HRİSTODULİDİS: “EAST MED BORU HATTI İÇİN İMZALARIN 2019’UN BAŞLARINDA ATILMASINI BEKLİYORUZ”
Anastasiadis’in uzun zamandır, müzakerelerin kaldığı yerden devam etmesine hazır olduğunu dile getirdiğini belirten Hristodulidis, iyi bir ön hazırlık gerektiğini ve yeni bir başarısızlık lüksünün bulunmadığını söyledi.

09 Aralık 2018 Pazar 14:15
Rum Dışişleri Bakanı Nikos Hristodulidis, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in üzerinde düşünülmek üzere ortaya koyduğu desantralize federasyonun, hiçbir şekilde 1976’dan bu yana müzakere edilen çözüm şeklinin dışına çıkmadığını ve desantralize federasyonun, Anastasiadis’in Kıbrıs sorununa çözüm bulunması konusundaki iradesinin göstergesi olduğunu söyledi.
Simerini gazetesine söyleşi veren Hristodulidis, son müzakere sürecinde birtakım konularda anlaşmazlık çıkması nedeniyle Kıbrıs sorununa çözüm bulunamadığını kaydederken, Anastasiadis’in bu anlaşmazlıklarla ilgili üç net seçeneği bulunduğunu belirtti.
Hristodulidis, bu üç seçeneğe göre ya anlaşmazlıkların çözülmesi için Türk tarafının tezinin kabul edileceğini, ya kabul edilmeyeceği ve çözüme ulaşılamayacağı bilindiği halde aynı tezlerde ısrar edileceğini, ya da temel ilkeler ve değerler zemininden uzaklaşmadan, bu anlaşmazlıkların nasıl aşılabileceği üzerinde düşünüleceğini söyledi.
Habere göre Hristodulidis, kabul edilemez Türk tezlerini, Rum teziymiş gibi savunup haklı çıkarma çalışmalarına son verilmesi gerektiğini kaydederken, Türkiye’nin hiçbir zaman, Rum tarafının kendisine Kıbrıs sorunundaki tezlerini ileri götürme fırsatı vermesini beklemediğini ifade etti.
Anastasiadis’in uzun zamandır, müzakerelerin kaldığı yerden devam etmesine hazır olduğunu dile getirdiğini belirten Hristodulidis, iyi bir ön hazırlık gerektiğini ve yeni bir başarısızlık lüksünün bulunmadığını söyledi.
Hristodulidis, iyi bir ön hazırlık gerektiği noktasında bazı kişiler tarafından, Rum tarafının müzakerelerin yeniden başlamasına yönelik yeni ön koşullar koyacağı iddiasının ortaya atıldığını; ancak bizzat BM Genel Sekreteri Antonio Guterres tarafından, BM Güvenlik Konseyi’ne sunulan son raporda, yeni bir çaba ve iyi bir ön hazırlık yapılması gerekliliğinin vurgulandığını kaydetti.
Habere göre Hristodulidis, Guterres’in iyi ön hazırlık konusunda, geçici danışman Jane Holle Lute’u görevlendirerek, yeni ön koşullarla ilgili yanıt vermiş olduğunu söyledi.
Lute’un ana hedefinin, özlü müzakerelerin yeniden başlaması için en kısa zamanda referans şartları üzerinde anlaşma sağlanması olduğunu belirten Hristodulidis, Lute’un birtakım görüşmeler gerçekleştirdiğini ve tüm müdahil taraflarla görüşmelerinin tamamlanmasının akabinde, tahminen 15 Aralık’tan sonra adaya geleceğini ve birkaç gün burada kalacağını kaydetti.
Hristodulidis, referans şartlarıyla ilgili anlaşmanın, özlü ve verimli müzakerelerin yeniden başlamasını sağlamasını umduğunu da dile getirdi ve en kritik konunun, güvenlik ve garantiler olduğunu söyledi.
Kıbrıs sorununda ara çözüm konusundaki bir soru üzerine Hristodulidis, böyle bir olasılık konusundaki endişelerin daha önce de dile getirildiğini; ancak hiçbir zaman böyle bir şeyin söz konusu olmadığını belirterek, “her şey üzerinde anlaşma sağlanmadan hiçbir şeyde anlaşma sağlanmış olmayacağı” görüşünü yineledi.
Kendisine, Türkiye’nin güvenlik, garantiler ve askerin çekilmesi konusunda tutum değiştirdiğine dair herhangi bir gösterge bulunup bulunmadığı da sorulan Hristodulidis, böyle bir bilgi almadıkları; ancak herkesin, Guterres de dahil, Kıbrıs sorununun garantiler, üçüncü ülkeler tarafından müdahale hakkı ve “işgal askeri”nin müdahil olduğu bir çözümün mümkün olmadığını bildiği yanıtını verdi.
Hristodulidis, Lute’un gösterdiği çabaların başarısız olması durumunda, bunun sorumlusunun elbette Rum tarafı olmayacağı iddiasını da dile getirdi.
Gazete, Hristodulidis’in East Med boru hattıyla ilgili açıklama yaptığını da kaydederek, 2019 yılı başlarında, East Med için imzaların atılmasının beklendiğini söylediğini yazdı.
Habere göre Hristodulidis, ABD’nin, enerji konusunda Doğu Akdeniz’de ittifak oluşturulmasına yoğun ilgi gösterdiğini de kaydetti.
Hristodulidis, Güney Kıbrıs-ABD ilişkilerinden de bahsederek, ABD’nin Güney Kıbrıs’ı, Türkiye ile olan ilişkileri çerçevesinde değerlendirmediğini ve Güney Kıbrıs’a, Doğu Akdeniz’de istikrar e güvenlik unsuru olarak yaklaşıldığını belirtti.
Erhürman, DAÜ-SEN başkanı ve beraberindeki heyeti kabul ettiCumhurbaşkanı Tufan Erhürman, DAÜ-SEN başkanı ve beraberindeki heyeti kabul etti18 Aralık 2025 Perşembe 10:08KIBRIS
Ünlülere uyuşturucu operasyonu: Aleyna Tilki, Danla Bilic ve İrem Sak gözaltındaÜnlülere yönelik uyuşturucu operasyonlarına bir yenisi eklendi.18 Aralık 2025 Perşembe 10:03KIBRIS
Cumhurbaşkanlığı’nın “Yeni Yıl Basın Resepsiyonu” bu akşam gerçekleşecekCumhurbaşkanlığı, yeni yıl öncesinde yalnızca basın mensuplarına yönelik “Yeni Yıl Basın Resepsiyonu” düzenleyecek.18 Aralık 2025 Perşembe 10:00KIBRIS
Kış geri geliyor...Pazar gününden itibaren gök gürültülü sağanak yağmur bekleniyorMeteoroloji Dairesi’nin tahminlerine göre, pazar gününden itibaren yer yer sağanak ve gök gürültülü sağanak bekleniyor. Hava sıcaklığı 15 dereceye kadar düşecek.18 Aralık 2025 Perşembe 09:59HAVA DURUMU
İskele’de elektrik kesintisiİskele’de Arkın Otel karşısı ve kont arsaları bölgesine çalışmalar nedeniyle bugün 09.00-12.00 saatleri arasında elektrik verilemeyecek.18 Aralık 2025 Perşembe 09:58İSKELE
Döviz güne nasıl başladı?Son bir ayın en yüksek seviyesine ulaşan Dolar’ın zirve serisi devam ediyor.18 Aralık 2025 Perşembe 09:56KIBRIS
Öksürüğe ne iyi gelir, nelerden kaçınmak gerekir?Sıradan bir öksürük haftalarca sürebildiği gibi boğaz ağrısına, kas zorlanmalarına ve uykunun bölünmesine yol açabilir. Bu yüzden öksürük için çare aranması ve sorunun çözümüne yönelik ürünlerin geniş bir pazar olması şaşırtıcı değil.17 Aralık 2025 Çarşamba 19:15GENEL SAĞLIK
Erhürman, Bağımsız İlahiyatçılar İnisiyatifi Başkanı ve beraberindeki heyeti kabul etti.Cumhurbaşkanı Tufan Erhürman, Bağımsız İlahiyatçılar İnisiyatifi Başkanı ve beraberindeki heyeti kabul etti.17 Aralık 2025 Çarşamba 17:38KIBRIS
2025’in Son Sergisi Günsel Tower’da Açılıyor!Kıbrıs Modern Sanat Müzesi, 2025’e sanatla veda ediyor. Yılın son sergisi Başbakan Ünal Üstel’in katılımıyla 19 Aralık Cuma günü saat 16.00’da Günsel Tower’dakiGÜNSEL Sanat Müzesi Sergi Salonu’nda açılacak.17 Aralık 2025 Çarşamba 17:20YDÜ - YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ
ARUCAD İngilizce Hazırlık Okulu’ndan Kapsayıcı Eğitim Odaklı KonferansFarklı öğrenme ihtiyaçlarına sahip bireyler için kapsayıcı, destekleyici ve dönüştürücü eğitim ortamlarının ele alındığı konferans, İngilizce dil eğitiminde eşitlikçi yaklaşımlara odaklandı.17 Aralık 2025 Çarşamba 17:17ARUCAD
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.