HRİSTODULİDİS: ÜÇLÜ BİR TOPLANTI VE TEMSİLCİ ATANMASI KONUSUNDA GUTERRES İLE AYNI ÇİZGİDEYİZ
Hristodulidis, Antonio Guterres ile New York'taki BM merkezinde yaptığı görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, Kıbrıs sorunu için bir kişinin atanması ve üçlü bir toplantı yapılması gerektiği konusunda BM Genel Sekreteri ile aynı çizgide olduklarını söyl

23 Eylül 2023 Cumartesi 09:30
Hristodulidis, Antonio Guterres ile New York'taki BM merkezinde yaptığı görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, Kıbrıs sorunu için bir kişinin atanması ve üçlü bir toplantı yapılması gerektiği konusunda BM Genel Sekreteri ile aynı çizgide olduklarını söyledi.
Kıbrıs Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Nikos Hristodulidis, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in yarın Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve Kıbrıslı Türk lider Ersin Tatar ile görüşeceğini kaydederek, "Görüşmelerin yeniden başlaması olasılıklarını araştıracak bir kişinin atanmasının duyurulmasına da yol açacak" üçlü bir toplantı yapmaya hazır olduğunu ifade etti.
Sigmalive’ın haberine göre Cumhurbaşkanı, görüşmenin hemen ardından yaptığı açıklamada, "hem bir temsilcinin atanması hem de üçlü bir toplantının gerçekleştirilmesi ihtiyacı konusunda BM Genel Sekreteri ile tam olarak aynı çizgide olduğumuz için" duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
"Guterres’in niyetleri hakkında bana verdiği bilgilerden memnuniyet duyuyorum" diyen Cumhurbaşkanı, ne yazık ki şu ana kadar karşı taraftan bir sonuç ve yanıt gelmediğini de sözlerine ekledi.
Yarın da bir görüşme yapılacağına dikkat çekerek, Türkiye Cumhurbaşkanı ile bir görüşme yapılmadığı için Guterres’in Türkiye Dışişleri Bakanı ile görüşeceğini belirtti.
"Genel Kurul çerçevesinde tüm temaslar tamamlandıktan sonra Kıbrıs Türk toplumu lideriyle de görüşecek ve görüşmelerin yeniden başlatılması olasılıklarını araştıracak bir kişinin atanmasının duyurulmasına da yol açacak böyle bir toplantıyı gerçekleştirmek için yarın bile burada olduğumuzu bir kez daha ifade ettim" dedi.
Cumhurbaşkanı ayrıca Genel Sekreter'in kendisine ilettiği bir başka hususu da özellikle önemsediğini ifade ederek şunları söyledi: "AB üyesi ülkelerin BM Genel Sekreteri ile yaptıkları görüşmede Kıbrıs konusunu ve müzakerelerin yeniden başlaması gerektiğini gündeme getirmeleri, gösterdiğimiz çabalar açısından, Avrupa-Türkiye meselelerine ilişkin olası olumlu gelişmelerle doğrudan bağlantılıdır."
Hristodulidis, "İşte bu ana kadar buradayız ve görmek için bekliyoruz" diye ekledi.
Guterres'in üçlü bir toplantı düzenleme niyeti olup olmadığı ve yarın Sayın Tatar'a bir davet gönderip göndermeyeceği sorusuna Cumhurbaşkanı Hristodulidis böyle bir daveti zaten gönderdiğini söyledi.
"Cevap olumsuzdu ve yarın size bahsettiğim toplantı yapılacak, öncesinde de Türk Dışişleri Bakanı ile bir görüşme olacak, çünkü maalesef Türk Cumhurbaşkanı ile görüşme gerçekleşmedi. Yarın Guterres’in kendisi böyle bir toplantıya katılmamız gerektiğine karar verdiğinde her an hazır olduğumuzu belirttim," diye yineledi.
Bir başka soruya cevaben Başkan Hristodulidis, Guterres’in de bir şahsiyetin atanması gerektiğini düşündüğünü söyledi. "Ne de olsa Güvenlik Konseyi'nin kendisi de bunu talep ediyor. Ancak bahsettiği gibi kendisi de böyle bir kişinin atanması gerektiğini düşünüyor" dedi.
Guterres’in bu konuda başka adımlar atıp atmayacağı sorusuna Cumhurbaşkanı şu yanıtı verdi: "Yarın size bahsettiğim toplantıları var. Çabaları devam ediyor ve bence sadece bizim pozisyonumuz değil, BM Genel Sekreteri'nin pozisyonu da hem üçlü ortak toplantı açısından, hem bir şahsiyetin atanması açısından, hem de bana bahsettiği gibi bu hafta yaptıkları toplantıda Kıbrıs konusunu gündeme getiren güçlü AB üyesi ülkelerin pozisyonu açısından önemlidir." Hristodulidis, bu yüzden yarını bekleyebiliriz ve biz de burada olacağız, diyerek sözlerini tamamladı.
Cumhurbaşkanı'na BM binasında Dışişleri Bakanı Constantinos Kombos, Hükümet Sözcüsü Constantinos Letibiotis, Kıbrıs Rum tarafının müzakerecisi Menelaos Menelaou, Kıbrıs'ın BM Daimi Temsilcisi Andreas Hadjichrysanthou ve diğer yetkililer eşlik etti.
Kaynak: Sigmalive
Güney Kıbrıs’ta asgari ücrete 88 euro artışGüney Kıbrıs’ta yeni asgari ücret, 88 euroluk artış bin 88 euro olarak belirlendi.24 Aralık 2025 Çarşamba 16:05KIBRIS
Erhürman’dan DAÜ Atamaları Açıklaması: “Açık Yasa Hatası Var”Cumhurbaşkanı Tufan Erhürman, Kanal T’de DAÜ’de yapılan atamalarla ilgili konuştu. Erhürman, istişare yapılmadığını ve açık yasa hatası olduğunu söyledi.24 Aralık 2025 Çarşamba 15:48DAÜ - DOĞU AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ
Erhürman, İskele bölgesine ziyaret gerçekleştirdiCumhurbaşkanı Tufan Erhürman, İskele bölgesini ziyaret ederek bölgedeki muhtarlarla bir araya geldi. 24 Aralık 2025 Çarşamba 15:42İSKELE
Sıla Usar İncirli: “Hükümet DAÜ Yasası’nı hiçe sayıyor, bu ısrarlı bir hukuksuzluktur”CTP Genel Başkanı ve Lefkoşa Milletvekili Sıla Usar İncirli, hükümetin Doğu Akdeniz Üniversitesi Kuruluş Yasası’nı yok sayarak Vakıf Yöneticiler Kurulu ile ilgili aldığı kararları sert sözlerle eleştirdi.24 Aralık 2025 Çarşamba 15:39KIBRIS
DAÜ VYK: Görev Süresi 2023’te Bitmiş İsimler 2025’te “Başarısızlık” Gerekçesiyle Görevden Alınmak İstendiDAÜ VYK Sürecinde Hukuki Çelişki: Görev Süresi 2023’te Bitmiş İsimler 2025’te “Başarısızlık” Gerekçesiyle Görevden Alınmak İstendi24 Aralık 2025 Çarşamba 15:22KIBRIS
Limasol’da cinayete teşebbüs zanlısına ait berber dükkanına saldırıSuriye uyruklu zanlı Mohamad Tleis’e ait berber dükkânına dün sabaha karşı kimliği belirsiz kişilerce taşlı saldırı düzenlenirken, saldırıda iş yerinde ciddi hasar meydana geldiği bildirildi.23 Aralık 2025 Salı 13:48GÜNEY KIBRIS
DAÜ-SEN: VYK atama önerileri yasaya aykırı!Sendika, söz konusu atamaların yasal yetki açısından sorunlu olduğunu savundu. Bu çerçevede, hangi üyenin hangi gerekçeyle görevden alındığının ve yerine kimin atandığının ayrı ayrı belirtilmesi gerektiği vurgulandı.23 Aralık 2025 Salı 12:13KIBRIS
Barolar Birliği Merkez Konseyi’nden “Anayasa Değişiklik Taslağı”na destekTaslak, yargı sisteminin sürdürülebilirliği ve etkinliği açısından kritik bir eşik 23 Aralık 2025 Salı 12:08KIBRIS
Başhekim Mustafa Kalfaoğlu’nun babası Ahmet Erdil Kalfaoğlu hayatını kaybettiBaşhekim Mustafa Kalfaoğlu’nun babası Ahmet Erdil Kalfaoğlu hayatını kaybetti.23 Aralık 2025 Salı 10:00KIBRIS
KKTC Cittaslow Ağı, Antalya'da noel baba etkinliklerine katıldıKuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cittaslow Ağı, Bilim Kurulu Başkanı Azmi Öge liderliğinde Antalya Demre Belediyesini düzenlediği 2. Noel Baba etkinliklerine katıldı.23 Aralık 2025 Salı 09:48KÜLTÜR/ SANAT
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.