18 Nisan 2024
  • Lefkoşa19°C
  • Mağusa19°C
  • Girne20°C
  • Güzelyurt18°C
  • İskele19°C
  • İstanbul15°C
  • Ankara20°C

IRAN, ERDOĞAN'A VİZE VERMEDİ! "GERİ ADIM ATSIN, SONRA GELSİN"

Iran, Erdoğan'a vize vermedi! "Geri adım atsın, sonra gelsin"

30 Mart 2015 Pazartesi 11:54

Muhammed Mehdi Zahidi, Erdoğan'ın "İran bölgeyi domine etme çabası içinde. Yemen, Suriye ve Irak'ta ne gücü varsa çekmesi lazım" sözlerine tepki olarak ,"Erdoğan, önce İran konusundaki tutumundan geri adım atmalı daha sonra Tahran'a gelmeli" diye konuştu.

İran meclisinin resmi internet sitesi ICANA'ya konuşan Zahidi, "Erdoğan'ın sözleri dostça olamamakla birlikte bölgedeki gerginliği de tırmandıracaktır. Bu sebepten dolayı ziyaretin ertelenmesi daha uygun olur" değerlendirmesinde bulundu.

İptal Olmazsa konuyu meclise göndereceğiz

İran Meclisi Ulusal Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu üyesi İsmail Kevseri de İran Dışişleri Bakanlığı'na çağrıda bulunarak Erdoğan'ın İran ziyaretinin iptal edilmesini talep etti.

İran'ın yarı resmi Fars haber Ajansı'na konuşan Kevseri, Dışişleri Bakanlığı'nın buna kayıtsız kalması durumunda konuyu meclis gündemine taşıyacaklarını kaydetti.

Kevseri, "Erdoğan yersiz ifade kullanıyorsa bunun karşılık bulacağını anlamalı" ifadesini kullandı.

Erdoğan ne demişti: 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 26 Mart'ta Fildişi Sahili Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Alassane Vattara ile düzenlediği ortak basın toplantısında, İran'ın bakış açısının değişmesi gerektiğini belirterek, "İran bölgeyi domine etme çabası içinde. Yemen, Suriye ve Irak'ta ne gücü varsa çekmesi lazım" demişti.

Erdoğan'ın açıklamaları sonrası İran Meclisi Ulusal Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu Başkanvekili Mansur Hakikatpur, Erdoğan'ın ziyaretinin iptal edilmesi için Dışişleri Bakanlığına çağrıda bulunmuştu.

Daha dün TRT "Cumhurbaşkanı'nın takvimi değişmedi" diye haber yapmıştı!

TRT'nin öncekigün yaptığı  haberine göre İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Kaşkavi, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 7 Nisan'da Tahran'a yapacağı ziyaret programında bir değişiklik olmadığını belirtmişti.
İran Nota verdi
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 'ın İran'ın bölgedeki politikasını eleştiren ifadeleri üzerine Türkiye 'nin Tahran'daki temsilcisi İran Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı. İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Merziye Afham, Türkiye'nin Tahran Maslahatgüzarı Barış Saygın'ın Dışişleri Bakanlığı'na çağrılarak Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İran konusunda kullandığı ifadelere açıklık getirilmesinin istendiğini belirtti.

Afham, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İran konusunda sarf ettiği sözlerin 'Teamüllere aykırı ve uygunsuz olduğunun' bakanlığa çağrılan Türk temsilcisine iletildiğini kaydetti. Erdoğan'ın sözlerinden üzüntü duydukları ve buna olan İran'ın itirazını Maslahatgüzar Barış Saygın'a aktardıklarını ifade eden Afham, Ankara 'dan bu konuda 'ikna edici ve açık' bir yanıt istediklerini ifade etti. Afham, "İran'ın bölgeye stratejik yaklaşımı ve komşularıyla ilişkisi, barış ve istikrardan yana karşılıklı saygıya dayalı işbirliği üzerine olmuştur. İran ve Türkiye'nin bu hedefe ulaşmak için yeterli potansiyele sahip olduğuna inanıyoruz" dedi.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA