19 Nisan 2024
  • Lefkoşa26°C
  • Mağusa27°C
  • Girne24°C
  • Güzelyurt23°C
  • İskele27°C
  • İstanbul15°C
  • Ankara23°C

İMRALI MÜZAKERELERİ: 'ÖCALAN'IN YOL HARİTASI NEVRUZ'DA'

İmralı müzakereleri: 'Öcalan'ın yol haritası Nevruz'da'

26 Şubat 2013 Salı 02:29

PKK'nın cezaevindeki lideri Abdullah Öcalan'ın Cumartesi günü kendisiyle görüşmeye giden BDP heyetine "yol haritası, çözüm planı" adı altında herhangi bir metin sunmadığı, ancak izlenecek yol konusunda önemli ipuçları verdiği bildirildi.

BDP kulislerine yansıyan bilgilere göre, Öcalan mektup hazırlamamasının gerekçesini, MİT üzerinden hükümetle yürütülen görüşmelerin sürmesi nedeniyle "içeriğin olgunlaşmamasına" bağladı. PKK liderinin, İmralı'da kendisiyle görüşen BDP milletvekilleri, Pervin Buldan, Altan Tan ve Sırrı Süreyya Önder'den oluşan heyete Kandil, PKK'nın Avrupa kanadı ve partinin kendisine hitap eden bir "yol haritası" sunması bekleniyordu.

Heyet üyelerinin verdiği bilgilerden Öcalan'ın bu mektupta yer alacak ana unsurları milletvekillerine aktardığı anlaşılıyor. Önümüzdeki günlerde cezaevi yönetimi üzerinden BDP'ye iletilecek mektuba BDP, PKK'nın Avrupa kanadı ve Kandil'den olumlu yanıt alınırsa Öcalan çözüm planını açıklayacak.

Kandil'den gelecek "olumlu yanıt" aslında Öcalan'ın sunacağı "çözüm planına" da her koşulda onay verileceğinin "taahhüdü" anlamına da gelecek.

Sızan bilgilere göre, Öcalan bu mektubunda Kandil'e ateşkes, PKK'nın kademeli olarak çekilmesi, ve silah bırakma planını da anlatıp, bir anlamda örgütten onay bekleyecek.

Demokratik yeni Türkiye

Öcalan'ın özellikle Kandil'den gelecek yanıtı olumlu bulması durumunda "Demokratik Yeni Türkiye" adını verdiği "çözüm planı-yol haritasını" Kürtler için simgesel önemi de olan Nevruz'da, yani 21 Mart'ta açıklayacağı düşünülüyor.

Öcalan'ın "demokratik çözüm, demokratik yaşam" çağrısı yapacağı bu metinde, "çözüm planının" "Türkiye modeli" olacağına vurgu yapılacak. İşte bu çerçevede Öcalan, Kürtlerin temel taleplerini de bu metne koyacak.

Alınan bilgiye göre, Öcalan BDP heyetine bu taleplerin de ipucunu verdi. Anayasa'da etnik kimliklere vurgu yapmayan bir yurttaşlık tanımı, ve Türkçe'nin "resmi dil" olarak anayasaya girmesinde ısrarcı olunacağının mesajının altını çizen Öcalan, mimarı olduğu "Demokratik özerklik" projesini esnetebileceğinin de işaretlerini verdi. Avrupa Yerel Yönetim Özerklik Şartı'nda Türkiye'nin çekince koyduğu düzenlemelerin beklentileri karşılayabileceğini de belirtti.

İmralı'dan gelen heyetin genel izlenimi ise Öcalan'ın "çözüm sürecine inandığı ve MİT aracılığıyla hükümetle yürütülen müzakerelerin son derece olumlu gittiği" yönünde.

BDP grubundan sızan bilgilere göre, görüşmede Öcalan her iki tarafın da yani PKK ve hükümetin "çözüme mecbur" olduğunu savunarak, "Yeni Türkiye'yi inşa edemezsek, Kürtlerle Türkler oturup anlaşamazsa bu felaket olur. Bu sorunları daha da derinleştirir. Çatışma ve felaketler herkesin zararına olur" dedi.

Grup toplantısında ayrıca İmralı'dan gelen bir başka mesaj ise Paris suikastiyle ilgili. Öcalan Paris suikastını “doğrudan kendisine yapılmış bir hareket” olarak olarak görürken, barışı istemeyen çevrelerin sadece provokatif çıkışlar değil, bu tür suikastler yapabileceğini de belirtti. Öcalan'ın heyet aracılığıyla, hem örgüte hem de BDP'ye, “Bu tür saldırılar herkese yapılabilir, dikkatli olun” uyarısı yaptığı da kulislere yansıyan bilgiler arasında.

BDP milletvekillerinin aktardığına göre, Öcalan önümüzdeki 2-3 haftalık süreci çok "kritik" olarak görüyor. Bunu hem hükümet kanadından, hem de Kandil'in çağrılarına karşı alacağı tutuma bağlıyor.

Öcalan kendisinin atacağı adımlara karşılık hükümetten de hamle bekliyor.

Bu çerçevede KCK tutukluları sorununun çözülmesinin kilit önemde olduğu anlaşılıyor. Zira BDP heyeti aracılığıyla örgüte "elindeki tutsakları bırakması" çağrısı yapan Öcalan'ın, KCK tutukluları için de hükümetten adım beklediği belirtiliyor.

Alınan bilgiye göre, Öcalan BDP heyetine de bu beklentisini, "Şimdiye kadar KCK operasyonlarını sağduyuyla karşıladık. Ancak bundan sonra böyle toplu tutuklamalar olması durumunda BDP grubu da isyan etmeli" sözleriyle dile getirdi.

BDP ihtiyatlı

Öcalan'ın mesajlarının BDP yönetiminde olumlu karşılanmasına karşın, hükümete yönelik güvensizlik de alttan alta dile getiriliyor.

Öcalan'ın "iyi niyeti" karşısında hükümetin de adım atması gerektiğini savunan BDP'liler, “Sadece tek tarafla ateşkes olmaz, askeri operasyonlar durmalı, sadece BDP toplantılarına katıldığı için KCK operasyonlarında tutuklanan insanlar var, ki bunlar serbest bırakılmalı. Kürt kimliğinin tanınmasına dönük demokratik adımlar bir an önce atılmalı. Bu süreç tek taraflı PKK ya da Kürtlerin vereceği ödünlerle çözülemez” görüşünü dile getiriyorlar.


Haberin Kaynağı: http://www.bbc.co.uk/turkce/haberler/2013/02/130225_imrali_talks.shtml

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA