25 Nisan 2024
  • Lefkoşa26°C
  • Mağusa24°C
  • Girne23°C
  • Güzelyurt25°C
  • İskele24°C
  • İstanbul19°C
  • Ankara24°C

IŞİD'DEN MİLİTANLARINA: 'BAĞDAT'A İLERLEYİN'

IŞİD'den militanlarına: 'Bağdat'a ilerleyin'

13 Haziran 2014 Cuma 16:37

Irak'ta Musul'u ve Tikrit'i ele geçiren Irak Şam İslam Devleti IŞİD, 'başkent Bağdat'ı hedeflediklerini' söyledi.

IŞİD sözcüsü Ebu Muhammed el Adnani'ye ait olduğu belirtilen ses kaydında Adnani IŞİD militanlarına Bağdat'a doğru ilerlemeleri çağrısında bulunuyor.

Ses kaydında Adnani, "Kurtardığınız toprakların tek bir karışından bile vazgeçmeyin. Rafiziler'in (Şiiler) ceset parçalarınız haricinde bir yere basmalarına izin vermeyin. Bağdat'a, Halifelik'in Bağdatı'na doğru ilerleyin" diyor ve hedeflerinde Kerbela'nın da olduğunu ifade ediyor.

Hükümete bağlı askeri birlikler ise militanları, Bağdat'ın 110 km kuzeyinde bulunan Samarra'da hava saldırılarıyla durdurdu.

Irak Başbakanı Nuri el Maliki militanlara karşı mücadeleyi sürdüreceğini belirtip direnmeyi reddeden askerleri de cezalandıracağını söyledi.

Reuters haber ajansına konuşan bir polis memuru, militanların Irak güvenlik güçlerine ait 'Humvee askeri araçlarını kullanmalarının' askeri birlikler için 'aldatıcı' olduğunu söyledi.

Hafta başında saldırılarını yoğunlaştıran IŞİD, önce Musul ardından da Tikrit'in kontrolünü ele geçirdi.

“Kürtler IŞİD’e karşı savaşmaya hazır

Öte yandan BBC'ye konuşan Kürt kökenli milletvekili Mahmut Osman, Irak merkezi yönetiminden talep gelmesi durumunda, Kürtlerin IŞİD'e karşı savaşmaya hazır olduğunu söyledi. Osman, "Irak ordusu çekildiği için Kürtler onların mevzilerini alıyor" dedi.

Parlamento toplanamadı

Irak Parlamentosu Başbakan Nuri El Maliki'ye olağanüstü hal yetkisi vermek için toplanamadı. 325 üyeli parlamentoda oylama için sadece 128 milletvekili bir araya geldi. BBC'nin Erbil'deki muhabiri Jim Muir Parlamentonun yeter çoğunluğu sağlayamamasını Irak siyasetinin parçalanmış yapısı hakkında çok şey anlattığını söylüyor.

Reuters haber ajansı ise Tikrit'te yüzlerce Irak polisinin alıkonduğunu duyurdu. Bu arada Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) Musul'u ele geçirmesi sonrasında kentteki saldırılarını sürdürüyor.

IŞİD'in rehin aldığı Musul'daki Türkiye Konsolosluğu çalışanları ve Türk soförlerinin durumu ile ilgili ise çelişkili bilgiler geliyor. Musul'da bunlar olurken Irak ordusunun Kerkük'ten çekilmesi üzerine Iraklı Kürt birlikler kentin kontrolünü ele geçirdi.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA