İNGİLTERE DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI MÜSTEŞARININ MEKTUBU
İngiltere Dışişleri Bakanlığı Müsteşarının Mektubu

04 Ağustos 2020 Salı 13:23
İngiltere Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Wendy Morton, ileri sürülen yasadışı Türk sondajlarıyla ilgili olarak, Doğu Akdeniz bölgesindeki durumun yatışmasının, İngiliz hükümetinin önceliğini teşkil ettiğini ifade etti.
Fileleftheros gazetesinde yer alan habere göre Morton, Londra’nın “Kıbrıs çevresindeki sularda sondajlar yapılmasına ilişkin Türk planlarına karşı olduğunu defalarca ifade ettiğini ve bunu Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun gündemine bizzat kendisinin de getirdiğini” dile getirdi.
İngiltere’deki Rum Göçmen Dernekleri Birliği (EKEKA) Başkanı Leonidas Leonidu’nun İngiltere Dışişleri Bakanına mektubuna yanıt veren Morton “Londra’nın Kıbrıs çevresindeki sularda sondajlar yapılmasına ilişkin Türk planlarına karşı olduğunu, gerek kamuoyunda, gerekse baş başa olmak üzere defalarca ifade ettiğini” belirtti.
Meseleyi Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun gündemine bizzat kendisinin getirdiğini de dile getiren Morton, İngiltere’nin buna karşı olduğuna işaret ederek, durumun yatışması çağrısında bulundu.
Mektubunda özetle “Birleşik Krallığın, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin uluslararası düzeyde kabul görmüş Münhasır Ekonomik Bölgesinde bulunan petrol ve doğal gazı değerlendirme konusundaki egemenlik hakkını tanımaya devam ettiğini” de belirten Morton, “bunun zorla, militarizasyon veya baskı aracılığıyla değil, diyalog ve uluslararası hukuka uygun bir şekilde çözülmesinin, Akdeniz’deki istikrar açısından kritik olduğuna inandıklarını” savundu.
Mektubunda, İngiltere’nin, Kıbrıs’ın yeniden birleşmesi için, adil ve kalıcı bir çözüme olan sürekli desteği konusunda güvence de veren Morton, iki kesimli iki toplumlu federasyon modelindeki bir çözümün adanın güvenliğini teşvik edeceğini, aynı zamanda bölgesel istikrarın ileriye götürülmesine yardımcı olacağını da dile getirdi.
Kıbrıs toplumlarının her ikisinin de karşılaştığı zorlukların çözülmesinin en iyi yolunun, adanın bölünmesinin sona ermesi için, kapsamlı bir çözümden geçtiğini de savunan Morton, İngiliz hükümetinin bu amaca yönelik çalışmaya devam edeceğini de belirtti.
Morton, Güvenlik ve Garantiler konusunda ise “Birleşik Krallığın her zaman, iki Kıbrıs toplumunun güvenlik ihtiyaçlarının karşılanması için, iki tarafın ve diğer garantör güçlerin üzerinde hem fikir olabileceği herhangi bir düzenlemeye açık olduğuna” dair bilindik görüşünü de ortaya koydu.
Haber, Alithia gazetesinde “Öncelik Gerilimin Yatışması”, Haravgi gazetesinde ise “Birleşik Krallık: Güvenlik ve Garantiler Konularında Mutabık Kalınanlara Destek” başlıklarıyla yer aldı.
SAVUNMA VE GÜVENLİK ANLAŞMASI
Öte yandan Alithia gazetesi, Güney Kıbrıs ile İngiltere Savunma Bakanlıkları arasında, 2020-2021 yılları için, Savunma ve Güvenlik konularıyla ilgili ikili bir işbirliği programına dün imza konulduğunu yazdı.
Rum Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada “programın Kıbrıs Cumhuriyeti ve İngiltere topraklarında faaliyetler gerçekleştirilmesini kapsadığını” yazan gazete, bunların arasında “Kıbrıs Cumhuriyeti MEB’i ve topraklarında ortak arama ve kurtarma tatbikatları yapılmasının öngörüldüğünü, öte yandan RMMO subaylarının Birleşik Krallıktaki Yüksek Askeri Okullarda öğrenim göreceklerini” ekledi.
NOTAM’ın aktif hale gelirse Ercan Havalimanı’ndan kalkışlarda rötar ihtimaliNOTAM’ın aktif hale gelmesi durumunda Ercan Havalimanı’ndan kalkışlarda rötar olma ihtimali var19 Mart 2026 Perşembe 13:49KIBRIS
En Fazla Yağış Nereye Düştü?En fazla yağış Alevkayası’nda19 Mart 2026 Perşembe 13:45KIBRIS
Sanayi Odası’ndan elektrik maliyetleri konusunda acil düzenleme çağrısıKıbrıs Türk Sanayi Odası (KTSO), üretim sektörünün rekabet gücünü doğrudan etkileyen en önemli unsurlardan biri olan elektrik maliyetleri konusunda acil bir düzenlemeye ihtiyaç olduğunu kaydetti.19 Mart 2026 Perşembe 13:43KIBRIS
Güney Kıbrıs’taki şubat ayı enflasyon oranı yüzde 0.9Güney Kıbrıs’ta 2026 yılı şubat ayındaki aylık enflasyonu yüzde 0.9 olarak açıklandı.19 Mart 2026 Perşembe 13:37GÜNEY KIBRIS
Sahte kira sözleşmesi: 7 kişi tutuklandı, 3 kişi aranıyorGirne’de sahte kira sözleşmesi düzenleyen ve ikametgah izni temin eden 7 kişi tutuklandı, 3 kişi aranıyor.19 Mart 2026 Perşembe 13:36KIBRIS
Gazimağusa’da geri geri giden araç yayaya çarptıGazimağusa’da meydana gelen kazada, geri geri seyreden araç 70 yaşındaki yayaya çarptı; yaralı hastanede müşahede altına alındı.19 Mart 2026 Perşembe 13:31GAZİMAĞUSA
Biberde tavsiye dışı, domateste limit üstü bitki koruma ürünü tespit edildiTarım Dairesi’nin gıda denetimlerinde yerli ürünlerden kapya biberde tavsiye dışı, domateste limit üstü bitki koruma ürünü tespit edildi.19 Mart 2026 Perşembe 13:30KIBRIS
Saat icat edilmeden önce insanlar nasıl uyanırdı?Her saat başı metal pimleri düşüren mumlardan, sanayi devrimi İngilteresi'ndeki kapı tokmaklarına kadar, tarih boyunca insanlar zamanında uyanmak için pek çok kurnazca yöntem icat etti.19 Mart 2026 Perşembe 11:59YAŞAM
İngiliz basını Liverpool'un Galatasaray'ı elemesi hakkında neler yazdı?Galatasaray UEFA Şampiyonlar Ligi son 16 turunda çeyrek final yolunda Liverpool deplasmanına çıktı. Anfield'taki rövanş maçını 4-0 kaybeden sarı kırmızılılar, Şampiyonlar Ligi'ne veda etti.19 Mart 2026 Perşembe 11:57İNGİLTERE
Koop-Sen, bugünkü grevi kaldırdıklarını duyurduKoop-Sen, hükümet ile yapılan görüşmeler çerçevesinde uzlaşı sağlandığını belirterek, grevi kaldırdıklarını duyurdu.19 Mart 2026 Perşembe 11:53KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.