08 Mayıs 2024
  • Lefkoşa22°C
  • Mağusa22°C
  • Girne21°C
  • Güzelyurt19°C
  • İskele22°C
  • İstanbul19°C
  • Ankara19°C

İHBAR HATTINA CİNSEL TACİZ

İhbar hattına cinsel taciz

25 Nisan 2014 Cuma 14:17

Ülkede faaliyet gösteren 40’ı aşkın gece kulübünde; çalıştığı tahmin edilen 500 civarı konsomatris kadının ulaşabileceği Acil Yardım Hattı suskun.

İhbar hattına cinsel taciz

HAT SUSKUN

İçişleri Bakanlığı tarafından ülkede faaliyet gösteren gece kulüplerinde çalışmak durumunda kalan konsomatrislerin, istismarını önlemek amacıyla oluşturulan ve 1 hafta önce devreye giren ‘157 Acil Yardım Hattı’na henüz ulaşıp herhangi bir şikayette bulunan veya yardım isteyen olmadığı öğrenildi.

TELEFONDA TACİZ

 ‘157 Acil Yardım Telefon Hattı’nın devreye girdiğinin kamuoyuna açıklanmasının ardından, ihbar hattı, özellikle geç saatlerde aranarak, acil ihbar hattı telefonuna bakan görevli erkek tacizciler tarafından taciz edildi veya gereksiz yere sohbet edilmeye çalışıldı.

 

ÇALIŞMALAR HIZLANDI

Gece kulüplerinden ‘konsomatris’ adı altında çalıştırılan kadınlarında, refahının ve güvenliğinin sağlanacağı  ‘Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Dairesi Yasası” için çalışmaların yoğun şekilde devam ettiği öğrenildi. Öte yandan yasa ile ‘Kadın Sığınma Evleri’nin de devlet tarafından açılması, ‘Şiddeti Önleme ve Danışma Merkezleri’nin ve Telefonlarla Yardım Merkezleri’nin de devreye girmesi hedefleniyor.

 

 

RANA SARRO

Ülkemizin kanayan bir yarası olarak duran ve seks kölesi olarak çalıştırılan kadınların çilesi bitmiyor. Bu güne kadar yapılan bazı çalışmaların ise henüz hiçbir işe yaramadığı ortaya çıktı. Üstelik İçişleri Bakanlığı tarafından ülkede faaliyet gösteren gece kulüplerinde çalışmak durumunda kalan konsomatrislerin, istismarını önlemek amacıyla oluşturulan ve 1 hafta önce devreye giren ‘157 Acil Yardım Hattı’na sapıkların dadandığı ortaya çıktı.

Ülkemizde seks kölesi olarak çalışan kadınlar, zorlama, baskı, sömürü ve istismara uğradıkları durumlarda acilen yardım isteyebilecekleri 24 saat hizmet veren “157 Acil Yardım Telefon Hattı”nı arayıp ihbarda  bulunabiliyor.

Ülkede seks kölesi olarak gece kulüplerinde çalıştırılan ve ‘konsomatris’ adı verilen kadınların, istismara uğradıkları durumlarda yardım isteyebilecekleri “157 Acil Yardım Telefon Hattı’na dün itibariyle herhangi bir ihbar ulaşmadığı öğrenildi. Seks kölesi olarak çalıştırılan kadınların baskı ve korkuları nedeni ile telefon hattını aramakta endişe duydukları tahmin ediliyor.

Konuyla ilgili olarak Detay gazetesinin görüşüne başvurduğu, kadın hakları konusunda ciddi çalışmaları olan, sosyolog Milletvekili Doğuş Derya seks köleliğini ve yapılan çalışmaları değerlendirdi. “157 Acil Yardım Telefon Hattı”na yapılan tacizlere de değinen Derya, bu hattın sağlıklı çalışabilmesi için insanların duyarlı olması ve istismar etmemesi gerektiğini dikkati çekti ve “O insan orada görev yapıyor. Sabahlara kadar telefonu çaldırmak, taciz etmek demektir. Bahse konu ihbar hattının seks kölelelerinin mağduriyetini giderecek şekilde hizmet vermesi lazım. Dolayısıyla hattın meşgul edilmesi duyarsızlıktır” dedi.

Doğuş Derya: Yasa’nın Meclis’e gelmesi bekleniyor

Kadın hakları konusunda ciddi çalışmaları olan Doğuş Derya seks köleliği hakkında da açıklamalarda bulundu. Derya, ülkede faaliyette bulunan gece kulüplerinden ‘konsomatris’ adı altında çalıştırılan kadınların, refahının ve güvenliğinin sağlanacağı  ‘Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Dairesi Yasa ile ilgili de gazetemize bilgiler verdi.

İlgili Yasa’nın tamamlandığını, Bakanlık’ta görüşülmekte olduğunu ve kısa süre sonra Meclis’in gündemine geleceğini açıklayan Doğuş Derya, ‘Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Dairesi Yasa’nın en kısa zamanda geçirilip, yürürlüğe konmasının ve 2014 yılı içerisinde faaliyete geçilmesinin beklendiğini kaydetti.

Yasanın geçmesiyle birçok merkez kurulacak

Yasa’nın çıkmasının ardından, yasada öngörülen; Kadın Sığınma Evleri’nin de devlet tarafından açılacağını belirten Derya, bahse konu yasa ile birlikte ‘Şiddeti Önleme ve Danışma Merkezleri’nin ve Telefonlarla Yardım Merkezleri’nin de açılacağını söyledi.

Doğuş Derya, ‘Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Dairesi Yasa’nı kendisinin yazdığını, yazarken de dünyadaki birçok örneleri incelediğini belirterek, “Sosyolog olduğum için de Kıbrıs’ta en verimli şekilde uygulanabilir modeli yaratmaya çalıştım” dedi.

“Bu Yasa’dan umutluyum”

Yasa’nın uygulanabilirliği konusunda, aksaklıkların minimum şekilde olabileceği bir planlamanın yapıldığını, dolayısıyla hazırladığı Yasa’dan umutlu olduğunu söyledi.

“Bugüne kadar, bu konulara hiç özen gösterilmedi, bununla ilgili bir politika üretilmedi, dolayısıyla Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Dairesi’nin çok iyi bir başlangıç olabileceğini düşünürüm” diyen Derya, akabinde kurumların tek tek yürürlüğe

girerek, şiddeti azaltıcı faaliyetlerde bulunulacağına inanç belirtti.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA