19 Nisan 2024
  • Lefkoşa14°C
  • Mağusa17°C
  • Girne17°C
  • Güzelyurt12°C
  • İskele17°C
  • İstanbul12°C
  • Ankara11°C

İRAN'A YÖNELİK YAPTIRIMLAR KALDIRILDI

İran'a yönelik yaptırımlar kaldırıldı

17 Ocak 2016 Pazar 10:06

UAEA, İran'ın nükleer anlaşma kapsamında gerekli adımları tamamladığını onayladığını duyurdu. Buna göre ABD, AB ve BM, İran'a yönelik yaptırımları kaldıracak.

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA), İran'ın nükleer anlaşma kapsamında gerekli adımları tamamladığını onayladığını duyurdu. Buna göre ABD, AB ve BM, İran'a yönelik yaptırımları kaldıracak.

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA), İran'ın 14 Temmuz’da kabul edilen nükleer anlaşmaya uygun olarak gerekli önlemleri yerine getirdiğini onayladı.

UAEA'dan yapılan açıklamada, İran'a uygulanan yaptırımların kaldırılmasına yol açacak nihai raporu üye ülkelere gönderdiğini duyurdu.

İran'ın, nükleer anlaşmanın uygulanmasına başlanması için gerekli adımları tamamladığı belirtilen açıklamada, raporun UAEA Yönetimi Kurulu üyeleri ile Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne gönderildiği kaydedildi.

Açıklamada, Ajans denetçilerinin İran'ın bütün gerekli önlemleri aldığını onayladığı ifade edildi. İran ile UAEA'nin ilişkilerin yeni bir aşamaya girdiğini kaydedilen açıklamada, "Bu, uluslarası toplum için önemli bir gündür" denildi.

Yükümlülükler kapsamında İran'ın Ek Protokolü uygulayacağı belirtilen açıklamada, anlaşmanın uygulanması için çok uzun yol bulunduğu kaydedildi.

UAEA'nın raporu, nükleer anlaşamada "uygulama" safhasına geçildi. Buna göre en kısa sürede ABD, BM ve AB, İran’a yönelik uyguladığı nükleer programla ilgili yaptırımları kaldıracak.

AB, İran yaptırımlarını kaldırdı 

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, İran'a uygulanan ekonomik ve finansal yaptırımların kaldırıldığını söyledi.

Mogherini, "Bugün İran yükümlülüklerini yerine getirdiği için İran'ın nükleer programı ile ilgili çok taraflı ve ulusal ekonomik ve finansal yaptırımlar, nükleer anlaşmaya göre kaldırılmıştır" dedi.
Müzakereye katılan bütün ülkelerin barışçıl nükleer enerji kullanımı konusunda işbirliği yapacağını belirten Mogherini, İran'ın nükleer programı ile ilgili BM yaptırımlarının kaldırıldığını aktardı.
Mogherini, BM Güvenlik Konseyi 2231 (2015), 1696 (2006), 1737 (2007), 1747 (2007), 1803 (2008), 1835 (2008), 1929 (2010) ve 2224 (2015) kararlarının sonlandırıldığını ifade etti.
AB'nin ekonomik ve finansal yaptırımların kaldırılması için yasa tasarısı sunmayı onaylandığını kaydeden Mogherini, ABD'nin İran'a nükleerle ilgili yasal yaptırımları, idari işlemleri ve lisanslamaları durduracağını söyledi.
Mogherini, ABD ve AB'nin kaldırılacak yaptırımların detayları üzerine yönetmelik yayımlayacaklarını ifade etti. Anlaşmanın uygulanmasının Ortak Komisyon tarafından gözetlenmeye devam edeceğini belirten Mogherini, UAEA'nın da denetim ve onaylama sorumluluğunu yerine getireceğini aktardı.
Başarının siyasi iradenin ve çok taraflı diplomasinin ürünü olduğunu vurgulayan Mogherini, "Bizler, çok zor sorunları çözebiliriz ve etkili pratik çözümler üretebiliriz" ifadelerini kullandı.
Yaptırımların kaldırılması, İran’ın uluslararası bankalarda dondurulmuş olan 100 milyar dolarlık varlıklarının serbest bırakılması sonucunu doğuracak. İran ile iş yapan ülke ve firmalar üzerindeki yasak kalkacak ve İran dünya ile ticaret yapabilecek. Ayrıca terörizme destek ve insan hakları ihlalleri kapsamındaki yaptırımlar uygulanmaya devam edecek.
Obama,  kararnameyi imzaladı

ABD Başkanı Barack Obama, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansının (UAEA), İran’ın nükleer anlaşmanın uygulanmasına başlanması için gerekli adımları attığını onaylamasının ardından İran’a yönelik yaptırımları kaldıran başkanlık kararnamesini imzaladı.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamaya göre Obama, UAEA’nın İran’ın nükleer anlaşmanın yükümlülüklerini yerine getirdiğine dair raporunu onaylaması sonrasında İran’a yönelik yaptırımları kaldıran başkanlık kararnamesine imza attı.

Obama, İran’ın nükleer programı nedeniyle daha önce uygulanan yaptırımların kaldırıldığını belirtti. Obama, kararnameye ilişkin Temsilciler Meclisi ve Senato başkanlarına da mektup göndererek bilgilendirmede bulundu.

 ABD Başkanı Barack Obama, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansının (UAEA), İran’ın nükleer anlaşmanın uygulanmasına başlanması için gerekli adımları attığını onaylamasının ardından İran’a yönelik yaptırımları kaldıran başkanlık kararnamesini imzaladı.
Beyaz Saray’dan yapılan açıklamaya göre Obama, UAEA’nın İran’ın nükleer anlaşmanın yükümlülüklerini yerine getirdiğine dair raporunu onaylaması sonrasında İran’a yönelik yaptırımları kaldıran başkanlık kararnamesine imza attı.
Obama, İran’ın nükleer programı nedeniyle daha önce uygulanan yaptırımların kaldırıldığını belirtti.
Obama, kararnameye ilişkin Temsilciler Meclisi ve Senato başkanlarına da mektup göndererek bilgilendirmede bulundu.

"ABD’nin yaptırımlarına bağlı taahhütler şu anda yürürlüğü girmiştir"

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı’nın (UAEA), İran’ın nükleer anlaşmanın uygulanmasına başlanması için gerekli adımları attığını onaylaması üzerine, "ABD’nin yaptırımlarına bağlı taahhütler şu anda yürürlüğü girmiştir" dedi.

Kerry, yaptığı yazılı kısa açıklamada, UAEA’nın İran’ın Kapsamlı Ortak Eylem Planı altındaki yükümlülüklerini yerine getirdiğine dair onayını doğruladığını bildirdi.

ABD’nin İran’a yönelik yaptırımların kaldırılacağını belirten Kerry, “Kapsamlı Ortak Eylem Planı’nın 5. Maddesi’nin 17.1-17.5 bölümlerinde belirtilen ABD’nin yaptırımlarına bağlı taahhütler şu anda yürürlüğü girmiştir” ifadesini kullandı.

UAEA, İran'ın 14 Temmuz’da kabul edilen nükleer anlaşmaya uygun olarak gerekli önlemleri yerine getirdiğini kısa süre önce onaylamıştı.

İsrail Başbakanı Netanyahu
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İran'ın nükleer silah sahibi olma gayesinden vazgeçmediğini belirtti.
Netanyahu yaptığı yazılı açıklamada, "İran, 5+1 ülkeleriyle vardığı nükleer anlaşmaya rağmen nükleer silah sahibi olma arzusu taşıyor. Ortadoğu'da istikrarı sarsmaya ve dünyanın farklı bölgelerinde terör eylemlerine devam ediyor" ifadesini kullandı.
Bir ihlal olması ihtimaline karşılık İsrail'in anlaşmanın uygulanıp uygulanmadığını takip edeceğini dile getiren Netanyahu, büyük devletler ile Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nı (UAEA) İran'ın nükleer santrallerinde ve diğer bölgelerdeki çalışmalarını yakından izlemeye çağırdı.
"Herhangi bir ihlale karşı uygun bir cevap verilmemesi durumunda İran, nükleer silah geliştirme çalışmalarına ve bölgede istikrarı sarsan faaliyetlerine devam edebileceğini düşünecektir" ifadesini kullanan Netanyahu, İsrail'in kendi güvenlik ve istikrarını korumak için elinden geleni yapacağını vurguladı.
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA