18 Nisan 2024
  • Lefkoşa24°C
  • Mağusa25°C
  • Girne24°C
  • Güzelyurt24°C
  • İskele25°C
  • İstanbul19°C
  • Ankara23°C

İHALEYE MAHKEME EMRİ

İhaleye mahkeme emri

09 Temmuz 2014 Çarşamba 12:43

Akıllı Sayaç İhalesi, yargıç kararına takıldı. 3 firmanın yaptı başvuru sonrası süreç durdurulurken, mahkeme Kıb-Tek’in savunmasını alacak ve dava sonuçlanıncaya kadar süreç dondurulacak.

SAYAÇLAR MAHKEMELİK: Yılan hikayesine dönen akıllı sayaç ihalesi bu kez ise mahkeme tarafından durduruldu. 3 firmanın yaptığı başvuru dilekçesi sonrasında mercek altına alınan ihalede Kıb-Tek’in savunması alınacak ve ihale süreci yeniden değerlendirilecek.

SAYIŞTAY UYARMIŞTI: Elektrik İnkişaf Yasasının, Fasıl 171’e aykırı olarak Kıb-Tek Yönetim Kurulu Üyesi ve Satın Alma Komisyonu Başkanı Yılmaz Öztürk ile Yönetim Kurulu Asbaşkanı Adem Yılmaz Nasipoğlu hakkında Sayıştay Raporları’nda önemli saptamalarda bulunulmuş ve yasaya aykırı hareket edildiği ifade edilmişti.

İKİ FİRMANIN TEKLİFLERİ AÇILDI: Son dönemde 11 bin akıllı sayaç ihale edilirken, sayaçların 5 bin tanesi geçtiğimiz ay teslim alındı. Teklif atan firmalarla yapılan toplantılar sonrasında, ihale şartnamesi idari ve teknik açıdan masaya yatırılırken, firma sahiplerinden de öneriler alındı. Süreçten rahatsız olan Elparts LTD, A&S ve MOB Diesel LTD mahkemeye başvururken, İhaleye giren 5 firmadan yalnızca Mors ve Kıymet Trading’in tekliflerinin açıldığı öğrenildi.

Ülkemizde KIB-TEK’in ihaleye çıkarak satın alacağı akıllı sayaçlar, bir kez daha tartışmalara neden oldu. İhale şartnamesinin, özellikle tek bir firmayı işaret ettiği iddiaları ciddi rahatsızlık yaratırken, akılı sayaçlar bu kez mahkeme emri ile yeni bir dönemece girdi.

Akıllı Sayaç ihalesi ile ilgili yapılan itiraz başvurusunda, yargıç Hüseyin Besimler huzurunda görülen duruşmada, mahkeme ihale sürecinin ilerletilmesini durdurdu. Daha öncede ihaleye fesat karıştırılacağı iddiaları ile gündeme gelen akıllı sayaçlar konusunda, Kıb-Tek yönetimindeki bazı üyelerin, yanlı davranacağı savunulmuştu.

Mahkemeye başvuran Elparts LTD, A&S ve MOB Diesel LTD şirketlerinin, başvuruları kabul edilirken, ihale sürecinin durdurulması kara bağlandı.

Süreç nasıl çalıştı?

Kıb-Tek, sisteminde bulunan yaklaşık 132,000 adet mekanik sayacın teknolojik akıllı sayaçlarla değiştirilmesi hedefleniyordu. Konu ile ilgili tüm teknik çalışmalar tamamlanırken, 2009 bütçesi içerisine ihale edilmesi hedeflendi. Avrupa Birliği (AB) konu ile ilgili olarak 5,500 adet sayaç ve AMR (Otomatik Sayaç Okuma Sistemi)’nin temini için ihale gerçekleştirdi ve 30 Ocak 2009 tarihi itibarı ile mukavele imzalandı. AB ile yapılan mutabakat neticesi ilave 10,000 adet sayacın ihaleye çıkılması kararı verildi ve bu karar 6 Ocak 2009 tarihinde AB resmi ihale sitesinde yayınlanmaya başladı.

Yetkililer tarafından, 140 bin 300 akıllı sayaca ihtiyaç olduğu belirtilirken, son yapılan ihalede, ihale bedelinin, 18 milyon Euro olduğu ve bu paranın 4 yılda ödeneceği ifade edildi. Geçtiğimiz günlerde, akıllı sayaç ihalesi için kademeli olarak süreç çalıştırılırken, cuma günü yapılan değerlendirmede 2 firma tarafından 3 farklı teklif kabul edildi.

140 bin 300 adet sayaç için ihaleye beş firma girdi. Kıb-Tek’in uzman kadrosunun değerlendirmesi sonrasında, sadece iki firmanın teklifleri açıldı. İhalede yalnızca Mors ve Kıymet Trading’in tekliflerinin açıldığı öğrenildi.

“Yasaya aykırı davranış”

Elektrik İnkişaf Yasasının, Fasıl 171’e aykırı olarak KIB-TEK Yönetim Kurulu üyesi ve Satın Alma Komisyonu Başkanı Yılmaz Öztürk ile Yönetim Kurulu Asbaşkanı Adem Yılmaz Nasipoğlu’nun, kendileri ile yakınlarına ait, direk veya dolaylı olarak elektrik işletmeleri şirketleri ile bağlantılı olduğu Sayıştay raporlarına yansıdı. Kıb-Tek’de yasalara aykırı davranışta bulunularak ‘suç işlendiğini’ de savunan ve mahkemeye başvuran Elparts LTD, A&S ve MOB Diesel LTD şirketleri, ihalede taraflı davranıldığı gerekçesi ile adım attı.

Gelinen süreçte, mahkeme Elektrik Kurumu’nun savunmasını alıp duruşmalara başlayıp davayı sonuçlandırana kadar ihaleyle ilgili süreç durdurulacak.

Sistem Nasıl Çalışacak?

 Merkeze kurulacak “Otomatik Sayaç Okuma” sistemi sayesinde tüm sayaçlardaki bilgi alış/verişi tamamı ile bilgisayar kontrollü ve otomatik olarak yapılacak. Sistem otomatik olarak belirlenen dönemlerde sayaçları okuyacak, faturalayacak ve yine belirlenen dönemlerde ödemenin yapılıp yapılmadığını kontrol edip, ödemenin yapılmaması halinde otomatik olarak akımını kesecek. Yine gün içerisinde ödemenin yapılıp yapılmadığını kontrol edecek ve ödeme yapılmışsa sinyal gönderip elektrik akımını tekrar verecek.

Tüketici bu sistemde borcunu sayaç ekranından, internetten, sms yolu ile veya oluşturulacak call-centre ile öğrenebilecek. Sayaçlar ayni zamanda herhangi bir müdahaleye fırsat tanımayacak ve müdahale durumunda otomatik olarak elektrik akımını kesecek ve müdahale olduğuna dair merkeze sinyal gönderecek.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA