı 500’ü aştı. Gözlemciler, önümüzdeki günlerde özellikle sivil ölümlerin artacağı öngörüsünde bulunuyor

İsrail'in saldırılarında Deyr el-Balah kentindeki El Aksa Şehitleri Hastanesi vuruldu. AP ve AFP ajanslarına bilgi veren Filistinli yetkililer, hastanenin tanklardan açılan ateşle vurulduğunu ve en az 4 kişinin hayatını kaybederken 16 kişinin yaralandığını söyledi.

Tank mermilerinin hastanenin yoğun bakım ünitesine ve ameliyat bölümüne isabet ettiği belirtiliyor. İsrail'in Gazze harekâtında en kanlı gün önceki gün yaşanmıştı. Sadece Gazze'nin Şucaiyye bölgesinde yaklaşık 70 Gazzeli öldü. İsrail önceki günkü çatışmalarda 13 İsrail askerinin öldüğünü duyurdu.

Sivil ölümlerin artmasından endişe ediliyor

BBC Diplomasi Muhabiri Jonathan Marcus kaleme aldığı analizde önümüzdeki günlerde Gazze'de sivil ölümlerin artmasının beklendiğini belirtiyor:

"Ne yazık ki çatışmaların yakın zamanda sona ereceğini söyleyemiyoruz. İsrail hâlâ kendisini hedeflerine ulaşmış hissetmiyor ve harekâta devam etme konusunda kararlı."

"Hamas ise, İsrail ordusuna kayıp verdirerek cesaretlenmiş durumda ve savaşmaya devam etmek istiyor."

"Çatışmaların artık kalabalık yerleşim yerlerine yayıldığını ve sokak sokak, ev ev çatışmalar yaşandığını göz önünde bulundurursak ne yazık ki önümüzdeki günlerde sivil kayıpların artacağını söylememiz gerekiyor."

İsrail, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nin acil ateşkes çağrısına rağmen Gazze'de karadan ve havadan saldırılarını sürdürüyor.

Filistinli sağlık görevlileri, son saldırılarda iki aileden 30'dan fazla kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

BM İnsan Hakları Konseyi acil toplanacak

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi İsrail'in Gazze harekâtı gündemiyle acil toplanma kararı aldı. Konsey, Mısır'ın talebiyle yarın toplanacak. Toplantının gerçekleşebilmesi için 47 üyeli Konsey'in en az 16 üyesinin hazır bulunması gerekecek.

Kerry, “Amma da nokta atışı operasyonmuş”

Öte yandan ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin önceki gün katıldığı FOX News programının yayın arasında yaptığı telefon görüşmesi kameralara yansıdı.

Yayın arasında kimliği açıklanmayan bir Dışişleri Bakanlığı yetkilisiyle konuşan Kerry, İsrail'in kara harekâtı için iki kez üst üste "Amma da nokta atışı operasyonmuş" ifadesini kullanıyor.

Ardından telefondaki ses, "Gerginlik tırmanıyor efendim" diyor. Kerry ise, "Tekrar gitmemiz gerekecek. Galiba bu akşam gidebiliriz. Ortalık bu haldeyken yerimizde oturmamız aptalca olur" diyor.

FOX News sunucusu ise, Kerry'nin telefon görüşmesini Gazze sorularına geçmeden önce canlı yayında izleyicilere dinlettikten sonra, "Amma da nokta atışı derken kızgındınız. İsrail'in fazla ileri gittiğini mi düşünüyorsunuz?" diye soruyor.

“İsrail’in meşru müdafaa hakkına saygı duyuyoruz”

Kerry, "Bu tür durumlarda yorum yapmak çok zor. İsrail'in meşru müdafaa haklarına saygı duyuyoruz. Topraklarına füzeler düşerken İsrail hükümeti oturup seyredemezdi. O anki tepkim sivillere ve çocuklara yapılan saldırılara tepki veren herhangi birisininki ile aynıydı" cevabını veriyor.

Ölü sayısı 500’ü aştı

İsrail'in Gazze'deki saldırılarında önceki gün en kanlı gün oldu ve dün itibarıyla ölen Filistinli sayısı 500'ü aştı. İsrail, 18'i asker 20 İsrailli'nin öldüğünü duyurdu.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA