HÜKÜMETİN MECLİS BAŞKANLIĞI SINAVI!
4 partili koalisyon hükümetinde parti başkanları tarafından imzalanan hükümet protokolünden Meclis Başkanlığı 27 vekilin desteği ile TDP’de olması gerekirken Meclis Başkanlığı görevini CTP’li Teberrüken Uluçay halen sürdürmeye devam ediyor.

01 Ekim 2018 Pazartesi 09:11
4 partili koalisyon hükümetinde parti başkanları tarafından imzalanan hükümet protokolünden Meclis Başkanlığı 27 vekilin desteği ile TDP’de olması gerekirken Meclis Başkanlığı görevini CTP’li Teberrüken Uluçay halen sürdürmeye devam ediyor.
EK PROTOKOL DE İMZALANDI
Koalisyonu oluşturan 4 siyasal parti başkanının, TDP Gazimağusa Milletvekili Hüseyin Angolemli’nin Meclis Başkanlığı görevine getirilmesi ve Meclis iç tüzüğünün altı ay içerisinde değiştirilmesi ile ilgili Şubat ayında ek bir protokol de imzaladığı parti Genel Sekreterlerinin de şahit olarak bu protokole imza koydukları öğrenildi.
8 AY GEÇTİ ULUÇAY KOLTUKTA
Cumhuriyet Meclisi’nin 9. Dönem 2. Yasama Yılı, genel kurul toplantısıyla bugün saat 10.00’da başlayacak. Koalisyonun oluşmasından bugüne sekiz ay gibi bir zaman geçmesine rağmen CTP’li Teberrüken Uluçay Meclis Başkanlığı görevini sürdürmeye devam ediyor. HP Gazimağusa Milletvekili Dr. Hasan Topal ise Meclis iç tüzüğünün değişmesi için yasa önerisi sundu.
Cumhuriyet Meclisi yeni yasama yılına bugün başlıyor
Cumhuriyet Meclisi’nin 9. Dönem 2. Yasama Yılı, genel kurul toplantısıyla bugün saat 10.00’da başlayacak.
4 partili koalisyon hükümetin de parti başkanları tarafından imzalanan hükümet protokolünden Meclis Başkanlığı 27 vekilin desteği ile TDP’de olması gerekirken Meclis Başkanlığı görevini CTP’li Teberrüken Uluçay halen sürdürmeye devam ediyor. Koalisyonu oluşturan 4 siyasal parti başkanının, TDP Gazimağusa Milletvekili Hüseyin Angolemli’nin Meclis Başkanlığı görevine getirilmesi ve Meclis iç tüzüğünün altı ay içerisinde değiştirilmesi ile ilgili Şubat ayında ek bir protokol de imzaladığı parti Genel Sekreterlerinin de şahit olarak bu protokole imza koydukları öğrenildi. Koalisyonun oluşmasından bugüne sekiz ay gibi bir zaman geçmesine rağmen CTP’li Teberrüken Uluçay Meclis Başkanlığı görevini sürdürmeye devam ediyor. HP Gazimağusa Milletvekili Dr. Hasan Topal ise Meclis iç tüzüğünün değişmesi için yasa önerisi sundu.
Formül aranmış ve ek protokol imzalanmıştı
Hükümetteki dört parti TDP’li Hüseyin Angolemli’nin Meclis Başkanı olması için bir formül aramış ve CTP ve Halkın Partisi’nin ortaklaşa adayı olarak gösterilmesi planlanan Angolemli’ye iç tüzük izin vermemesinden dolayı 6 ay içerisinde iç tüzüğün değişmesi yönünde ek protokole de imzalanmıştı.
Mevcut İçtüzüğe göre olamaz
Hüseyin Angolemli’nin Meclis İç Tüzüğü’ne göre Meclis Başkanı olamıyor. Meclis başkanlığına aday olabilmek için aday gösteren guruba veya siyasi partiye üye olmak veya guruba bağlı olmak zorunlu. Meclis iç tüzüğü 13(9) maddesi aynen şöyle diyor “Meclis Başkanı veya Meclis Başkan Yardımcısının bağlı olduğu Siyasal Partinin Cumhuriyet Meclisinde grup kurma hakkını yitirmesi durumunda Meclis Başkanlığı veya Meclis BaşkanYardımcılığı görevi son bulur ve son bulma tarihinden başlayarak en geç on gün içinde bu İçtüzüğün 10’uncu ve 12’nci maddeleri uyarınca yeni Meclis Başkanı veya Meclis Başkan Yardımcısı seçimi yapılır.”
Oysa, Anayasa imkan tanıyordu
Meclis Başkanlık Divanı’nın oluşumu için Anayasa’nın hükmü ise İç tüzükle ters düşüyor. Anayasaya göre milletvekili olan herkes meclis başkanı olabilir.Madde 83 aynen şöyle: “Cumhuriyet Meclisi Başkanlık Divanı, milletvekilleri arasından seçilen bir Meclis Başkanı, bir Meclis Başkan Yardımcısı, yeterli sayıda Katip ve İdare Amirinden oluşur.”
Hüseyin Angolemli Kimdir?
Hüseyin Angolemli, (d. 1944, Taşpınar) Kıbrıslı Türk siyasetçi.
Lise öğrenimini Lefkoşa'da tamamladı. İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi’nin Matematik Bölümü'ne devam etti. 1963 Kıbrıs olayları sebebiyle 1964-1966 yılları arasında eğitimine ara verip, yüksek öğrenim gençliği ile birlikte Erenköy'e çıkarak askerlik görevini yaptı. 1966 yılında yeniden üniversiteye döndü ve mezuniyetini takiben İstanbul Fen Fakültesinde bir süre asistanlık yaptı.
1968-1969 ders yılında Kıbrıs'a gelip Mağusa Namık Kemal Lisesi'nde matematik öğretmeni olarak göreve başladı. Daha sonra aynı okulda müdür muavinliği görevinde bulundu.
1981 Genel Seçimlerine katılarak, Toplumcu Kurtuluş Partisi'nden Gazimağusa Milletvekili seçildi. 1983'te oluşan Kurucu Meclis’te üyelik yaptı. 2005 yılına kadar beş dönem Milletvekilliği görevini sürdürdü. TKP Genel Sekreterliği ve Genel başkanlığı yaptı.
Toplumcu Kurtuluş Partisi'nin Toplumcu Demokrasi Partisi’ne katılmasıyla siyasal çalışmalarını Toplumcu Demokrasi Partisi'nde sürdürerek 27 Haziran 2010 tarihinde yapılan Milletvekilliği Ara Seçimlerinde Toplumcu Demokrasi Partisi'nden Mağusa Milletvekili seçildi.
2013 ve 2018 genel seçimlerinde yeniden Toplumcu Demokrasi Partisi'nden Mağusa Milletvekili seçildi. Evli ve bir çocuk babasıdır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İskele'de Şevval Sam Rüzgârı Esti!Grand Sapphire Resort & Casino’da Şevval Sam Rüzgârı Esti!24 Nisan 2025 Perşembe 17:18KÜLTÜR/ SANAT
CHP lideri Özel: Bahçeli'nin 'işi ehline verin' ifadesi İmamoğlu'na tutuksuz yargılama talebidirCHP lideri, Sol Parti'ye yaptığı ziyaret sonrası düzenlenen basın toplantısında basın mensuplarının sorularını yanıtladı.24 Nisan 2025 Perşembe 17:02TÜRKİYE
Fidan: 'Türk dünyası ile aramızı bozmak isteyenler başarılı olmayacak'Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, "Türk dünyası bir bütün olarak Kıbrıs Türkünün yanında olmaya devam edecektir. Bu konudaki politikalarımızı sabırla sürdüreceğiz" dedi.24 Nisan 2025 Perşembe 16:40TÜRKİYE
DEM Parti heyeti Adalet Bakanı Tunç ile görüşürken Demirtaş'a yeni dava: 15 yıl hapsi isteniyorDEM Parti'nin öncülü HDP'nin eski eş genel başkanı Demirtaş'a yedi farklı konuşmada kullandığı ifadelerden ötürü 15 yıl hapis ve siyasi yasak istemiyle bir dava daha açıldı. Demirtaş, Kasım 2016'dan beri Edirne'de tutuklu bulunuyor.24 Nisan 2025 Perşembe 16:39TÜRKİYE
Hristodulidis: Su sorununu çözdükRum Yönetimi Başkanı Nikos Hristodulidis, Güney Kıbrıs’ın su sorununun BAE’den hibe edilecek 15 adet taşınabilir arıtma ünitesi aracılığıyla çözüldüğünü duyurdu.24 Nisan 2025 Perşembe 16:38KIBRIS
KAMUSEN, yeniden Türk-Sen üyesi olduKıbrıs Türk Kamu Görevlileri Sendikası (KAMUSEN), Kıbrıs Türk İşçi Sendikaları Federasyonu’na (Türk-Sen) yeniden üye oldu.24 Nisan 2025 Perşembe 14:55KIBRIS
İmamoğlu: Hapiste yatmak siyasetçinin mecburi hizmeti, ben mecburi hizmet görevindeyimİmamoğlu, "Bu durumu benim babam çok iyi tanımladı. 'Hapiste yatmak, Türk siyasetçileri için bir mecburi hizmettir' diye espri yapıyor. Babamın tabiriyle ben mecburi hizmet görevindeyim” dedi. 24 Nisan 2025 Perşembe 12:59TÜRKİYE
İmamoğlu'nun avukatının avukatı hakkında da gözaltı kararı çıkarıldı"Savunma susturulamaz! Gerçekler er ya da geç ortaya çıkar!"24 Nisan 2025 Perşembe 12:58TÜRKİYE
CTP: 24 Nisan iradesi canlıdır: Çözüm bir seçenek değil, toplumsal ihtiyaçtır!"Bugün, Kıbrıs Türk halkının dünya kamuoyu önünde barışa, çözüme ve federal bir geleceğe güçlü bir şekilde “Evet” dediği 24 Nisan Annan Planı Referandumu’nun 21. yıl dönümündeyiz."24 Nisan 2025 Perşembe 12:48KIBRIS SORUNU
Koop Bank iştiraki Binboğa batmak üzere! Maaşlar ödenmedi!Koop Bank İştiraki Binboğa Ltd. İflasın Eşiğinde: Üretim Durdu, Maaşlar Ödenmedi24 Nisan 2025 Perşembe 12:06KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs