23 Nisan 2024
  • Lefkoşa28°C
  • Mağusa29°C
  • Girne25°C
  • Güzelyurt29°C
  • İskele29°C
  • İstanbul20°C
  • Ankara23°C

HOYER GÜNEY GÜNEY KIBRIS EKONOMİSİNİN GELECEĞİ ÜZERİNDE İYİMSER

Hoyer güney Güney Kıbrıs ekonomisinin geleceği üzerinde iyimser

05 Nisan 2014 Cumartesi 10:09

Güneydeki Kıbrıs Üniversitesi öğrencileriyle, Üniversite Rektörü Konstantinos Hristofidis'in katılımında Perşembe günü yaptıkları söyleşide, Avrupa Yatırım Bankası Başkanı Werner Hoyer ve Bankanın Başkan Yardımcısı Mihail Tănăsescu, Güney Kıbrıs ekonomisinin geleceği konusunda ihtiyatlı iyimserlik içinde olduklarını söyledi.

Avrupa Yatırım Bankası Başkanı Hoyer, “Krizden çıkmanın anahtarı büyüme olduğu için yatırım motorunu yeniden başlatmamız gerekiyor. Yatırımlar büyümeyi, büyüme de istihdamı getirecektir” şeklinde konuştu.

Turizmin yanı sıra Güney Kıbrıs'ın ekonominin diğer sektörlerini de geliştirmesi gerektiğini belirten, küçük ve orta ölçekli işletmelere daha fazla istekli olmaları çağrısında bulunan  Werner Hoyer, bilimin (tıp ve doğal bilimler) yenilik ve bilgi ekonomisinin talep edilmesi gereken gelecekteki sektörler olduğuna dikkati çekti.

Hoyer, Güney Kıbrıs'ın hane halkı için çok pahalı olduğu söylenen ancak işletmeler için de pahalı olan elektrik fiyatlarını azaltması gerektiğini ifade etti.

Avrupa Yatırım Bankası Başkanı, bankanın bir anlaşma olması durumunda, Varoşa olarak bilinen Türk işgali altındaki tellerle çevrili Mağusa şehri bölgesi için de projeleri finanse edip etmeyeceği soruldu.

“Mağusa'nın potansiyeli muazzamdır. Birleşme olması durumunda bir turizm cenneti olabilir. Bu olursa bu çabanın bir parçası olmak için Avrupa Birliği'nin bizi görevlendireceğine inanıyorum” diyen Hoyer, Yatırım Bankası'yla ilgili olarak da projeleri finanse etmek için kullanılan paranın vergi mükelleflerinden değil çoğunlukla para piyasalarından geldiğini hatırlattı.

Avrupa Yatırım Bankası Başkanı Werner Hoyer, bankanın altyapı, enerji etkinliği, iklim faaliyeti, küçük ve ortak ölçekli işletmeler ve kriz bittikten sonra çok önemi bir sektör olan bilgi ekonomisi sektörlerindeki projeleri finanse ettiğini bildirdi.

Werner Hoyer, Kıbrıs Üniversitesi'nin nitelikli bir altyapısı olduğunu ve Avrupa'daki en iyi üniversitelerden biri olduğunu vurguladı.

Öğrencilerden sabırlı olmalarını isteyen daha iyi günlerin geleceğini belirten Hoyer, Güney Kıbrıs'ın parlak bir geleceği ve mükemmel insan kaynaklarına sahip olduğunu, bunun krizden çıkmak için önemli olduğunu kaydetti.

Avrupa Yatırım Bankası Başkan Yardımcısı  Mihail Tănăsescu de, Güney Kıbrıs'ın gelecek 18 ay içerisinde toparlanacağını, 2016'nın önemli bir yıl olacağını söyledi.

2015'in Güney Kıbrıs için olumlu bir yıl olacağına, turizmin en önemli sektör olacağına işaret eden Tănăsescu, küçük ve orta ölçekli işletmelerin, ayrıca enerji sektörünün desteklenmesi gerektiğini belirtti.

Enerji sektörüyle ilgili olarak da Mihail Tănăsescu, orta ve uzun dönemde bu sektörün Güney Kıbrıs ekonomisi için en önemli sektörlerden biri hale geleceğine dikkati çekti.

Yunanistan'la ilgili bir soruyu yanıtlayan Avrupa Yatırım Bankası Başkan Yardımcısı, Atina'da halk arasındaki genel  havanın üç ay önceye göre daha iyi olduğunu ifade etti ve “Yunanistan'ın kısa zamanda toparlanacağına inanıyorum. Ancak hatalardan destek alması gerekmektedir. Sizin de Kıbrıs'ta hatalarınızdan destek almanız gerekmektedir” dedi.

Mihail Tănăsescu, Kıbrıs Üniversitesi ile ilgili olarak üniversitenin mükemmel olduğunu, öğrencilere Güney Kıbrıs'ı terk etmemelerini, adada kalmalarını, daha iyi günlerin geleceğini söyledi.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA