22 Kasım 2024
  • Lefkoşa16°C
  • Mağusa17°C
  • Girne18°C
  • Güzelyurt14°C
  • İskele17°C
  • İstanbul17°C
  • Ankara13°C

HÜRRİYET YAZARININ GÖZÜNDEN RAKI FESTİVALİ VE KIBRIS...

Bakın Hürriyet yazarı Ayhan Sicimoğlu, Kıbrıs ile ilgili ne yazmış...

Hürriyet yazarının gözünden Rakı Festivali ve Kıbrıs...

29 Mayıs 2016 Pazar 09:40

‘Hoş geldinginiiiz, evveldeng geldingiz’ / Kıbrıs gezi rehberi

Son iki senedir Latin All Stars olarak ‘Latin Alaturka’ projemizle Girne’ye gidiyorum. Bu sene ‘5’inci Kıbrıs Rakı Festivali’ne yeniden davet edildim. Kıbrıs aksanının tuhaf samimiyeti daha havaalanında insana sempati yüklüyor... Burası hoşgörülü ve cana yakın insanların memleketi. Gece hayatı ise tartışılmaz... Bir de Kıbrıs’a ‘Kıprıs’ demiyorlar mı, hastasıyım...

Anadolu’yu Silifke üstünden terk edip altınızda mavi pırıltıyı gördüğünüz an Ercan’a doğru inişe geçiyorsunuz. Havaalanı eski Yeşilçam tarzı; Terminale yürüyerek gidiliyor. Aslında bu kısmı çok sevdim, hafif bir nostalji ürpertisi. Kendinizi bir an siyah-beyaz, Avrupa’dan dönen Göksel Arsoy gibi hissedebilirsiniz. Pasaport kuyruğunda Schengen ve genelde uzun kuyruklar oluşturan, biraz aşağılayıcı ‘Diğerleri’ ayrımı burada yok nihayet. Çok da beklemiyorsunuz... Birazdan Kıbrıs aksanının tuhaf samimiyetini tadacaksınız. Pasaport polisi “Hoş geldinginiiiz, evveldeng geldingiz” diyor. Soru takıları yok, cümleleri soru haline cümle sonlarındaki melodik vurgularla getiriyorlar, acaba Rumcadan kalan bir miras mı?  “Nasılsın” denmiyor, “Napang” deniyor. Cevap ise, kısa ve net: “İii sen napang”... 

Kıbrıs yavru vatan mı üvey evlat mı?

Havaalanından, akşam müzik yapacağımız ‘Ambiance Restaurant’a doğru İngilizlerden miras kalmış soldan trafikte yol alırken, yolların düzenli ama çevresinin bakımsız ve çöplerle dolu olduğunu görüyorum. Şoförüm bu çöplerin eskiden olmadığını ancakTürkiye’den akın gelen yeni göçle başladığını, utanarak izah ederken Rum tarafında ise tabelaların yol kenarına çöp atmanın 860 euro cezasını ikaz ettiğini ilave ediyor. Yeni ve çirkin yapılaşma maalesef artık bize pek yabancı değil, üzülerek bir veba salgını gibi buraya da sirayet ettiğini müşahede ediyorum. Çok güzel bir ada aslında bu yavru vatan... Ama bir an, “Üvey evlat muamelesi mi görüyor acaba” diye kendimi de sorguluyorum. Türkiye ve Kıbrıs Türkleri için haklı ve yerinde bir karar olan zamanın kara harekatı, zorunlu bir zafer olsa da yine; “Kendimizi iyi anlatamama ve tanıtamama” gibi geleneksel hastalığımız nedeniyle masa başı diplomasisinde bir türlü zafer sağlanamamış. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni, dünyada sadece Türkiye Cumhuriyeti tanıyor. Diğer devletlere ve Birleşmiş Milletler’e göre ise, maalesef sadece ‘İşgal Edilmiş Topraklar’. 

Saatlerce dans 

Rakı Festivali’nde bizim katıldığımız bölüm çok heyecanlıydı... Hep beraber, ben dahil saatlerce dans ettik, buzlu kadehleri sık sık kaldırdık. İlk kadehim sahneye kadar geldi. Hemen ilave edeyim; sarhoş olup etrafı rahatsız eden veya trafik kazalarına sebebiyet veren kimse hemen hemen yok gibi, hatta “Alkol ile otomobil kullanmayın” sloganlarını duyuyorsunuz sık sık.Rakı ile çok yakışan enteresan bir salataları var: Golyandro,İngilizce ‘coriander’ kelimesinin dejenere hali, yani, bildiğimiz kişniş. Biraz sert tabiatlı bir ot bu, bir nevi maydanoz... Uzakdoğulular çok kullanır, şöyle ki; Tayland çekimlerimde kameramanlar doğru dürüst yemek bile yiyemediler. Ben yakıştırıyorum, ayrıca Thai mutfağı dünyanın sayılı mutfaklarındandır, ben çok severim, acısı boldur ama... Bizde fazla kullanılmayan kişnişin Kıprıs’ta (lehçe ‘Kıprıs’ diyor hastasıyım) salatası var. Ben rakı ile çok yakıştırdım. Damak temizliyor.

Orkestramızda etik bir kural olarak sahnede alkol yasağı olmasına rağmen, sadece bu gece için ve sadece ben bu yasağı deldim. Bir kadeh bol buzlu aslansütünü davetli 600’den fazla izleyici ile beraber seneye gene beraber olabilme dilekleri ile sağlığa, şerefe ve barışa kadeh kaldırdık.

Aman bunlara dikkat!

Pasaportunuza Kuzey Kıbrıs damgası vurdurtmayın, Yunanistan’a giremezsiniz.

Türk kimliği ile bir ufak kâğıt doldurarak giriş yapabilirsiniz, aman bu kâğıdı  kaybetmeyin, Kıbrıs’a giriş ve çıkışta ve Türkiye’ye yeniden girişte isteyecekler sizden.

Türk Lirası kullanılıyor.mOtomobil sakın kullanmayın, trafik soldan. Benim dört senelik İngiltere eğitimim yardımcı oldu bana.

Otomobile yolcu olarak binerken sağ kapıya doğru yürümeyin, sağdan direksiyonlu tüm otolar.

Kıbrıs yemekleri hakkında fazla bilgi sahibi olamadım ama ‘Golyandro Salatası’ enteresan idi.  

Cep telefonu şirketleri Türkiye’dekiler ile aynı ancak telefonunuz ‘yurtdışı’ işlemi görür ve yurtdışına açtırmanız gerekir. Benimkinin henüz faturası gelmedi, bakalım ne gelecek cezamız.

Kumarhanelerden uzak durunuz.

Hoşgörülü, cana yakın insanlar

Her şeye rağmen gönüllerindeki bir Akdeniz sıcaklığı, bir ‘Rakı Festivali’ düzenleyecek kadar hoşgörü sahibi yapmış bu cana yakın insanları. Bu sene festivali biz noktaladık. Biletlerimiz, masalar haftalar evvel tükenmiş. Sadece bir gün kalabildim, Kıbrıslı dostlar ile koyu bir sohbet etme fırsatını tam elde edemedim. Yaz boyunca ‘Mia Beach Club’da müzik için her ay gideceğim ve ilk gidişimde de üç-dört gün fazla kalıp bir kaç televizyon bölümü çekeceğim. İyisi ve kötüsüyle, güzeli ve çirkiniyle daha yakından tanıyacağım ve sizlere aktarmaya çalışacağım bu değişik adayı.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA