19 Nisan 2024
  • Lefkoşa17°C
  • Mağusa18°C
  • Girne19°C
  • Güzelyurt15°C
  • İskele18°C
  • İstanbul14°C
  • Ankara17°C

İSRAİL: MAHPUS X KENDİSİNİ ASARAK İNTİHAR ETTİ

İsrail: Mahpus X kendisini asarak intihar etti

19 Şubat 2013 Salı 14:08

İsrail, Mossad için çalıştığı iddia edilen Mahpus X'in cezaevinde tutulduğu sırada kendisini asarak intihar ettiğini doğruladı.

Vaka üzerindeki gizlilik kararının kaldırılması talebinin ardından açıklanan bir mahkeme raporuna göre Mahpus X, "hücresinde bulunan duşun penceresine asılı bir halde" bulundu.

Avustralya medyası tarafından adının Ben Zygier olduğu bildirilen mahkum 2010 yılı Aralık ayında hayatını kaybetmişti.

Vaka üzerindeki gizlilik kararının kaldırılması talebinin ardından açıklanan bir mahkeme raporuna göre Zygier, "hücresinde bulunan duşun penceresine çarşafıyla asılı bir halde" bulundu.

Zygier, kimliği ve cezaevine konma nedeni gizli tutulduğu için medyada Mahpus X olarak biliniyordu.

İsrail, Avustralya'da bir haber programının mahkumun adının Ben Zygier olduğuna dair haberini henüz doğrulamadı.

Avustralya'da ABC News kanalında yayınlanan 'Dış Muhabir' adlı haber programı, İsrail'in Mossad için çalışan Avustralyalı bir kişiyi gizli bir şekilde cezaevinde tutmasının nedeninin 'görevi ile ilgili ayrıntıları ifşa etmesi' olduğunu duyurdu.

Adli tıp raporuna göre 15 Aralık 2010 tarihinde ölen mahkum 'nefessiz kaldığı' için hayatını kaybetti.

Medya tarafından yapılan talep üzerine hakim Daphna Blatman Kedrai tarafından hazırlanan raporda mahkumun ölümünün İsrailli cezaevi yetkililerinin ihmalinden kaynaklandığı belirtildi.

Hakim, İsrail Cezaevi Kurumu'nun hatalı olduğunu gösteren kanıtların olduğunu söyledi.

"İntiharını engellemek için talimatlar verilmişti ve mahkumu korumakla yükümlü görevliler bunun farkındaydı. Ancak bu talimatlara uyulmadı ve mahkum intihar için bir "fırsat penceresi" yakaladı".

34 yaşındaki Zygier'ın 2010 yılında tutuklandığı ve İsrail'de yüksek güvenlikli Ayalan cezaevinde tutulduğu belirtiliyor.

Zygier vakası, aynı yıl bir İsrail gazetesinin konuyla ilgili haber yapması ile gün ışığına çıktı. Ancak gizlilik kararı alınmasının ardından konu ile ilgili haberler kaldırıldı.

Pazar günü İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu bazı bilgilerin kamuoyundan saklanması kararının gerekli olduğunu savundu.

Netanyahu, "Biz diğer ülkeler gibi değiliz... Daha fazla tehdit altındayız ve güvenlik güçlerimizin eylemlerinin uygunluğundan emin olmak zorundayız" diye konuştu.

ABC News: Mahpus X gizli bilgileri ifşa etti

ABC News kanalında yayınlanan Dış Muhabir programı, İsrail'in Mahpus X olarak bilinen Ben Zygier'ın Mossad'ın operasyonları hakkında Avustralya istihbarat servisine bilgi verdiğinden şüphelendiğini aktarıyor.

Habere göre Zygier, Avustralya Güvenlik İstihbarat Örgütü (ASIO) ajanları ile görüştü ve onlara içinde yer aldığı gizli operasyonlar konusunda bilgi verdi.

Haberde, operasyonlardan birinin Zygier'ın çalışma izni almak için başvurduğu İtalya'da çok gizli bir görev olduğu belirtildi.

Dış Muhabir programı, Zygier'ın birkaç defa ismini değiştirdiğini ve Avrupa ve Orta Doğu'da Mossad için yaptığı işlerde kullanmak üzere çok sayıda farklı pasaport kullandığını söyledi.

Habere göre, Zygier Avrupa'da Mossad için çalışan ve Arap ülkeleri ve İran'a elektronik eşya ihracatı yapan bir şirket kurdu.

ABC kanalında yayınlanan program, Mossad'ın Zygier'ın bir Avustralya ziyareti sırasında Asio ajanları ile iletişime geçtiğini tespit ettiğini söyledi.


Haberin Kaynağı: http://www.bbc.co.uk/turkce/haberler/2013/02/130219_israel_prisonerx.shtml

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA