19 Mart 2024
  • Lefkoşa11°C
  • Mağusa10°C
  • Girne14°C
  • Güzelyurt10°C
  • İskele10°C
  • İstanbul9°C
  • Ankara2°C

İNGİLTERE'NİN KREDİ NOTU DÜŞÜRÜLDÜ

Kredi derecelendirme kuruluşlarından İngiltere'ye kötü haber geldi. Standard&Poor's ve Fitch, ülkenin kredi notunu aşağı çektiklerini açıkladı.

İngiltere'nin kredi notu düşürüldü

28 Haziran 2016 Salı 11:08

İngiltere'nin AB'den çıkma kararı alması, kredi derecelendirme kuruluşları Standard&Poor's (S&P) ve Fitch'i memnun etmedi. S&P, Büyük Britanya'nın kredi notunu en iyi yüksek seviye olan ve sadece 5 ülkenin sahip olduğu AAA'dan AA seviyesine çekti.

Brexit referandumundan sonra ülkede ortaya çıkan güvensiz ortam nedeniyle kredi notunun düşürülmesi kararını aldıklarını açıklayan S&P, "ülkedeki koşulların daha az öngörülebilir, daha az istikrarlı ve ülkede daha az etkin bir siyaset bütünlüğünün olduğunu" belirtti. Kuruluş ayrıca AB'den çıkış kararının ülke ekonomisi ve devlet maliyesinde de etkilerinin olmasını beklediklerini kaydetti.

Benzer bir açıklama yapan Fitch de referandumun güvensizlik yarattığına işaret etti. İngiltere'nin kredi notunu AA+'dan AA'ya çeken Fitch, ülkedeki ekonomik büyüme beklentilerini de düşürdü. Daha önce 2017 ve 2018 yıllarında yüzde 2 büyüme öngörüsünde bulunan kuruluş, referandum sonrası büyüme beklentisini yüzde 0,9 olarak açıkladı.

"Risk devam ediyor" mesajı

Her iki kredi derecelendirme kuruluşu da ülkedeki negatif görünüme işaret ederek kredi notunun yeniden düşürülmesinin mümkün olduğu mesajını verdi. İskoçya'nın bağımsızlığı konusunda yeni bir referandum yapılabileceğine de işaret eden S&P ve Fitch, bu durumun kredi notuna ilişkin başka riskleri de beraberinde getirdiğini kaydetti.

ABD'li bir başka kredi derecelendirme kuruluşu Moody's de geçen cuma günü İngiltere'nin kredi notuna ilişkin görünümün negatif olduğuna işaret etmiş, ancak ülkenin kredi notunu değiştirmemişti. Moody's açıklamasında Brexit kararı nedeniyle ülkenin ekonomik gelişiminin zarar görebileceği vurgulanmıştı.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA