25 Nisan 2024
  • Lefkoşa21°C
  • Mağusa20°C
  • Girne23°C
  • Güzelyurt22°C
  • İskele20°C
  • İstanbul16°C
  • Ankara21°C

IRAK ORDUSU TİKRİT'TEN ÇEKİLDİ

Irak ordusu Tikrit'ten çekildi

12 Haziran 2014 Perşembe 17:13

Irak ordusuna bağlı birliklerin, IŞİD militanları ve bazı aşiret gruplarının Tikrit'e yakın birkaç kasabayı ele geçirmesinin ardından Tikrit'ten çekildiği bildirildi. Emniyet yetkililerinden Ömer el-Ceburi, silahlı grupların, Beyci ilçesinin kontrolünü ele geçirdiğini ancak Tikrit'e ulaşmadığını söyledi.

Ordu birliklerinin de Tikrit'in girişlerinden çekildiğini, kentte sadece emniyet güçlerinin kaldığını aktaran Ceburi, şu an için kentte durumun "sakin olduğunu" ifade etti.

Bölgedeki yerel kaynaklar da "silahlı grupların" kuzeydeki rafineler dışında, Beyci kentinin kontrolünü ele geçirdiği, bu rafinelerle ilgili aşiretlerin arabuluculuğunda, silahlı gruplarla müzakere yapıldığını bildirdi.

IŞİD militanları ve aşiret güçlerinin Irak'ın en büyük kentlerinden Musul'u kontrolü ele geçirdiği açıklanmıştı. Tikrit kentine yakın birkaç kasabayı ele geçirmesinin ardından Tikrit'ten çekildiği bildirildi.

Kerkük'ün bazı ilçe ve köyleri IŞİD'e teslim oldu

Öte yandan önceki gün akşam saatlerine doğru Kerkük'ün bazı ilçe, nahiye ve köyleri, IŞİD'e bir kurşun sıkılmadan teslim oldu. Olaylar, ilk olarak Kerkük'ün 60 kilometre uzağındaki Zap nahiyesi çevresindeki Şeria köyünde meydana geldi. Daha sonra Zap nahiyesinde bazı çatışmalar yaşandı ancak kontrol IŞİD militanlarının eline geçti. İlerleyen saatlerde Kerkük'ün güneyindeki Abbasi nahiyesi ile Riyad ve Havice ilçeleri IŞİD'e teslim oldu.

Yerel kaynakların verdiği bilgiye göre, IŞİDmilitanları uzun konvoylar oluşturarak havaya ateş açıp ilçe merkezlerinde zafer turları attı. Ordu güçleri ise ellerindeki modern ve ağır silahları bırakarak bölgeyi terk etti. Bunun üzerine saat 21.00 sularında IŞİD militanları, Türkmenlerin yoğunlukta yaşadıkları Selahaddin iline bağlı Tuzhurmatu ilçesine doğru yola çıktı. Haberi alan peşmerge güçleri, ilçeye gelerek bölgeyi kontrol altına aldı.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA