29 Mart 2024
  • Lefkoşa22°C
  • Mağusa24°C
  • Girne22°C
  • Güzelyurt22°C
  • İskele24°C
  • İstanbul18°C
  • Ankara16°C

“İLK SUYU LEFKOŞA ALACAK”

“İlk suyu Lefkoşa alacak”

31 Mart 2014 Pazartesi 11:37

Bakırcı Türkiye’den su projesini anlattı

 “İlk suyu Lefkoşa alacak”

Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hamit Bakırcı, Türkiye’den KKTC’ye su temini projesi çerçevesinde açık deniz boru hattının yerleştirilmesini sağlayacak ankraj bloklarının deniz tabanına döşenmeye başlandığını açıkladı.

Çevre konusunda bugüne kadar planlı adımlar atılmadığından, birikmiş birçok sorunla karşı karşıya kaldıklarını ifade eden Bakırcı, bu durumun kendilerini yıldırmadığını, önemli olanın bir yerden başlamak olduğunu belirtti.

“Projede bakanlık olarak söz sahibiyiz”

Türkiye’den KKTC’ye su temin projesi konusunu değerlendiren Bakırcı, şunları söyledi:

“Geçmiş hükümetin bu konuda bir talebi olmaması nedeniyle deyim yerindeyse geçtiğimiz dönemlerde, KKTC tarafı konunun içerisinde olmadı. Bizim dönemimizde Devlet Su İşleri ile iyi ilişkiler içerisinde, projenin Kıbrıs ayağında söz sahibi olduk ve bütün çalışmalar bizim bilgi ve onayımız ile gerçekleşti”.

Projede açık deniz boru hattının yerleştirilmesini sağlayacak ankraj blokları, askı halatları ve yüzdürme şamandıralarının denize döşenmeye başlandığını ifade eden Bakırcı, bu kapsamda ilk bloğun tabana yerleştirildiğini belirtti.

Barajların inşaatının bittiğini anımsatan Bakırcı, Kıbrıs’ın kara hattında ise boruların döşenmesi için ilk olarak Hamitköy hattında ihaleye çıkıldığını, döşemelerin şu anda Gönyeli’den devam ettiğini söyledi.

İlk suyu Lefkoşa’nın alacağını söyleyen Bakırcı, bunu sırasıyla diğer bölgelerin izleyeceğini açıkladı.

Suyun kullanımı ile ilgili düzenleyecekleri çalıştay öncesi “Dünya Su Günü”nde komite raporlarının açıklandığını hatırlatan Bakırcı, Tarım Bakanlığı ile de koordineli şekilde yürüttükleri çalışmalarda suyun kullanımı için en doğru yöntemleri ortaya koyacaklarını söyledi.

Bakırcı, KKTC’nin 20 Temmuz’da yüksek kalitede suya kavuşacağını belirterek çalışmalarla sürekli olarak Türkiye ile istişarelerin devam ettiğini kaydetti.

“CMC’de ciddi adım atılmadı”

CMC konusundaki soruları da yanıtlayan Bakan Bakırcı, söz konusu alanın geçmiş dönemde Portisbi firmasına verilmesinin ardından sadece bir çevre düzenlemesi yapıldığını, şirket tarafından bunun haricinde ciddi bir adım atılmadığını söyledi.

Şirketin anlaşma kapsamında rehabilite taahhüdü verdiğini, ancak bu yönde bir çalışma yapılmadığının görüldüğünü belirten Bakan Bakırcı, bölgede yer altında yapılacak etütlerin doğaya ne ölçüde karışıp karışmayacağı ile ilgili çalışmaları devam ettirdiklerini ve firmayla görüşme halinde olduklarını ifade etti.

Bakanlık süresi boyunca çevre ile ilgili olarak belediyelerden devlet kurumlarına bugüne kadar yazılmamış cezaları yazdıklarını ifade eden Bakırcı, “Yasalar bize neyi yapmamızı öngörüyorsa, onu uyguluyoruz” dedi.

“Ülkede doğru bir şeyler olacaksa, bunun, Avrupa Birliği ya da başkalarına şirin görünmek için değil, insanımızın yararına olması için yapılması gerekir” ifadesini kullanan Bakırcı, çevre mirasını geleceğe çok daha iyi bırakmanın görevleri olduğunu vurguladı.

 “Müşavirleri göreve çağırdık”

Bakırcı, bakanlığına bağlı dairelerde geçmiş dönemde görev yapan müşavirleri çağırarak bir toplantı gerçekleştirdiğini ve toplantı sonunda müşavirlerin görev için hazır olduğunu görmenin kendisini çok memnun ettiğini söyledi. Bakan Bakırcı şunları söyledi:

“Bu arkadaşlarımız sonuçta görevde oldukları dönemde büyük sorumluluklar aldılar. Belirli bir tecrübeleri, hatalardan çıkarttıkları dersler var. Bu insanlardan yararlanmamak devletimiz adına büyük bir hata olur. Gerekli düzenlemeleri yaptıktan sonra bu arkadaşları en kısa sürede göreve çağıracağız.”

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA