İNGİLTERE'DEKİ MUTASYON NELERE YOL AÇABİLİR?
İngiltere'de bilim insanları, mutasyon geçirmiş yeni koronavirüs türünün, salgının seyri ve yeni geliştirilen aşıları nasıl etkileyeceğini anlamaya çalışıyor.
20 Aralık 2020 Pazar 20:16
İngiltere'de bilim insanları, mutasyon geçirmiş yeni koronavirüs türünün, salgının seyri ve yeni geliştirilen aşıları nasıl etkileyeceğini anlamaya çalışıyor.
Mutasyon geçirmiş virüsün, özellikle İngiltere'de vaka sayılarının hızla artmaya başladığı bölgelerde tespit edilmesi, virüsün son mutasyonla birlikte daha bulaşıcı hale geldiği endişesini de doğurmuş durumda.
Sağlık Bakanı Matt Hancock, yeni türün farklı mutasyonları olduğunu ve ülkede vakaların en hızlı şekilde arttığı güney bölgelerinde tespit edildiğini açıkladı.
Hancock'a göre ilk analizler, yeni türün mevcut varyasyonlarından daha hızlı yayıldığına işaret ediyor. Hancock, yaklaşık 60 belediyenin sınırları için binden fazla vakanın tespit edildiğini ve yeni türün hızla yayıldığını söyledi.
Yeni tür daha mı tehlikeli?
Yeni türün, henüz diğer Sars-CoV-2 koronavirüslerinden daha ölümcül olduğuna dair bir bulgu yok.
Bunun hastalığın belirtileri ya da süresi ve ağırlık derecesindeki farklılıklarla ilişkisi olup olmadığının yeni toplanan ilave verilerin analizinden sonra ortaya çıkacağı umuluyor.
Bu amaçla, 'Covid-19 Genomics UK' adlı bilimsel çalışma grubu, tespit ettiği yeni türün ülke içinde nasıl hareket ettiğini izlemeye başladı. Grup, koronavirüs vakalarının yaklaşık yüzde 10'undaki genetik kodları inceliyor.
Neden daha hızlı yayılabilir?
Virüsler her zaman mutasyona uğrayabiliyor. Çoğunun çok az etkisi var. Ya da hiçbir etkisi yok. Bazıları ise virüsü engelliyor ve bu mutasyonların ortadan kalkmasını sağlıyor. Fakat mutasyonların virüsün daha hızlı yayılmasına yol açması olasılığı var.
Uzmanlara göre yeni türün, virüsün hücrelere tutunmasını sağlayan dikensi proteininde birden fazla mutasyonu var. Bilim insanları buna 'silinme' diyor. Son örnekte proteindeki iki amino asidin olmadığı ve bunun da yayılmayı hızlandırabileceği belirtiliyor.
Bu 'silinme' bahar aylarından sonra düşük seviyelerde başka ülkelerdeki koronavirüslerde de görüldü. Yeni türün İngiltere'nin güneyinde Ağustos ve Eylül aylarında yayılmaya başladığı tespit edildi.
Aynı 'silinme', Cambridge'te bağışıklık sistemi düşük bir hastadan alınan örneklerde de görüldü.
Bu kişi, başka bir hastadan alınan ve antikor içeren kan plazmasıyla tedavi edilmeye çalışıldı.
Hasta sonunda hayatını kaybetti. Tedavi sırasında mutasyona uğrayan virüsün antikorlara karşı daha dirençli hale gelmiş olabileceği belirtiliyor.
Cambridge Üniversitesi'ne bağlı İmmünoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Enstitüsü'nden klinik mikrobiyoloji uzmanı Prof. Ravi Gupta şunları söyledi:
"Virüsün kaçmaya başladığı bir mekanizma olduğunu düşünüyoruz. Bunu araştırmamız gerekiyor. Uzun vadede bunun etkisinin ne olacağını bilemiyoruz. Bu yüzden risk alamayız. İnsanları daha hasta etmesini beklemiyoruz. Ama salgının kontrol altında tutulmasını zorlaştırabilir" dedi.
Aşıları nasıl etkileyecek?
Virüsler mutasyona uğradığı için her zaman mevcut aşılara karşı dirençli bir türün ortaya çıkması ihtimali var.
Covid aşılarının çoğu, dikensi proteinlerine yapışarak virüsü etkisiz hale getiren antikorlar üretiyor.
Virüsün yüzeyi bu dikensi proteinlerle kaplı. Virüs bunların yardımıyla insan hücresine giriyor.
Yeni türde olduğu gibi dikensi protein mutasyona uğrarsa, virüsün dikensi proteininin eski versiyonlarının kullanıldığı aşıların oluşturduğu antikorlardan kaçabileceği belirtiliyor.
Fakat uzmanlara göre burada iki nokta önemli.
Birincisi, aşıların virüse farklı açılardan saldıran bir dizi antikor üretiyor olması. Bu nedenle virüsün hepsinden bir anda kaçması zor.
İkincisi ise büyük mutasyonların, virüsün insan hücrelerini enfekte etme kabiliyetini etkilemesi olasılığı. Genetik bilimciler 'aşı kaçağı' adını verdikleri olguya karşı virüsü izliyorlar.
Dünyanın en tehlikeli patojenlerinin araştırıldığı Porton Down ve bir dizi laboratuvarda yeni türün bir tehdit oluşturup oluşturmayacağıyla ilgili inceleme yürütülüyor.
Virüsün dirençli bir hale gelecek şekilde mutasyona uğraması halinde, aşılarda küçük değişiklikler yapılarak yeniden etkili hale gelmelerinin sağlanabileceği ifade ediliyor.
Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) Acil Durum Programı Direktörü Dr. Michael Ryan, virüsün yeni türün varlığından haberdar olduklarını söyledi.
"Aslında bu tür bir evrilme ve mutasyonlar oldukça yaygın" diyen Dr. Ryan şöyle devam etti:
"Ancak Danimarka'daki vizonlarda ve daha önce görülen başka mutasyonlarda olduğu gibi bazı sorulara yanıtlar bulmamız gerekiyor. Bu, virüsü daha ağır hale getiriyor mu? Virüsün daha hızlı bulaşmasına yol açıyor mu? Teşhisi etkiliyor mu? Aşının etkinliğini değiştiriyor mu? Bu soruların henüz hiçbirinin yanıtını bilmiyoruz."
- Tufan Erhürman'dan YÖDAK ve Uluslararası İlişkilerle İlgili Sert EleştirilerCumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Tufan Erhürman, Yükseköğretim Planlama, Denetleme, Akreditasyon ve Koordinasyon Kurulu’nun (YÖDAK) uluslararası arenadaki statüsüne ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.30 Kasım 2024 Cumartesi 14:46KIBRIS
- NATO’ya karşı çıkan AKEL ve destekleyen DİSİ arasında yeni bir polemik başladıRum Yönetimi Başkanı Nikos Hristodulidis’in, şartlar olgunlaştığında Güney Kıbrıs’ın NATO’ya girmesi yönünde çalıştığı açıklamasının, “en azından Kıbrıs sorunu çözülene kadar yalancı rüya olsa da” Rum iç cephesinde tartışma ortamı yarattığı bildirildi.30 Kasım 2024 Cumartesi 14:33GÜNEY KIBRIS
- Pek çok bölgede elektrik kesintisi olacakKıbrıs Türk Elektrik Kurumu(Kıb-Tek), arıza tamir maksadıyla 14:00 ile 15:00 saatleri arasında Girne, Boğaz ve Alayköy ile Metehan'a kadar geniş bir alanı kapsayan birçok bölgeye elektrik verilemeyeceğini duyurdu.30 Kasım 2024 Cumartesi 14:32KIBRIS
- KKTC’deki eski Rum malı alış-satışlarına “cezaları iki katına çıkaran” değişiklik önerildiDİSİ Milletvekili Rita Superman KKTC’deki eski Rum malı alış-verişini “frenlemek” için öngörülen cezaların iki katına çıkarılması amacıyla ilgili yasada değişiklik önerisi sundu.30 Kasım 2024 Cumartesi 14:29GÜNEY KIBRIS
- Ceza davalarında büyük artış: Bir yılda 18 bin dosya daha açıldı!Geçen yıl ceza davalarının toplam dosya sayısı yaklaşık 30 bin civarındaydı. Bu yıl bu sayı, 18 binlik bir artışla 48 bine dayandı.30 Kasım 2024 Cumartesi 14:05KIBRIS
- Cumhurbaşkanı Tatar: Halk dansları ülke tanıtımına katkı yapıyorCumhurbaşkanı Ersin Tatar, Gazimağusa Rauf Raif Denktaş Kültür ve Kongre Merkezinde gerçekleşen Kıbrıs Türk Halk Dansları Federasyonu 10. Halk Dansları Şöleni’nin açılışına katıldı.30 Kasım 2024 Cumartesi 13:46KIBRIS
- KTTB 1 Aralık Dünya AIDS Günü nedeniyle mesaj yayımladıKıbrıs Türk Tabipleri Birliği (KTTB), kişilerin HIV ile mücadelesinde, sistem içinde kodlanarak, deşifre olmadan test ve tedavi olma hakkına sahip olduğunu vurguladı.30 Kasım 2024 Cumartesi 13:33GENEL SAĞLIK
- Alkollü sürücü duvara çarptı: 1 yaralıLefkoşa'nın Ali Rıza Efendi Caddesi'nde dün akşam saat 22:30 sıralarında meydana gelen trafik kazasında, 26 yaşındaki Solomon Oluwafunsho ADETAYO'nun kontrolündeki LM 042 plakalı araç yoldan çıkarak bir ikametgahın duvarına çarptı.30 Kasım 2024 Cumartesi 13:00KIBRIS
- Acı haber... 82 yaşındaki sürücü hayatını kaybettiAcı haber... 82 yaşındaki sürücü Derviş Çobanoğlu hayatını kaybetti...30 Kasım 2024 Cumartesi 12:32KIBRIS
- Lefkoşa'da kaza: 5 yaralıLefkoşa Yakın Doğu Bulvarı üzerinde dün sabah saatlerinde meydana gelen trafik kazasında 5 kişi yaralandı.30 Kasım 2024 Cumartesi 12:15LEFKOŞA
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.