İSHAK PAŞA SARAYI 2018'İ REKORLA KAPATTI
Osmanlı mimarisinin seçkin örneklerinden İshak Paşa Sarayı, 2018 yılında 121 bin 94 turistle son 4 yılın rekorunu kırdı.

08 Şubat 2019 Cuma 11:45
Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde bulunan Osmanlı mimarisinin seçkin örneklerinden İshak Paşa Sarayı, son dört yılın en yüksek ziyaretçi sayısına ulaştı.
Doğu Anadolu Bölgesi'nin en önemli Osmanlı eserleri arasında bulunan tarihi İshak Paşa Sarayı, Kültür ve Turizm Bakanlığının çevre düzenlemesi projesi ve İçişleri Bakanlığınca görevlendirmesi yapılan Doğubayazıt Belediyesinin çalışmalarıyla her geçen gün ziyaretçi sayısını arttırıyor.
"Medeniyetler geçidi'' olarak nitelendirilen bölgede Lale Devri'nde inşa edilen ve Topkapı'dan sonra ülkedeki en büyük saray olan, kartal yuvası görünümü, mimarisi ve tarihi özelliğiyle yılın her mevsimi ziyaretçilerin ilgisini çeken İshak Paşa Sarayı, özellikle son yıllarda bölgede sağlanan huzur ortamının da etkisiyle çok sayıda yerli ve yabancı turisti ağırladı.
Yaz aylarında olduğu gibi kış mevsiminde de turistlerin akınına uğrayan İshak Paşa Sarayı, kar örtüsü içerisindeki güzellik ve zarafetiyle ziyaretçilerine bu mevsimde de adeta görsel bir şölen sunuyor.
Saray 2018'de 121 bin 94 ziyaretçi ağırladı
Heybeti ve güzelliğiyle bölgeye önemli oranda gelir gelmesini de sağlayan İshak Paşa Sarayı, bu özellikleriyle 2018 yılında turist rekorunu da kırdı.
2014 yılında 100 bin ziyaretçiyi ağırlayan, ardından bölgedeki olumsuzluklar nedeniyle ziyaretçi sayısı 2015'te 44 bin 603'e gerileyen İshak Paşa Sarayı, tüm çalışmalara rağmen 2016 yılında ancak 57 bin 175 kişi ağırlayabildi. Gerek bölgede sağlanan huzur, gerekse yapılan yatırımlarla tekrar eski günlerine dönmenin sinyalini veren İshak Paşa Sarayı, 2017 yılında 92 bin 830 turist sayısı ile 2014 yılı seviyelerine çıkabildi. 2018 yılında ise önemli bir çaba sergilenmesi ve çevre düzenlemesi başta olmak üzere bir dizi çalışmaya tabi tutulan saray, 121 bin 94 yerli ve yabancı turist ağırlamayı başardı.
"500 yıl önce kullanılan kalorifer sistemi ilgi çekiyor"
Turizm acentesi sahibi ve rehber Mehmet Çeven, AA muhabirine yaptığı açıklamada, saraya her geçen gün artan ilgiden dolayı memnun olduklarını söyledi.
Sarayın en fazla yerli turistler tarafından ziyaret edildiğini ancak sarayı gezmeye yabancı turistlerin daha fazla zaman ayırdığını anlatan Çeven, şöyle konuştu:
"Normalde yerli turist sarayın içerisine girdiği zaman 1-1,5 saat girip çıkıyor ama yurt dışından gelen turistler gördükleri karşısında 4-5 saate yakın zamanını buraya veriyor. Genelde sarayda yabancı turistlerin ilgisini çeken burada ilk kalorifer sisteminin kullanılması. 500 yıl önce sarayda kalorifer sistemi kurulmuş. Aslında dünyada birçok saray var ama burada bu sistemin kullanılması onların çok ilgisini çekiyor. Ayrıca rakım olarak da ilgi çekiyor saray. Şu an 2200 rakımdayız ve sarayın gerek bulunduğu konumu, gerek kalorifer sistemini gördükten sonra tekrar arkadaşıyla gelmek isteyen turistler oluyor."
İzmirli öğrenciler saraya hayran kaldı
İzmir Ege Üniversitesinden Van'a geziye gelen 17 kişilik kafile de bölgenin önemli eserlerinden biri olan sarayı görmek için Doğubayazıt ilçesine geldi. Sarayı gezerek rehberler eşliğinde tarihi hakkında daha fazla bilgi alan öğrenciler, sarayın görkemi ve güzelliği karşısında şaşkınlıklarını gizleyemedi.
Üniversite öğrencisi Serdar Çelik, sarayı daha küçük bir yapı olarak düşündüğünü ancak gördüğü manzara karşısında mutlu olduğunu ifade etti. Çelik, "Sadece Van'a geldik ama İshak Paşa Sarayı'nı görmek için de buraya geldik. Bizim milli kültürümüz bu. Sahip çıkmalı, görmeliyiz burayı. Herkesi burayı görmeye davet ediyorum." ifadelerini kullandı.
Ege Üniversitesinde Beden Eğitimi Öğretmenliği bölümünde okuyan Ilgın Şentürk de sarayı çok güzel bulduğunu belirterek "Bence daha fazla öne çıkarılmalı. Buraya Ağrı merkezden servisler kaldırılmalı bence. Buraya gelmeden önce sarayın sadece manzarası hakkında bir fikrimiz vardı ama kesinlikle bu kadar güzel bir mimari beklemiyorduk." dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
CHP'den tarihî miting | İmamoğlu milyonlara yapay zekâ ile seslendi; Özel, merkez medyaya meydan okudu, yeni boykot listesi açıkladıCHP'den tarihî miting | İmamoğlu milyonlara yapay zekâ ile seslendi; Özel, merkez medyaya meydan okudu, yeni boykot listesi açıkladı29 Mart 2025 Cumartesi 18:40TÜRKİYE
O İmama uyarı! Cenaze hizmetleri, kişisel kanaatlerle verilemez!Özellikle cenaze hizmetleri gibi ibadetler, kişisel kanaatlerle değil, dinimizin temel esasları doğrultusunda ve toplumun huzuru gözetilerek yerine getirilmelidir.”29 Mart 2025 Cumartesi 18:31KIBRIS
Özel: Biz artık korkuyu evde bıraktıkCumhuriyet Halk Partisi, tutuklanan Ekrem İmamoğlu için İstanbul Maltepe’de miting düzenledi. Çok sayıda kişinin katıldığı mitingde bir konuşma yapan CHP Genel Başkanı Özgür Özel, “Biz artık endişeyi, korkuyu ve yorgunluğu evde bıraktık. Sokaklardayız, me29 Mart 2025 Cumartesi 16:37TÜRKİYE
Kıbrıs sorunundaki son gelişmeler AP Genel Kurulu’nda ele alınacakKıbrıs sorunundaki son gelişmeler AP Genel Kurulu’nda ele alınacak29 Mart 2025 Cumartesi 16:35KIBRIS SORUNU
Erhürman yurttaşla bayramlaştıCumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Tufan Erhürman, bugün Ramazan Bayramı dolayısıyla Lefkoşa Arasta’da yurttaşla bayramlaştı.29 Mart 2025 Cumartesi 16:34KIBRIS
ARUCAD’da Dr. Fazıl Küçük konulu seminer düzenlendiArkın Yaratıcı Sanatlar ve Tasarım Üniversitesi’nde (ARUCAD), “Bir Toplumun Şifası Olan Dr. Fazıl Küçük’e Adanmış Şifa Tasları” başlıklı seminer düzenlendi.29 Mart 2025 Cumartesi 16:31KIBRIS
Lefkoşa’da ani ölüm: 62 yaşında yaşamını yitirdiLefkoşa’da ani ölüm: 62 yaşında yaşamını yitirdi*29 Mart 2025 Cumartesi 16:31KIBRIS
Bayram müjdesi... Elektriğe zam!Bayram müjdesi... Elektriğe zam!28 Mart 2025 Cuma 19:26KIBRIS
Ekrem İmamoğlu'nun avukatı Murat Pehlivan serbest bırakıldıSilivri Cezaevi'nde tutuklu bulunan İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun avukatı Mehmet Pehlivan cuma gününün ilk saatlerinde gözaltına alınmıştı.28 Mart 2025 Cuma 17:31TÜRKİYE
3 günlük Ramazan Bayramı pazar günü başlıyor3 günlük Ramazan Bayramı pazar günü başlıyor28 Mart 2025 Cuma 17:19KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs