26 Nisan 2024
  • Lefkoşa21°C
  • Mağusa21°C
  • Girne22°C
  • Güzelyurt20°C
  • İskele21°C
  • İstanbul16°C
  • Ankara20°C

İSKOÇYA’DAN BAĞIMSIZLIĞA RED KARARI

İskoçya’dan bağımsızlığa red kararı

20 Eylül 2014 Cumartesi 15:06

İskoçyalılar Birleşik Krallık’tan ayrılıp bağımsız ayrı bir ülke olmaya yüzde 55’e karşı yüzde 45 gibi net bir oranla hayır dedi. Sonuçların açıklanmasıyla “ayrılığa hayır” taraftarları sevinç gösterisinde bulundu.

İngiltere Başbakanı David Cameron sonuçlarla ilgili basına açıklama yaptı: “Kampanya esnasında dediğim gibi, Birleşik Krallık sona erseydi kalbim kırılırdı. Ve bu duygunun insanlar tarafından paylaşıldığını da biliyorum. Sadece İngiltere’de de değil tüm dünyada insanlar üzülürdü. Şimdi Birleşik Krallık’ta bir araya gelip daha ileriye gitme zamanıdır. Bu ilerlemenin en önemli kısmı da İskoçyalılara daha fazla adalet için dengeli anlaşmalar yapmak olacak. En önemlisi de bunu İngiltere’deki herkesle yani Galler ve Kuzey İrlanda halklarıyla da yapacağız.”

Bağımsızlığa hayır kampanyasının lideri Alistair Darling sonuçlar sonrası taraftarlarına yaptığı coşkulu konuşmada: “Oylama sona ermiştir. İskoçyalılar kararlarını vermiştir. Bizler Birleşik Krallık’ta ve İskoçya’da ilerlemeye ve değişime karar verdik. Haydi İskoçya! Hep birlikte bu kararı gerçekleştirelim!” dedi.

“Birlikte daha iyi, bağımsızlığa hayır” taraftarları İskoçya’nın dünyanın altıncı büyük ekonomisi İngiltere’den ayrılmama kararını büyük bir coşkuyla kutladı.


Salmond: “Demokratik karara saygı duyuyoruz”

Alex Salmond - Kopyaİskoçya’da bağımsızlık yanlılarının hayalleri başka bahara kaldı.

Sandıktan çıkan yüzde 10’luk oy farkının büyük bir oran olmadığına dikkat çeken ‘evetçiler’in bir kısmı seslerini duyurabildikleri için tamamen kaybetmediklerini düşünüyor.

İskoç hükümetinin lideri Alex Salmond sonuçların açıklanmasının ardından yaptığı konuşmada yenilgiyi kabul etti ancak bağımsızlık mücadelesinin önünün kapanmadığını da ima etti. Salmond, “İskoç halkının çoğunluğu bu aşamada bağımsız bir ülke olmayı reddetti. Halkın bu kararını kabul ediyor, tüm İskoçya’yı halkın bu demokratik kararına saygı duymaya çağırıyorum.” ifadelerini kullandı.

Sağlık, eğitim ve sosyal servis gibi alanlarda Londra’nın uyguladığı tasarruf önlemleri bağımsızlık yanlılarının öncelikli argümanları arasındaydı. Nihai karar İngiliz hükümetinin istediği doğrultuda olsa bile ‘evetçiler’ tepkilerini ortaya koydukları kanısında.

Yenilgiye uğrayan bağımsızlık yanlılarından gelen yorumlar şu yönde:

“Belki sağlık sistemi önümüzdeki iki, üç belki beş yıl sonra tamamen batacak. Ama küllerinden yeniden doğmak gibi bu gibi şeyleri tekrar inşa edebiliriz. Bir sonraki fırsatta bunu başarabileceğimizi düşünüyorum.”

 

 

“İskoçya’da çok fazla kişinin bağımsızlık istediğini gördük. Oyların hepsi tek tarafa akmadı. Bence sonuç hayır olsa bile gidişattan memnun olmadığımızı gösterdi.”

Westminster parlamentosundan üç ana parti ortak bir bildiri imzalayarak, sandıktan hayır çıkması karşılığında İskoçya’nın yetkilerini genişletme vaadinde bulunmuştu. Şimdi İskoç halkı ister bağımsızlık yanlısı ister karşıtı olsun bu sözlerin yerine getirilip getirilmeyeceğinin yakın takipçisi olacak.

 

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA