27 Nisan 2024
  • Lefkoşa18°C
  • Mağusa19°C
  • Girne19°C
  • Güzelyurt17°C
  • İskele19°C
  • İstanbul14°C
  • Ankara15°C

İLÇE OLDU DA NE OLDU?

İlçe oldu da ne oldu?

24 Mart 2014 Pazartesi 18:27

Güzelyurt halkı, gelişmeyen ve yatırım olmayan bölgenin ilçe değil, köy olduğunu düşünüyor.

 İlçe oldu da ne oldu?

Geçmişte siyasilerin oy potansiyeli olan Güzelyurt’un ilçe olduktan sonra, tamamen kaderine terk edildiğini düşünüyor.

 Rana SARRO

Kalkınmanın olmadığı, yatırım ve iş sahasının bulunmadığı Güzelyurt’un, 1989 yılında ilçe olmasıyla, bölgenin gelişmediği ve değişmediği düşünülüyor.

Gazetemize konuşan bölge halkı, Güzelyurt İlçesi’nde, hastane ve gerekli devlet dairelerinin bulunmadığı, bölgeye herhangi bir yatırım yapılmadığı ve bölgenin ekonomik potansiyeli durumundaki narenciye sektörü ile esnafın yıllar itibariyle kötüye gittiğini söylüyor.

Bölgede bulunan sağlık ocağının da bölge halkının sağlık hizmetlerini gerektiği gibi karşılayamadığını da anlatan vatandaşlar, geçmişte siyasilerin oy potansiyeli olan Güzelyurt’un ilçe olduktan sonra, tamamen kaderine terk edildiğini düşünüyor.

 

Üretim Platformu Sözcüsü, Güzelyurt Esnaf Ve Zanaatkarlar Odası Başkanı Selçuk Özüorçun:

Güzelyurt’a ilçe olmak yaramadı ve unutuldu. Çünkü gelmiş geçmiş tüm hükümetler bu bölgemizi sadece oy potansiyeli olarak görmekten daha ileriye gidemedi. Bölgeden çıkardığımız vekillerin ise gerçek anlamda bölgemize hiçbir hizmetleri olmadı. Ve maalesef unutulduk. Narenciye sektörünün çöküşü de bölgemizdeki çöküşü hızlandırdı. Üretici ile esnaf can çekişiyor ama duyan yok. Bölgemizden diğer bölgelere önceden var olan göç de son yıllarda hızlandı.

Düşünebiliyor musunuz bölgemizden çıkan bazı vekiller bile, başka bölgelerden ev almaktadır. Sürekli bu bölgeyi olası bir çözümde Güney’e devri olacak diye diye, bu bölgeyi başta siyasiler olmak üzere önüne gelen kullandı. Hala daha da kullanıyorlar.

Hükümet edenler hiçbiri bu bölgeye alt yapı olarak deyim yerindeyse hiçbir şey yapmadı. Düşünün bir ilçe ama o ilçede bir sanayi sitesi yok. Sadece esnaf ve zanaatkarlar sanayi sitemiz vardır, o da belediyeye bağlı sanayi sitelerinin hiçbir avantajından yararlanılamaz. Nerde kaldı ki, çok küçük ve yetersiz, içerisinden normal araçla bile geçerken zorlanırsınız. Bölgemizde yaşam savaşı veren esnafın ve üreticinin buluşma adresleri önceden gelen faiz sistemini de buna eklediğimizde bildik mahkeme koridorları oldu.

İş yerlerimiz tek tek kapanıyor. Bazılarının yerlerine ise, yeni iş yerleri açılıyor. Bu iş yerleri, bir bankalar, iki eczaneler, üç hukuk büroları, dört mezar ve mozaik şovrumlarıdır. Bu sıralamaya dikkatli bakarsanız zaten bütün cevapları içinde bulacaksınız.”

*******************************************************************

Süleyman İskeleli:

İlçe olunca kaderimize terk edildik

“Eskiden Lefkoşa’ya bağlıydık.  Lefkoşa’nın siyasetçileri oy istedikleri için bir şekilde gelip Güzelyurt’un sorunlarını dinlerlerdi. Güzelyurt İlçe olduktan sonra, bizim hiçbir ihtiyacımızı karşılamadılar. Çünkü oy aldıkları bölge burası değildir. Güzelyurtlu kime anlatacak derdini? Gerek sağlık, gerek eğitim yönünden gerekse esnafı açısından Güzelyurt kaderine terk edilmiştir. Bunun da en büyük sebeplerinden biri ilçe olmamızdır. En başta, Güzelyurt bölgesindeki Güzelyurt Sağlık Ocağı ve Cengiz Topel Hastanesi var ama bakım yok. Oraya giden hastalar Lefkoşa’ya kaldırılır.”

Yaşar Falyalı:

Değişen hiçbir şey olmadı

“Güzelyurt ilçe olduktan sonra hiçbir fark olmadı, hiçbir şey değişmedi. İlçe olan Güzelyurt’ta her alanda gelişme olmalıydı ancak gelen aynı giden aynı olduğu için, ne kalkınma oldu ne de gelişme.”

 

Özdoğan Aydınlı:

İlçe oldu da ne oldu

“2003’ten beri Güzelyurt’ta kriz var. Esnafın tüm bankalara borcu var. Yurtdışından mal getirmeye çalışırız vergi isterler. Güzelyurt battı, burada insan da yok. Mesarya’da bir köy, Güzelyurt’tan daha kalabalıktır. Böyle bir yer dünyada yoktur. Bir emeklilik maaşım olduğu halde, esnaf olarak geçinemiyorum. Ben memleketten kaçmayı düşünürüm. Dolayısıyla, ilçe oldu da ne oldu. Bölgede hiçbir şey yok ki, bir Tapu Dairesi vardı, onun da bir bölümü Lefkoşa’ya taşındı.”

Ersen Yatmaz:

Yaşlılar kasabasıdır

“Gelmiş geçmiş hükümetlerimiz tarafından yatırım yapılmadığı, bölgeye destek çıkılmadığı için, Güzelyurt ilçe olduktan sonra daha çok göç yaşandı. Bilhassa gelecek kaygısıyla, Güzelyurt kasabasında hem iç göç yaşandı hem de dış göçler de yaşanmaktadır. Dolayısıyla ilçe olmasının Güzelyurt’a hiçbir artısı olmadı. Bölgede hiçbir yatırım yapılmadığı, bir hastanesi dahi olmadığı için Güzelyurt sürekli göç vermeye başlamıştır. Çünkü, 90’lı yıllarda; Maronit köylerine giderdim ve sadece yaşlıların görürdüm. Bu hep ilgimi çekerdi. Şimdi Güzelyurt 20 yıl önce gördüğüm Maronit köylerinin görüntüsünü almıştır. Yani Güzelyurt yaşlılar kasabası oldu. Bir de, bölgeden kaçıp yatırım yapmaya yürekli olmayan bizler gibi pasif insanlar kalmıştır. Güzelyurt Kasabası, ilerletileceğine geriletilmiştir.”

Muhtar Yaşar Cahitoğlu:

32 yıldır bir yatırım görmedim

“Güzelyurt ilçe olduktan sonra, Güzelyurt’ta olumlu herhangi bir değişiklik olmadı, aksine daha kötü oldu. Lefkoşalı’lar Güzelyurt’tan da oy aldıkları için belki biraz daha iyiydi, ancak ilçe olduktan sonra hükümetler bizleri ne arar ne sorar.

Güzelyurt’a herhangi bir yatırım da yapılmıyor. Verilecek bölge olarak bilindiği için herkes yatırım yapmaya korkuyor. Portakal da dalında kaldı. Ben 32 yıllık muhtarım, bölgeye bir yatırım yapıldığını görmedim.”

Salih Şoföroğlu:

“Bir çözüm olmazsa hiçbir şey olmaz”

“Güzelyurt ilçe olsa da olmasa da, her şeyden önce buradaki belirsizlik devam ediyor. İlçe olması ne esnaf, ne de narenciye üreticisinin sorunlarına bir çözüm getirmedi. Dolayısıyla ilçe olmasının hiçbir yararı olmamıştır. Tam tersine ilçe olmasıyla daha da kötüye gitmiştir. Çünkü bazı çıkarları genellikle Lefkoşa kazanmıştır. Bölgeli çalışmaya yine Lefkoşa’ya gidiyor. Tek bir şekilde bu durum çözülür; o da genel olarak Kıbrıs’ta bir çözüm ile mümkündür. Çünkü insanlar, evlerini tamir edecek veya bahçesine bakacak güvenceye bile sahip değildir.”

Durdu Koruçam:

İlçe değil, köy oldu

“Güzelyurt ilçe değil, köy oldu. Verilecek dendiği için bölge halkı bir yatırım yapmaya korkuyor. Çarşı sokakları bomboş. Dükkanlar çalışmıyor. Kirada olan esnafın tümü kapattı. Mal sahibi olan esnaf ise, elektrik ve suyunu dahi ödeyemiyor.”

Zühtü Akyay:

İlçe olmanın anlamı nedir?

“İlçe oldu, hiçbir şey değişmedi. Çünkü kimlik kartı için merkeze gitmek zorundayız, sağlık için Lefkoşa’ya gideceksin, araç devri yine Lefkoşa’da yapılır. Yani ilçe olmanın anlamı nedir o zaman? Yani Rum tarafından 5 tane ilçe vardı, biz de 5 ilçe yaptık. Hükümetçilik mi oynarız.”

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA