IKLİM DEĞİŞİKLİĞİ: GRÖNLAND'DA 2019'DA REKOR DÜZEYDE BUZUL ERİDİ
Iklim Değişikliği: Grönland'da 2019'da Rekor Düzeyde Buzul Eridi

21 Ağustos 2020 Cuma 10:36
Bilim insanları Grönland'daki buzul erimesinin geçen yıl rekor seviyeye ulaştığını söyledi.
Yapılan yeni bir analize göre buzul erimesindeki bir önceki rekor %15 oranında aşılmış oldu. Uzmanlar, 1948'ten bu yana kayda geçirilen erime verilerine bakıldığında son incelemelerin 'eşi benzeri görülmemiş bir seviyeye' işaret ettiğini belirtti.
Bu kayıpların başlıca nedeni olarak, geçen yaz Grönland üzerindeki yüksek hava basınç sistemlerinin 'bloke olması' gösterildi.
Yeni araştırmanın yazarları, devam eden karbon salımının Grönland'da aşırı erimeye yol açtığını söylüyor.
Son 30 yılda Grönland'daki buzulların erimesiyle küresel çapta deniz seviyeleri de giderek yükseldi.
Grönland'la ilgili geçen sene Aralık ayında yayımlanan bir uluslararası rapor, bölgede 1990'lara kıyasla yedi kat fazla buzul kaybı yaşandığını ortaya koydu.
Yeni yapılan araştırma da bu durumun devam ettiğini gösteriyor.
Grace ve Grace-FO uydularından elde edilen veriler ile iklim modellemeleri kullanılarak yapılan incelemede uzmanlar tam bir yıl içerisinde Grönland'ın 532 gigaton buz kaybettiği sonucuna vardı. Bu rakamlar, 2012'den bu yana çok büyük bir artış olduğuna işaret ediyor.
Araştırmacılar, bu kaybın deniz seviyesinin 1.5mm yükselmesine denk olduğunu belirtiliyor. Bu da bir yıl içinde ortalama %40 artış anlamına geliyor.
Danimarkalı iklim bilimci Martin Stendel'in hesaplamasına göre 2019 yılındaki buzul kayıpları, tüm Britanya'yı 2,5 metre derinliğinde erimiş suyla kaplayacak kadar büyük.
Araştırmacılar hem geçen yılı hem de 2012'yi 'bloke edici' olayların yaşandığı yıllar olarak tanımlıyor. Bunun anlamı, jet akımındaki kesintiler nedeniyle yüksek basınçlı hava sistemleri Grönland üzerinde sıkışıyor bu da erimeyi artırıyor.
Almanya Bremerhaven'deki Alfred Wegener Enstitüsü'nden Dr. Ingo Sasgen yaşanan erimelerle ilgili şu yorumu yapıyor:
"Grönland'da giderek daha çok olağandışı erimelerin yaşandığı bir alana girmiş görünüyoruz. 2019 veya 2012'de yaşananların tekrarlanması bekleniyor. Bu kadar güçlü erimelerin yaşanmasıyla, geri tepki mekanizmaları açısından buzun nasıl davranacağını henüz net olarak bilmiyoruz.
"Belki de bizim farkında olmadığımız bir geri tepkisi vardır veya belki de şimdi modellemelerde mükemmel bir şekilde göremediğimiz bir tepki vardır. Bu bazı sürprizler de getirebilir."
Geçen yıl buzulların erimesinde rekor kırılmış olsa da 2018 ve 2017'de buzul kayıplarında azalmalar yaşandı. Bu iki yılda, 2003'ten bu yana iki yıllık periyodların en düşük seviyedeki buzul erimesi kaydedildi.
Uzmanlar bunu sonbahardaki ağır kar yağışlarından sonra Grönland'daki iki yazın soğuk geçmesine bağlıyor.
Ama 2019 yılında büyük oranlarda buzul erimesi yaşanması kaygı verici bir gelişme olarak değerlendiriliyor.
Grönland'da 2020 yılında şimdiye kadar ortalama koşullar görüldü. Son yıllardaki devasa buzul erimelerinin genel olarak dünya genelinde düşük rakımlı bölgelerde yaşayanlar üzerinde büyük etkileri olabilir.
Leeds Üniversitesi'nden Prof. Andy Shepard, 2019 yılını kapsayan araştırma sonuçlarının buz örtüsünün yüksek kayıp durumuna geçtiğini teyit ettiğini ve bununda iklim ısınmasının en kötü senaryolarından biri olduğunu söylüyor.
'HER YIL 25 MİLYON KİŞİNİN EVİDAHA SULAR ALTINDA KALABİLİR'
Prof. Shepard, şu uyarıyı yapıyor: "Bu demek oluyor ki, 2100'e kadar yalnızca Grönland'dan bile kaynaklı, küresel deniz seviyesinin 10cm daha yükselmesine hazırlıklı olmalıyız. Aynı zamanda iklim ısınmasıyla ilgili yeni bir en kötü senaryo yaratmamız gerekiyor çünkü Grönland mevcut senaryoyu zaten yaşıyor. Grönland'daki buzul kayıpları mevcut şekilde devam ederse, bu yüzyılın sonuna kadar her yıl 25 milyon kişinin yaşam alanları daha sulara kapılabilir."
Yakın zamanda medya çıkan haberler, Grönland'ın artık geri dönüşü olmayan bir yola girdiğini öne sürüyor. Haberler, küresel ısınma ve karbon salımıyla birlikte Grönland'ın tamamının eriyeceğini yazıyor.
Dr. Sasgen, bu perspektifin doğru olabileceğini belirtiyor ama Grönland'ın kaderinin hala bizim elimizde olduğunu söylüyor:
"Grönland'dan kaynaklı olarak deniz seviyesinde beklediğimiz yükselme oranları ve Grönland'dan ani deniz seviyesi yükselmesi riski küresel ısınma sınırılarının altında kalırsak büyük oranda azalacak.
"Almamız gereken mesaj, CO2'yi (karbondioksit) azaltabilirsek, küresel ısınmayı azaltabilir veya sınırlayabilirsek, yakın zamanda Grönland'dan riski artıracak katkıların da azaldığını görürüz."
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Salahi Şahiner: Şans Oyunları (Değişiklik) Yasa Tasarısı topluma açık bir tehdittirCTP Milletvekili Salahi Şahiner, Şans Oyunları (Değişiklik) Yasa Tasarısı ile KKTC vatandaşlarının kumarhanelere girişinin önünün açılacağını savunarak, hükümete eleştirilerde bulundu. Şahiner, “Sadece bir düzenleme değil; topluma açık bir tehdittir”12 Mayıs 2025 Pazartesi 11:56KIBRIS
Limasol’da Kıbrıslı Türk arazisi üzerinden vurgun iddiası! 469 bin Euro’ya alındı, 11 ayda 2.9 milyon Euro’ya satıldı!Politis gazetesine göre, Güney Kıbrıs'taki Kıbrıslı Türk mallarının kiralanmasında yeni döneme giriliyor. Puanlama esasına dayalı sistem, Meclis’te onaylanmasının ardından yürürlüğe girecek.12 Mayıs 2025 Pazartesi 11:45GÜNEY KIBRIS
Çatalköy’deki kurşunlama olayı: Ülkeye geldiği gibi tetiğe bastıÇatalköy’de meydana gelen araç kurşunlama olayıyla ilgili mahkemeye çıkarılan Görkem Mete’nin suçu işlediği gün ülkeye geldiği tespit edildi. Mahkeme, zanlının soruşturma kapsamında 3 gün tutuklu kalmasına emir verdi.12 Mayıs 2025 Pazartesi 11:39KIBRIS
DAÜ’de 17. Psikoloji Günleri Başlıyor: Suç, Şiddet ve Psikoloji Masaya Yatırılacak“Kuramdan Uygulamaya: Suç, Şiddet ve Psikoloji” temasıyla düzenlenen etkinlikte, farklı ülkelerden akademisyenler ve uzmanlar adli psikoloji alanındaki güncel yaklaşımları DAÜ’de paylaşacak.12 Mayıs 2025 Pazartesi 11:32KIBRIS
Yakın Doğu Üniversitesi ile Yıldız Teknik Üniversitesi'nden Stratejik Bilimsel İş BirliğiBilim, teknoloji ve girişimcilik alanlarını kapsayan protokol ile iki üniversite; ortak projeler, akademik değişim programları ve girişimcilik ekosisteminin geliştirilmesi hedefleri doğrultusunda güçlerini birleştirdi.12 Mayıs 2025 Pazartesi 11:22YDÜ - YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ
Holguin'in 27-29 Mayıs'ta Kıbrıs'ta olacağı iddia edildiBM Genel Sekreterinin Kişisel Temsilcisi Maria Angela Holguin’in 27-29 Mayıs tarihlerinde Kıbrıs’ta olacağı iddia edildi.12 Mayıs 2025 Pazartesi 11:15KIBRIS
“Sahte diploma” davası 11 Haziran’a ertelendiKSTÜ’de başlatılan "sahte diploma” soruşturması kapsamında yargılanan dönemin Gazimağusa Polis Müdürü Mahmut Barış Sel ve okulun genel sekreteri ve hissedarlarından Serdal Gündüz, yeniden hakim karşısına çıktı. Dava, 11 Haziran’a ertelendi.12 Mayıs 2025 Pazartesi 11:00KIBRIS
7 büyükşehirde genel seçim anketi, çarpıcı sonuçlar: CHP 5 şehirde fark attı, 1 şehirde AKP'yi ikiye katladı7 büyükşehirde genel seçim anketi, çarpıcı sonuçlar: CHP 5 şehirde fark attı, 1 şehirde AKP'yi ikiye katladı12 Mayıs 2025 Pazartesi 10:38TÜRKİYE
Terör örgütü PKK kendini feshetti!Terör örgütü PKK, fesih kararını açıkladı. Kongre sonuç bildirgesini yayımlayan terör örgütü, silahları bıraktığını açıkladı.12 Mayıs 2025 Pazartesi 09:21TÜRKİYE
Ali Babacan: 28 Şubat, 27 Nisan bizim için neyse 19 Mart da odur; AKP seçmeninin en az yarısı İmamoğlu'na yapılanlar için "Bu kadar da olmaz ki" diyor!Ali Babacan: 28 Şubat, 27 Nisan bizim için neyse 19 Mart da odur; AKP seçmeninin en az yarısı İmamoğlu'na yapılanlar için "Bu kadar da olmaz ki" diyor!12 Mayıs 2025 Pazartesi 08:20TÜRKİYE
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs