20 Nisan 2024
  • Lefkoşa16°C
  • Mağusa16°C
  • Girne17°C
  • Güzelyurt15°C
  • İskele16°C
  • İstanbul14°C
  • Ankara15°C

HUZURSUZ BACAK SENDROMU NEDİR?

En Sık Görülen ve Bilinmeyen Hastalık...

Huzursuz Bacak Sendromu nedir?

17 Eylül 2015 Perşembe 12:49

Huzursuz Bacak Sendromu nedir?

Toplumda yaygın görülen ancak hastalık olduğu bilinmeyen Huzursuz Bacak Sendromu özellikle istirahat döneminde ortaya çıkan bacaklarda uyuşma, yanma, iğnelenme, karıncalanma, ağrı ve şiddetli hareket ettirme isteği gibi yakınmalarla kendini gösteriyor. Anadolu Sağlık Merkezi Nöroloji Bölümü Direktörü Profesör Doktor Yaşar Kütükçü, “Huzursuz Bacak Sendromu toplumda çok yaygın görülmesi, hastalık olduğunun bilinmemesi ve yıllarca insanların bu hastalıkla tedavi edilmeden yaşaması nedeniyle en az bilinen ve en sık görülen hastalıklardan biridir” diyor. Kütükçü, yakınmaların genellikle akşam saatlerinde olduğunu ilerleyen durumlarda ise gün içinde de uzun süreli oturma ve istirahat dönemlerinde ortaya çıkabildiğini dile getiriyor.

Toplumda yapılan birçok çalışmada Huzursuz Bacak Sendromu’nun görülme sıklığı yüzde 1 ile 15 arasında değişmektedir. Ülkemizde ise görülme sıklığı yüzde 3 ile 5 arasındadır. Anadolu Sağlık Merkezi Nöroloji Bölümü Direktörü Profesör Doktor Yaşar Kütükçü, bu oranın oldukça yüksek olduğunu, hastalığın çok iyi bilinmediğini ve tanısı konulmadığı için birçok hastanın bu sorunla yaşadığını söylüyor. Kütükçü, “Huzursuz Bacak Sendromu genellikle ileri yaşlarda ortaya çıkan bir hastalık olmakla birlikte tüm yaşlarda da görülebilir. Kadınlarda erkeklere göre yaklaşık iki kat daha fazla görülmektedir” diyor.

Kafein ve sigara hastalığı tetikliyor

Huzursuz Bacak Sendromu; çoğunlukla bacaklarda anormal duyularla birlikte şiddetli hareket ettirme isteği ve hareket ettirmekle bulguların tamamen ya da kısmen düzelmesi şeklinde görülüyor. Hastaların büyük bir kısmında nedeni tam olarak bulunamayan bu rahatsızlığa; demir eksikliği, ileri evre böbrek yetmezliği, şeker hastalığı, parkinson hastalığı, sinirlerin değişik nedenlerle etkilenmesi ve hamilelik neden olabiliyor. Rahatsızlığın erken yaşlarda görülme sebebi ise genetik kaynaklı oluyor. Kütükçü, “Bazı bulantı, depresyon ve psikoz ilaçları ile bazı sara (fenitoin içerenler), soğuk algınlığı (antihistaminik içerenler) ve tansiyon ilaçları (nifedipin içerenler) Huzursuz Bacak Sendromu bulgularını kötüleştirebilir. Bu nedenle hastalar bu grup ilaçları doktoruna danışmadan kullanmamalıdır. Ayrıca kafein ve sigara da Huzursuz Bacak Sendromu’nu tetikleyebilir” diyor.

Huzursuz Bacak Sendromu’nun tedavisi mümkün

Tedavi edilebilir bir rahatsızlık olan Huzursuz Bacak Sendromu’nda ilaç tedavisi öncesinde bazı rahatlatıcı hareketler uygulanıyor. Kütükçü, “Hastanın ilk yapması gereken bazı basit önlemleri alması ve yatak odası düzenlemeleridir. Bulguları kötüleştirebilecek; sigara, kafein gibi maddelerden uzak durulmalı özellikle akşam saatlerinde yatmadan önce bunlara dikkat edilmelidir” diyor. Kütükçü, hastalık bulgularının artmaması için mutlaka bir uzmana danışılması gerektiğinin önemle altını çiziyor.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA