09 Mayıs 2024
  • Lefkoşa17°C
  • Mağusa17°C
  • Girne19°C
  • Güzelyurt15°C
  • İskele17°C
  • İstanbul16°C
  • Ankara15°C

HÜKÜMET SENARYOLARI VE MÜZAKERELERİN ÇÖKÜŞÜ

Oshan SABIRLI

07 Nisan 2016 Perşembe 10:48

Hükümet kurma çalışmalarında son zamanlarda siyasetin ciddi şekilde hareketlendiğine tanık olduk.

Kulisler yapılıyor.

Bakanlıklar konuşuluyor.

Sayılar üzerinden pazarlıklar var.

Tüm bunların yanı sıra ekonomik protokolün basına sızması ile birlikte olası süreçte nasıl bir yol haritasının çizileceği hesapları var.

Muhalefet ve iktidar çelişkisinde yıpranma payı düşünüldüğünde zor kararların arifesindeyiz.

Hatta müstakbel başbakanların adı bile güçlü şekilde zikrediliyor.

UBP’nin yönetiminde bir hükümet modelinde Hüseyin Özgürgün’ü, CTP’nin yönetiminde ise Tufan Erhürman veya Asım Akansoy’u sahnede görüyoruz.

Başbakanlık ile birlikte 11 bakanlığın pazarlığını yapıldığı, yine anahtar parti olarak DP’nin 5 vekile karşılık kaç koltuk alacağı tartışması var. Aslında bu tartışma 5 vekil ile verilirken 4’ü bağımsız vekilleri göz ardı edersek neredeyse 40 vekil DP’nin atacağı adımı bekliyor.

Her dakika yeni bir senaryo ortaya konuluyor.

Hislerim UBP – DP azınlık hükümetine bağımsızların destek vereceğini söylüyor. Mantığım ise CTP-DP-TDP koalisyonunun kurulacağına kesin gözüyle bakmamı sağlıyor.

Muhteşem bir zamanlama ile basına sızan ekonomik protokolün özellikle CTP-DP-TDP koalisyonunu halk nezdinde daha da güçlendirmek, UBP’nin elini kolunu bağlamak anlamında önemli bir adım şeklinde yorumlamak mümkün.

Şimdi CTP-DP-TDP koalisyonu adına protokol tartışmalarını alevlenecek.

Sendikalardan görüşler alınacak.

Bu çerçevede dik duruş sergilenmeye çalışılacak.

Tüm tehditlere karşın daha güçlü bir yapıya kavuşmak, daha inançlı direnç göstermek anlamında protokolün geçirilmesi, azami şekilde değiştirilmesi veya reddi yönünde çalışmalar ortaya konulacak.

Protokole dair olacak tartışmaları görür gibiyim. Bu kez avukatların hatta yargıçların bile sert direnç göstereceğini, başbakanlığa yürüyecek hukukçuları görür gibiyim.

Telefon Dairesi çalışanları, elektrik dairesi çalışanları ve öğretmenler de ısınmaya başlayan havaların etkisi ile Lefkoşa’yı kasıp kavuracak.

Kıbrıs Müzakere sürecinde çözüm adına adımlar atılırken Mustafa Akıncı’nın da endişelenmesi gereken bir süreç var. Müzakereleri bir anda çökertebilecek vatandaşlık sistemi ve yeni vatandaşlıklar konusu yine Türkiye tarafından pişirilip kurtarılıp masaya konulacak. Protokolde bu konu olmasa bile daha önce DAÜ’de yapılan özelleştirme gibi protokolün promosyonu gelecek.

Sağ bir hükümetin vatandaşlık mı? müzakerelerin çökmesi mi? endişesi taşıyacağına inanmıyorum.

Zaten defalarca Kıbrıs Türk Liderliği ve hükümetlerinin karşısına Türkiye tarafından empoze edilen yeni vatandaşlıklar konusu bile sürecin önemini gözler önüne seriyor.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.