HRİSTODULİDİS: “EAST MED BORU HATTI İÇİN İMZALARIN 2019’UN BAŞLARINDA ATILMASINI BEKLİYORUZ”
Anastasiadis’in uzun zamandır, müzakerelerin kaldığı yerden devam etmesine hazır olduğunu dile getirdiğini belirten Hristodulidis, iyi bir ön hazırlık gerektiğini ve yeni bir başarısızlık lüksünün bulunmadığını söyledi.

09 Aralık 2018 Pazar 14:15
Rum Dışişleri Bakanı Nikos Hristodulidis, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in üzerinde düşünülmek üzere ortaya koyduğu desantralize federasyonun, hiçbir şekilde 1976’dan bu yana müzakere edilen çözüm şeklinin dışına çıkmadığını ve desantralize federasyonun, Anastasiadis’in Kıbrıs sorununa çözüm bulunması konusundaki iradesinin göstergesi olduğunu söyledi.
Simerini gazetesine söyleşi veren Hristodulidis, son müzakere sürecinde birtakım konularda anlaşmazlık çıkması nedeniyle Kıbrıs sorununa çözüm bulunamadığını kaydederken, Anastasiadis’in bu anlaşmazlıklarla ilgili üç net seçeneği bulunduğunu belirtti.
Hristodulidis, bu üç seçeneğe göre ya anlaşmazlıkların çözülmesi için Türk tarafının tezinin kabul edileceğini, ya kabul edilmeyeceği ve çözüme ulaşılamayacağı bilindiği halde aynı tezlerde ısrar edileceğini, ya da temel ilkeler ve değerler zemininden uzaklaşmadan, bu anlaşmazlıkların nasıl aşılabileceği üzerinde düşünüleceğini söyledi.
Habere göre Hristodulidis, kabul edilemez Türk tezlerini, Rum teziymiş gibi savunup haklı çıkarma çalışmalarına son verilmesi gerektiğini kaydederken, Türkiye’nin hiçbir zaman, Rum tarafının kendisine Kıbrıs sorunundaki tezlerini ileri götürme fırsatı vermesini beklemediğini ifade etti.
Anastasiadis’in uzun zamandır, müzakerelerin kaldığı yerden devam etmesine hazır olduğunu dile getirdiğini belirten Hristodulidis, iyi bir ön hazırlık gerektiğini ve yeni bir başarısızlık lüksünün bulunmadığını söyledi.
Hristodulidis, iyi bir ön hazırlık gerektiği noktasında bazı kişiler tarafından, Rum tarafının müzakerelerin yeniden başlamasına yönelik yeni ön koşullar koyacağı iddiasının ortaya atıldığını; ancak bizzat BM Genel Sekreteri Antonio Guterres tarafından, BM Güvenlik Konseyi’ne sunulan son raporda, yeni bir çaba ve iyi bir ön hazırlık yapılması gerekliliğinin vurgulandığını kaydetti.
Habere göre Hristodulidis, Guterres’in iyi ön hazırlık konusunda, geçici danışman Jane Holle Lute’u görevlendirerek, yeni ön koşullarla ilgili yanıt vermiş olduğunu söyledi.
Lute’un ana hedefinin, özlü müzakerelerin yeniden başlaması için en kısa zamanda referans şartları üzerinde anlaşma sağlanması olduğunu belirten Hristodulidis, Lute’un birtakım görüşmeler gerçekleştirdiğini ve tüm müdahil taraflarla görüşmelerinin tamamlanmasının akabinde, tahminen 15 Aralık’tan sonra adaya geleceğini ve birkaç gün burada kalacağını kaydetti.
Hristodulidis, referans şartlarıyla ilgili anlaşmanın, özlü ve verimli müzakerelerin yeniden başlamasını sağlamasını umduğunu da dile getirdi ve en kritik konunun, güvenlik ve garantiler olduğunu söyledi.
Kıbrıs sorununda ara çözüm konusundaki bir soru üzerine Hristodulidis, böyle bir olasılık konusundaki endişelerin daha önce de dile getirildiğini; ancak hiçbir zaman böyle bir şeyin söz konusu olmadığını belirterek, “her şey üzerinde anlaşma sağlanmadan hiçbir şeyde anlaşma sağlanmış olmayacağı” görüşünü yineledi.
Kendisine, Türkiye’nin güvenlik, garantiler ve askerin çekilmesi konusunda tutum değiştirdiğine dair herhangi bir gösterge bulunup bulunmadığı da sorulan Hristodulidis, böyle bir bilgi almadıkları; ancak herkesin, Guterres de dahil, Kıbrıs sorununun garantiler, üçüncü ülkeler tarafından müdahale hakkı ve “işgal askeri”nin müdahil olduğu bir çözümün mümkün olmadığını bildiği yanıtını verdi.
Hristodulidis, Lute’un gösterdiği çabaların başarısız olması durumunda, bunun sorumlusunun elbette Rum tarafı olmayacağı iddiasını da dile getirdi.
Gazete, Hristodulidis’in East Med boru hattıyla ilgili açıklama yaptığını da kaydederek, 2019 yılı başlarında, East Med için imzaların atılmasının beklendiğini söylediğini yazdı.
Habere göre Hristodulidis, ABD’nin, enerji konusunda Doğu Akdeniz’de ittifak oluşturulmasına yoğun ilgi gösterdiğini de kaydetti.
Hristodulidis, Güney Kıbrıs-ABD ilişkilerinden de bahsederek, ABD’nin Güney Kıbrıs’ı, Türkiye ile olan ilişkileri çerçevesinde değerlendirmediğini ve Güney Kıbrıs’a, Doğu Akdeniz’de istikrar e güvenlik unsuru olarak yaklaşıldığını belirtti.
BM’den Erhürman-Hristodulidis görüşmesi sonrası açıklamaKıbrıs Türk lideri Tufan Erhürman ile Kıbrıs Rum lideri Nikos Hristodulidis’in görüşmesi tamamlandı.17 Eylül 2026 Perşembe 13:27KIBRIS
Kişi: Değişim yakın...Önlerinde 2,5 ay bulunduğunu belirten Kişi, son sözü halkın söyleyeceğini ifade ederek, “Biz hazırız. Karşımıza nasıl bir tablo çıkacağını biliyoruz. Az sabır… Değişim yakın!” dedi.17 Eylül 2026 Perşembe 13:19KIBRIS
Şahali’den DAÜ’deki görev değişikliği önerisine tepki: “DAÜ’ye dokunma artık!”CTP Milletvekili Erkut Şahali, seçime sayılı günler kala Doğu Akdeniz Üniversitesi’nde (DAÜ) Vakıf Yöneticiler Kurulu Başkanı ve üyelerinde değişiklik yapılmasının gündeme gelmesine tepki gösterdi.17 Eylül 2026 Perşembe 13:13KIBRIS
Erhürman'dan Karma Oyu Kaldıran Düzenlemeye VETO!Cumhurbaşkanı Tufan Erhürman, karma oyu kaldıran Seçim ve Halkoylaması Değişiklik Yasası’nda yapılan yeni düzenlemeyi Meclis’e iade etti.17 Eylül 2026 Perşembe 13:09KIBRIS
Taçoy'dan akaryakıta zam savunmasıTaçoy: Akaryakıt düzenlemesi kar amaçlı değil, tedarikin devamını sağlamak adına yapıldı17 Eylül 2026 Perşembe 13:01KIBRIS
DAÜ-SEN: Üniversiteler Siyasi Hesaplarla YönetilemezSayın Şemi Bora, siyasi talepler doğrultusunda yapılmak istenen münhal ve istihdamlara ve DAÜ'nün değerli gayrimenkulleriyle ilgili olası tasarruflara engel olan bir VYK Başkanı olarak mı görülmektedir?17 Eylül 2026 Perşembe 12:26KIBRIS
DP, 9 belediyede kendi adayını çıkaracak!Demokrat Parti’nin (DP) Lefkoşa, Girne, Tatlısu, Çatalköy–Esentepe, Erenköy–Karpaz, Değirmenlik–Akıncılar, Geçitkale–Serdarlı, Mesarya ve Yeniboğaziçi belediyelerinde kendi adaylarıyla seçime gireceği bildirildi.17 Eylül 2026 Perşembe 12:23KIBRIS
DAÜ'de Kriz üzerine Kriz! Rektörlük Eşgüdüm Komitesi'ne mali raporları sunamadı!Doğu Akdeniz Üniversitesi’nde (DAÜ) yönetim ve mali yapıya ilişkin tartışmalar yeni bir boyut kazandı. DAÜ Rektörlüğü Eşgüdüm Komitesi'ne mali raporları sunamadı ve Milli Eğitim Bakanlığı'nda yapılması gereken toplantı yapılamadı.17 Eylül 2026 Perşembe 12:16KIBRIS
Seçime giderken DAÜ'de Partizanlık Hortladı!DAÜ'ye VYK Başkanı ve VYK üyesi dayanmıyor... 3 ay önce atanan başkanın görevden alınması istendi. Yeni istihdamlar gündemde... VYK Başkanı görevden alınmak isteniyor. DETAY DAÜ Dosyasını açıyor...17 Eylül 2026 Perşembe 07:35KIBRIS
Onur Olguner'den okullarda yangın güvenliği çağrısı: Eksikler belirlenip giderilmeliMimarlar Odası Başkanı Onur Olguner, okulların yangın güvenliği koşullarının yetkili uzmanlar tarafından değerlendirilmesi gerektiğini belirterek, her okul için eksikliklerin tespit edilmesini ve giderilmesine yönelik somut bir uygulama takvimi hazırlanma16 Eylül 2026 Çarşamba 15:17KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.