11 Mayıs 2024
  • Lefkoşa15°C
  • Mağusa19°C
  • Girne17°C
  • Güzelyurt14°C
  • İskele19°C
  • İstanbul14°C
  • Ankara12°C

HÜKÜMETİN 1 YILI DEĞERLENDİRİLDİ

Hükümetin 1 yılı değerlendirildi

03 Ekim 2014 Cuma 12:16

hukumet (4)Başbakan Özkan Yorgancıoğlu ile Başbakan Yardımcısı, Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanı Serdar Denktaş’ın yaptığı ortak basın toplantısında hükümetin bir yıllık icraatları kamuoyuna duyuruldu. Nasın toplantısında hükümetin bir yılını içeren bir de kitapçık dağıtıldı.

İSRAF ÖNLENDİ

Yorgancıoğlu basın açıklamasında, devletin günlük harcamalarında israfın önlendiğini ve harcamaların çok düşürüldüğünü kaydetti. Bütün bakanlıkların cari harcamalarının yüzde 50 oranında azaltıldığını savunan Yorgancıoğlu, “Bu nokta tasarrufa kendimizden başladığımızın göstergesidir” dedi. Emniyet teşkilatı konusunun hükümetin hassasiyetleri arasında yer aldığına işaret eden Yorgancıoğlu, poliste yaşanan ölüm olayının kamuoyunda yarattığı algının gerçekçi değerlendirilmesine fırsat vermek için bir “Soruşturma Komitesi” atandığını belirtti. Yorgancıoğlu, bu komitenin çalışmaları sonuçlandırmak üzere olduğunu iddia etti. Yorgancıoğlu konuşmasında, halkın sesine kulak vermek ilkesiyle iktidara gelen hükümetin ilk icraatlarından birinin, demokratik hakların ve ifade özgürlüğünün korunması amacıyla TOMA’yı ülkeye sokmamak olduğunu söyledi.

Yorgancıoğlu, Başbakanlık olarak, hazırladıkları “Yenilenebilir Enerji Tüzüğü”yle evlere ve işyerlerine solar enerji sistemi kurulmasını sağladıklarını söyledi. Yenilenebilir enerji konusunda YAGA aracılığı ile katı atık, peynir altı suyu, kanalizasyon ağır atıklarının kullanılarak enerji elde edecek bir çalışmayı ihale aşamasına getirdiklerini kaydeden Yorgancıoğlu, “Bununla bir taraftan çevrenin temizliği diğer taraftan da enerji ihtiyacına yeni bir açılım sağladık” dedi.

İYİ İDARE YASASI

Vatandaşa daha iyi hizmet sunmak için Başbakanlığın girişimiyle İyi İdare Yasası çıkarıldığını savunan Yorgancıoğlu, Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu’nun oluşturulduğunu ve resmi bilgi, belgelere ulaşımı kolaylaştırdıklarını iddia etti.

TÜKETİCİNİN KORUNMASI

Tüketicilerin Korunması ve Avrupa Birliği Mevzuatına Uygunluk Eylem  Planı’nın da takvime bağlandığını söyleyen Yorgancıoğlu, Avrupa Birliği destek ofisindeki toplantılarda Malların Serbest Dolaşımı’nın görüşüldüğünü ve Bakanlık, Ticaret Dairesi ve AB uzmanlarından oluşan bir çalışma gurubu oluşturulduğunu açıkladı.

MALİYE’DE ŞEFFAFLIK

Maliye Bakanlığı’nın web sitesinde uygulamaya konan Maliyenin Seyir Defteri’nde banka ve veznelerdeki hesaplar, bozulmayan veya Hazine ve Muhasebe Dairesi’nde bekletilen çekler gibi ayrıntılı bilgiler yer aldığını ifade eden Yorgancıoğlu, bunların şeffaflık ve hesap verebilirlik ilkesi gözetilerek halkın bilgisine sunulduğunu vurguladı. Kamu İhale Tüzüğü’nün objektif ve şeffaflık için yeniden düzenlendiğine de değinen Yorgancıoğlu, iş yapabilirliği geliştirme, kurumsal yapılanma ve şeffaflık sağlama amacıyla 16 adet yasa ve fonların bütçeye alınmasına yönelik 14 adet fon yasasının Meclis’e gönderildiğini ifade etti.

İSRAF ÖNLENDİ

Devletin günlük harcamalarında israfın önlendiğini ve çok düşürüldüğünü kaydeden Yorgancıoğlu, bütün Bakanlıklarda cari harcamaların yüzde 50 azaltıldığını ifade etti. Yorgancıoğlu, “Devlet harcamaları 100 birimden 50 birime düşürüldü” dedi.

BAZI DİĞER KONULAR

Basın toplantısında, vergilerde düzenleme, toplu taşıma araçlarının yenilenmesi, faiz iadeli kredi, bankacılık sektörü, yeni kimlik kartları, Merkezi Cezaevi’nde topluma yeniden kazandırma projesi, tapu devir işlemleri, Dışişleri Bakanı’nın temasları, tam kadrolu 140 öğretmen alımı, sağlık yerel işgücü, engellilerin istihdamının kolaylaştırılması, şiddeti önleme gibi konularda da çalışmalar yürütüldüğü de kamuoyuna duyuruldu.

Cenk Diler’in analizleri ile hükümetin 1 yıllık icraatları yarın Detay’da sizinle buluşacak.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA