29 Mart 2024
  • Lefkoşa25°C
  • Mağusa26°C
  • Girne23°C
  • Güzelyurt25°C
  • İskele26°C
  • İstanbul20°C
  • Ankara21°C

İNGİLTERE AB'DEN ÇEKİLECEK Mİ?

Referandum sürecinde, Blair ve Major'dan ortak açıklama geldi...

İngiltere AB'den çekilecek mi?

09 Haziran 2016 Perşembe 17:09

İngiltere'nin eski başbakanlarından Tony Blair ve John Major ülkede yapılacak referanduma 15 gün kala, Avrupa Birliği'nden (AB) olası ayrılığın Birleşik Krallık'ın birliğini tehlikeye sokacağı mesajını verdi.

blair_2304613b-001.jpg

Kuzey İrlanda'nın Derry kentinde konuşan ve Birleşik Krallık'ın AB üyeliğinin devamını savunan eski başbakanlar, 23 Haziran'da yapılacak AB referandumundan birlikten çıkılmasından yana sonuç çıkarsa, İskoçya'da yeni bir bağımsızlık referandumunun yapılabileceğini ve Kuzey İrlanda'nın istikrarsızlaşacağı uyarısı yaptı.

John Major, referandumun öncelikle ekonomiyle ilgili olduğunu kaydederek, her zaman tek pazar ekonomisini desteklediğini ifade etti. "Bu referandum aynı zamanda, nesiller boyunca yarattığımız birliğimizle ilgilidir. Referandumda oy verirken birliğimize de oy vermiş olacağız" diyen Major, 23 Haziran'da çıkabilecek olası ayrılık sonucunun ülkenin birliğini olumsuz etkileyeceğini ve tehlikeye sokacağını söyledi.

"TARİHİ HATA OLUR"

786809_john-major-pm-talking-to-journalists-in-downing-street-before-leaving-for-waterloo..jpg

İki yıl önce yapılan İskoçya'nın bağımsızlık referandumunu anımsatan Major, İskoçya'dan AB referandumunda birlikten kalmaktan yana sonuç çıkarsa, ancak ülkenin geri kalanı çıkmaktan yana oy kullanırsa, yeni bir bağımsızlık referandumunun kapıda olduğunu kaydetti. Bu durumda bağımsızlık sonucunun çıkmasının yüksek ihtimal olduğunu belirten Major, "Brexit, Birleşik Krallık'ı parçalara ayırabilir." dedi.

Major, Kuzey İrlanda barış sürecinde bizzat bulunmuş biri olarak, AB'den olası ayrılığın Kuzey İrlanda üzerindeki etkisine de değindi. Kuzey İrlanda'daki istikrarı bozabilecek girişimlerde bulunmanın "tarihi bir hata" olacağını dile getiren Major, Birleşik Krallık'ın AB'den ayrılmasının Kuzey İrlanda'da ekonomik ve siyasi istikrarsızlığa neden olabileceğini ifade etti. Major, Birleşik Krallık'ın AB'den ayrılmasının ayrıca, AB üyesi olan İrlanda ile ilişkilerine olumsuz yansıması olacağını da söyledi.

Tony Blair ise, kendi döneminde anlaşmaya varılan Kuzey İrlanda barış sürecine değinerek, barış görüşmeleri sürerken İrlanda ve İngiltere'nin bir araya gelme nedenlerinden birinin de AB üyeliği olduğunu ve AB'nin bu görüşmelerde önemli bir rolü olduğunu kaydetti.

AB'den çıkarak Kuzey İrlanda'daki istikrarla oynamanın "aptalca" olacağını söyleyen Blair, olası ayrılığın Kuzey İrlanda ile AB üyesi olan İrlanda arasındaki geçişler için de sorun yaratacağını dile getirdi.

Öte yandan, İngiliz hükümetinin Kuzey İrlanda Bakanı Theresa Villers, Birleşik Krallık'ın AB'den çıkması gerektiğini savunarak, ayrılık kampanyasına destek veriyor. Villiers, "AB'den ayrılarak ülkenin ve sınırların yeniden kontrol altına alınması gerektiğini" dile getiriyor.

İşçi Partili Tony Blair 1997-2007 yıllarında, Muhafazakar Partili John Major ise 1990-1997 yıllarında başbakanlık yapmıştı.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA