28 Mart 2024
  • Lefkoşa19°C
  • Mağusa18°C
  • Girne19°C
  • Güzelyurt19°C
  • İskele18°C
  • İstanbul18°C
  • Ankara17°C

IŞIK: 162 ASKER VE 3 ATAŞE FİRARDA

Milli Savunma Bakanı, darbe girişimi sonrası toplam 162 askerin firarda olduğunu, TSK'dan 3 bin 185 kişinin ihraç edildiğini açıkladı. Işık, pilot ihtiyacının giderilmesi için acil düzenlemelere gidileceğini söyledi.

Işık: 162 asker ve 3 ataşe firarda

12 Ağustos 2016 Cuma 17:54

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında başlatılan soruşturma süreci ve firari askerlerle ilgili açıklamalarda bulundu. Habertürk televizyonuna konuşan Işık, 133'ü general 162 asker ve 3 askeri ataşenin firarda olduğunu belirterek, ataşelerden birinin Bosna-Hersek askeri ataşesi olduğunu, diğer iki ataşenin iadesi için de İtalya ile temaslara başlandığını açıkladı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Yunanistan'da görevli iki ataşenin aileleriyle birlikte feribotla İtalya'ya hareket ettiklerinin tespit edildiğini bildirmişti.

Türk Silahlı Kuvvetleri'nden (TSK) toplamda 3 bin 185 kişinin ihraç edildiğini belirten Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, ihraç edilenler arasında 151 general ve amiral bulunduğunu kaydetti. Bakan Işık, darbe soruşturması kapsamında TSK'dan 265 pilot ihraç edildiğini belirterek, "Acil durumlarda yetecek pilotumuz var. Ama olması gerekenin altındayız. Dolayısıyla bazı düzenlemeler yapıyoruz" dedi.

"Mağduriyetleri gidereceğiz"

FETÖ tarafından ayrılmaya zorlanan sınıf subaylarının dönüş hakkı gibi pekçok düzenlemeyi içeren bir kararname hazırlığı içinde olduklarını açıklayan Fikri Işık, daha önce Balyoz'da mağdur edilmiş bazı askerlerin terfi ettirilerek önemli görevlere atandığına dikkat çekerek, "Hükümetimizin tavrı belli. Mağduriyetleri giderecek adımlar atacağız" dedi.

Fikri Işık eleştirilere yol açan, ordudaki emir-komuta zinciriyle ilgili düzenlemelerde de netleştirmeler yaptıklarını kaydetti. Işık, "Daha önce Milli Savunma Bakanlığı ile kuvvet komutanlığı ilişkisini düzenlemiştik. Genelkurmay ile ilişkiler vardı. Bazı netleştirmeler yapıyoruz. Genelkurmay asli işlerinde kuvvet komutanlıklarıyla emir-komuta zinciri içinde çalışacak. Orada oluşan bazı tereddütleri giderecek düzenlemeler" diye konuştu.

Dış tehdit odaklı savunma

TSK'nın uzun yıllar iç tehdit öncelikli savunmayı benimsediğini, bunun günümüz Türkiyesinde geçerli olmadığını belirten Işık, Türkiye'nin artık dış tehdit ve asimetrik tehdidi ön plana alan savunma konseptine ihtiyaç duyduğunu söyledi.

NATO ve Rusya ile ilişkilere de değinen Işık, NATO-Türkiye ilişkilerinde sıkıntı bulunmadığını, ancak darbe girişimi sonrasında NATO ülkelerinden gelen açıklamaların hayalkırıklığı ve öfke yarattığını belirterek, NATO üyesi ülkelerden özeleştiri beklediklerini belirtti. Işık, "Türkiye NATO üyesidir, ama bu NATO üyesi olmayan ülkelerle ilişkileri geliştirmemek anlamına gelmiyor. Bundan sonra Rusya ile yakın ilişki içinde olmamız ne NATO, ne diğer ülkelere karşı bir hareket olur" diye konuştu.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA