25 Nisan 2024
  • Lefkoşa24°C
  • Mağusa22°C
  • Girne25°C
  • Güzelyurt24°C
  • İskele22°C
  • İstanbul19°C
  • Ankara21°C

İRAN'IN BMGK AMBARGOSUNU İHLALİ

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, nükleer program konusunda İran hükümetinden BM Güvenlik Konseyi kararlarına uymasını beklediğini söyledi.

İran'ın Bmgk Ambargosunu ihlali

17 Aralık 2015 Perşembe 11:31

BM GENEL SEKRETERİ BAN: "İRAN HÜKÜMETİNİN VARILAN ANLAŞMA UYARINCA, İLGİLİ BM GÜVENLİK KONSEYİ YAPTIRIMLARINA UYMASINI BEKLİYORUM"

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, nükleer program konusunda İran hükümetinden BM Güvenlik Konseyi kararlarına uymasını beklediğini söyledi.

Genel Sekreter Ban, düzenlediği basın toplantısında, uzmanlar panelinin, "İran'ın balistik füze denemesi ile BMGK yaptırımlarını ihlal ettiğini" belirten raporunu değerlendirdi.

İran ile BMGK'nın 5 daimi üyesi ve Almanya'nın, İran'ın nükleer programı konusunda önemli bir anlaşma (JCPOA) imzaladıklarını hatırlatan Ban, "Bu doğrultuda İran hükümetinin varılan anlaşma uyarınca, ilgili BM Güvenlik Konseyi yaptırımlarına uymasını bekliyorum" dedi.

Ban, İran için, başlayan bu süreci başarıya ulaştırmasının en iyi yolunun BMGK kararlarına uymak olduğunu ifade ederek, uluslararası toplumun bu konuda İran ile koordineli bir şekilde çalışacağına inandığını kaydetti.

ABD'nin BM Daimi Temsilcisi ve BMGK aralık ayı başkanı Samantha Power da konuya ilişkin açıklamasında, JCPOA anlaşmasının uygulandığının taraflarca onaylanacağı güne kadar İran'a uygulanan tüm BMGK yaptırım kararlarının geçerli olduğunu vurguladı.

İran'ın, mevcut BMGK yaptırımlarını "kasıtlı" olarak ihlal etmesi konusunda "rahatsızlık verici bir temayül" görüldüğünü dile getiren Power, "İran'ın ekimde denediği balistik füze açık bir şekilde nükleer silah taşıma kapasitesine sahip. 1929 sayılı BMGK kararı bu eylemi yasaklamıştı. ABD olarak diğer Konsey üyeleri ile bu ihlale karşı verilecek uygun yanıtı görüşmeye devam edeceğiz" dedi.

Power, İranlı yetkililerin füze denemesine ilişkin eleştirilere, "kimseye hesap vermeyiz" şeklinde cevap verdiğini anlatarak, "İran'a BMGK kararlarını sorumsuzca ihlal edebileceği şeklinde mesaj verilmemeli. Bu karardan hoşlanmayan bazı üyeler olabilir ancak bu karar Konsey'in kararı" diye konuştu.

BM uzmanlar paneli, İran'ın 10 Ekim'deki balistik füze denemesinin, BMGK'nın İran'a uyguladığı yaptırımların ihlali olduğunu tespit ederek, raporunu Konsey'e sunmuştu.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA