23 Kasım 2024
  • Lefkoşa15°C
  • Mağusa12°C
  • Girne18°C
  • Güzelyurt12°C
  • İskele12°C
  • İstanbul18°C
  • Ankara10°C

"İNMEDE ERKEN MÜDAHALE HAYAT KURTARIR"

Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Nöroloji Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Amber Eker Bakkaloğlu 10 Mayıs Dünya İnme Önleme Günü Dolayısıyla, İnmenin Belirtilerini, İnmede En Önemli Risk Faktörlerini ve Erken Müdahalenin Hayati Önemini Anlattı...

"İnmede erken müdahale hayat kurtarır"

11 Mayıs 2016 Çarşamba 10:01

Yakın Doğu Üniversitesi Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü'ne açıklamalarda bulunan Doç.Dr. Amber Eker Bakkaloğlu; "İnme tüm dünyanın önleme ve erken dönemde tedavi etmek için uğraştığı en önemli hastalıklardan biridir.  Çünkü inme tüm dünyada kalp hastalıkları ve kanserden sonra en sık 3. ölüm nedenidir.  Ayrıca ciddi özürlülük yaratacak sonuçları olabilmektedir.  Bu nedenle 10 Mayıs tarihi, Dünya İnmeyi Önleme günü olarak kabul edilmekte ve bu günde inme konusunda toplum bilincini arttırmaya yönelik çeşitli aktiviteler düzenlenmektedir. " Dedi.

İnme Belirtileri

Beyinin damarlarıyla ilgili olarak ortaya çıkan hastalıklara inme denir.  İnmeyi temel olarak iki tipe ayırabiliriz.  Birinci tipi tıkayıcı inme’ dir.  Beyine giden atardamarların genellikle bir pıhtı ile tıkanması sonucunda gelişir.  Tüm inmelerin %80'i bu tiptedir.  Diğer tipi ise de kanamalardır. Nörolojinin esas uğraşı alanı daha sık olan tıkayıcı inmelerdir.  İnmenin temel belirtilerinin herkes tarafından bilinmesi ve tanınması, hastaların erken tedaviye ulaşmaları ve uzun dönemdeki kalıcı hasarların azaltılması için çok önemlidir.  İnme sırasında hastada ani olarak yüzde, kolda ve bacakta genelde bir taraflı kuvvetveya his kayıpları, görme bozukluğu (görememe veya çift görme), konuşma bozukluğu (peltek konuşma, konuşamama veya söylenenleri anlamama), yüzde eğilme, yürüme bozukluğu, dengesizlik, bilinç bulanıklığı veya kaybı görülebilir.  Bu belirtilerin ani olarak gelişmesi olası bir felç olayı için en önemli uyarıcıdır.  İnme belirtilerinin kısa süreli olarak ortaya çıkıp tamamen düzelmesine de geçici iskemik atak denmektedir.  Şikayetler geçmesine rağmen acil olarak doktora başvurulmalıdır.  Geçici iskemik atağın, kalıcı bir inmenin ilk habercisi olabileceği unutulmamalıdır. 

İnmenin En Önemli Risk Faktörleri

Yüksek tansiyon, şeker hastalığı, sigara kullanımı, kolesterol yüksekliği, kalp hastalıkları gibi nedenler inme için en önemli risk faktörleridir.  İnmenin oluşmadan önlenmesi, en önemli hedefimizdir.  Bu nedenle kontrol edilebilir bu risk faktörlerinden korunmak oldukça önemlidir. 

İnmede Erken Müdahale Hayat Kurtarır!

Bugün için, erken dönem inmede yararı kanıtlanmış en önemli tedavi ilk 4,5 saatte yapılan trombolitik (pıhtı eritici) tedavidir.  Sonuçları 1995 yılında açıklanan bir çalışma, uygun hastalara ilk 3 saatte trombolitik tedavi uygulandığında her 6-8 hastadan birinin 3 ay sonunda yaşamını bağımsız olarak sürdürebildiğini göstermiştir.  İlaç 1996’da ilk kez Amerika’da, erken dönem inmede kullanım için ruhsatlandırıldı.  Kıbrıs’ta da 2011’den itibaren erken dönem inme tedavisinde Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi’nde başarıyla uygulanmaktadır. Yapılan birçok çalışma, pıhtı eritici tedavinin uygun seçilmiş hastalarda ne kadar erken uygulanırsa o kadar etkili olduğunu özellikle vurgulamaktadır.  Tedavi ilk 90 dakikada uygulandığında her 3 hastadan biri, ilk 3 saatte uygulandığında her 6 hastadan biri, 3 - 4.5 saatte uygulandığında ise her 14 hastadan biri tedaviden yararlanmaktadır.

Kontrol edilebilir risk faktörlerinin tedavisi, belirtilerin tanıması ve belirtiler farkedildiği zaman erken dönemde uygun merkezlere başvurulması inme ile mücadelede en önemli unsurlardır. 

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA