HZ. MUHAMMED KONULU KARİKATÜR YARIŞMASI DÜZENLENİYOR
"Hz. Muhammed konulu karikatür yarışmasına yönelik açıklama: Wilders provokatör ama düşünce özgürlüğüne saygılıyız"

25 Ağustos 2018 Cumartesi 10:40
Hollanda hükümeti, ana muhalefetteki aşırı sağcı Özgürlük Partisi (PVV) lideri Geert Wilders tarafından düzenlenen Hz. Muhammed karikatür yarışmasının, hükümetin insiyatifi dışında gerçekleştiği aktardı. Hollanda hükümeti ayrıca, yarışmanın düşünce özgürlüğü gereği yasaklanmayacağını belirtti.
Hollanda hükümeti dün yapılan bakanlar kurulu toplantısında, Hz. Muhammed karikatür yarışması nedeniyle Pakistan başta olmak üzere, İslam ülkelerinde yükselen tepkileri ele aldı.
Kabine, İslam ülkelerine, karikatür yarışmasının hükümetin inisiyatifinde gerçekleşmediği ısrarla belirtme kararı aldı.
‘HÜKÜMETİN İNSİYATİFİNDE DEĞİL, BUNA KARIŞAMAYIZ'
BBC Türkçe'de yer alan habere göre, Dışişleri Bakanı Stef Blok, Hollanda'dan açıklama isteyen Pakistan ve diğer İslam ülkelerinden gelen tepkilere yönelik olarak, "Yarışmayı düzenleyen kişi bir parlamento üyesi ama hükümet üyesi değil. Hollanda düşünce özgürlüğü açısından geniş sınırları olan bir ülke. Hükümetimiz, her türlü inanca saygı gösterilmesinden yanadır" açıklamasını yaptı.
Bakan Blok, Hz. Muhammed karikatür yarışması çok tatsız olarak tanımlarken, kendisinin böyle bir tercihi olmayacağını vurguladı. Ancak bunun, Wilders'in kişisel değerlendirmesi olduğunu vurgulayan Dışişleri Bakanı, "Bu yarışma hükümetin inisiyatifinde değil, buna karışamayız" dedi.
Blok ayrıca, "İslam ülkelerinde yaşayan ya da çalışan Hollanda vatandaşlarının, karikatür yarışması nedeniyle güvenliklerinin tehlikeye atılmaması gerektiğini" vurguladı.
‘WİLDERS PROVOKATİF BİR SİYASETÇİ'
Hollanda Başbakanı Mark Rutte ise, yarışmayı düzenleyen ana muhalefet partisi lideri Wilders'i, "İfade özgürlüğünün sınırlarını zorlamayı seven provokatif bir siyasetçi" diye tanımladı.
Hz. Muhammed karikatür yarışmasının hangi olumlu amaca hizmet edeceğini anlayamadığını söyleyen Rutte, "Ama herkesin kendi medeniyetine göre bir iç disipline sahip. Değerlendirmesi ona kalmış" diye konuştu.
Hollanda Başbakanı, kendisini dindar biri olduğuna işaret ederek, "Ben Hristiyanım ve inancım her gün gülünç duruma düşürülüyor. İnançlı insanlar küçük darbelere karşı dayanıklı olmalı. Bu Müslümanlar için de geçerli" açıklamasında bulundu,
WILDERS: KORKAK İSLAM SEVİCİLERİ TARAFINDAN YÖNETİLİYORUZ
PVV lideri Wilders ise, provokatör suçlamasına tepki göstererek, "Ben sadece özgürlüğümüzle oynatmak istemediğimizi göstermek istiyorum" dedi. Aşırı sağcı lider, Başbakan Rutte ve hükümet için de, "Korkak İslam sevicileri tarafından yönetiliyoruz. Bu inanılmaz" ifadesini kullandı.
YARIŞMANIN TARİHİ HENÜZ BELLİ DEĞİL
Wilders, parlamento binasında sıkı güvenlik önlemleri altında gerçekleştirilecek karikatür yarışması ve sergisinin tarihini henüz açıklamadı.
Şu ana kadar 200 karikatürün gönderildiği yarışmanın, Hıristiyanların en önemli kutsal bayramı Noel öncesi gerçekleştirilmesi bekleniyor.
Yerel Seçim 6 Aralık, Genel Seçim 22 Ocak'taYerel seçim tarihi 6 Aralık 2026 olarak belirlenirken, Milletvekilliği Genel Seçimleri için ise tarih 22 Ocak 2027 olarak öngörülüyor.02 Ağustos 2026 Pazar 17:39KIBRIS
Süt dışında kemiklere yarayacak beş yiyecekKemik yoğunluğumuz, sandığınızdan daha erken bir yaşta azalmaya başlar.02 Ağustos 2026 Pazar 09:33YAŞAM
İtalya'nın 'İspanya ile Schengen'i askıya alma' kararı ne anlama geliyor?İspanya'nın Kuzey Afrika'daki toprağı Ceuta'ya Fas'tan on binlerce kişinin geçmesinin ardından İtalya'nın İspanya ile "Schengen serbest dolaşım rejimini geçici olarak askıya alma" kararı tartışmalara neden oldu.02 Ağustos 2026 Pazar 09:31AVRUPA
“HMAS TEAL Denizcilik Müzesi” ziyaretçi kabulüne başladıBirleşik Krallık ve Avustralya Kraliyet Donanmalarında uzun yıllar görev yapan mayın tarama gemisi “HMAS TEAL”, müze olarak Girne Turizm Limanı’nda ziyaretçi kabulüne başladı.02 Ağustos 2026 Pazar 09:08GİRNE
Liberal Demokrasi Hareketi, İstanbul’da kampa katıldı Liberal Demokrasi Hareketi (LDH) Genel Başkanı Engin Deniz Görgüner ile İletişim Sekreteri Halef Kurt, İstanbul’da düzenlenen Özgürlük 2.0 Yaz Kampı’na katıldı.02 Ağustos 2026 Pazar 09:07TÜRKİYE
Uluçay, Gaziantep’te Gazimağusa’nın tanıtıldığı festivale katıldıGazimağusa Belediye Başkanı Süleyman Uluçay, Gaziantep’te düzenlenen ve Gazimağusa’nın kültürel değerlerinin tanıtıldığı festivale katıldı.02 Ağustos 2026 Pazar 09:05GAZİMAĞUSA
Eski uygulama devam edecekKimlik kartlarından anne ve baba bilgilerinin çıkarılması kararına yönelik yoğun kamuoyu tepkisinin ardından Rum İçişleri Bakanlığı eski uygulamaya dönme kararı aldı.01 Ağustos 2026 Cumartesi 17:54GÜNEY KIBRIS
Tufan Erhürman: “Her türlü atraksiyon var, eksik olan ciddiyet”Cumhurbaşkanı Tufan Erhürman, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Kıbrıs müzakereleri ve siyasi gelişmeler üzerinden eleştirilerde bulundu.01 Ağustos 2026 Cumartesi 15:03KIBRIS
Ahmet Zort: Patates Festivali her yıl daha da güçlenerek yoluna devam edecekAhmet Zort, 12. Patates Kültür, Sanat ve Spor Festivali'nde üretici ve vatandaşlarla bir araya geldiklerini belirterek, festivalin her geçen yıl daha da güçlenerek kurumsallaşması için çalışacaklarını söyledi.01 Ağustos 2026 Cumartesi 13:31GAZİMAĞUSA
Trafik denetimlerinde 430 sürücüye işlem35 araç trafikten men edildi01 Ağustos 2026 Cumartesi 13:20KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.