28 Mart 2024
  • Lefkoşa23°C
  • Mağusa23°C
  • Girne22°C
  • Güzelyurt24°C
  • İskele23°C
  • İstanbul21°C
  • Ankara18°C

HORLAMAYA TENİS TOPUYLA ÇÖZÜM

Horlamaya tenis topuyla çözüm

11 Temmuz 2015 Cumartesi 13:13

Günümüzde horlama tedavisiyle ilgili teknolojik gelişmeler sık yaşanıyor ancak Atatürk Üniversitesi'nden Doç. Dr. Özgür Yörük, tenis topunun horlamaya kısmi çözüm getirebileceğini söylüyor.

"Gece yatarken kıyafetin sırt kısmına yerleştirilen tenis topu ile horlamayı önleyebiliriz."

Bu tespit; Erzurum Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi KBB Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özgür Yörük'e ait. Yörük, erişkinlerde horlamanın en sık nedeninin yumuşak damak ve küçük dilin normalden fazla büyümesi ve sarkması olduğunu belirtiyor. Ses tellerine kadar üst hava yolunu daraltan bütün problemlerin ise horlamaya sebep olabildiğini aktaran Yörük, horlamanın birçok insanda görüldüğünü ve en çok da kişinin yakınındakileri rahatsız ettiğini belirtti.

Horlayan kişinin çevresi dışında yatarken dinlenemediği ve oksijenlenmediği için kendisinin de rahatsız olacağını ifade eden Yörük, "Ama horlayan bir insan rahat oksijenlenmez. İnsan yattığı zaman yumuşak damak sarkar ve titreşmesiyle horultu meydana gelir. Nefesi ve oksijenlenmesi kesilerek uyur. Rahat uyuyamadığı için bedenen yorgun olur. Bu nedenle horlayan ve nefesi kesilen insanlar normal insanlardan daha fazla uykuya eğilimlidir" dedi.Yörük, horlama problemi olan insanlar da vücudun dinlenmediğinden dolayı gün içinde stresli olduğunu bunun gün boyu çalıştığı iş yerini ve ortamını da etkilediğini kaydetti.

Hastalarına rahat uyumaları ve horlamadan kurtulmaları için tenis topu yöntemini uygulandığını vurgulayan Yörük, tenis topunun horlamaya etkisini şöyle açıkladı:

"TENİS TOPU SIRT ÜSTÜ YATMAYI ENGELLEYOR, HORLAMA AZALIYOR"

"Horlayan hastamıza, iki kürek kemiğinin arasına omurgasının tam arasına yatarken giydiği elbisesinin sırtına bir fermuarlı cep yaptırmasını, yatarken sırtındaki cebine tenis topunu koyup kapatmasını istiyoruz. Bunun nasıl bir faydası var. Normalde insanlar yan veya yüz üstü yatar. Genelde horlama sırt üstü yattığı zaman meydana geliyor. Bunu önlemek için de böyle bir yöntem deniyoruz. İlk önce hasta yan yattı. Sonra sırt üstü yatmak için dönerken bu yerleştirdiği tenis topu sırt üstü yatmasına izin vermiyor. Böylece ya aynı şekilde kalır ya da diğer tarafına döner. Bu önlem, en azından sırt üstü yatarken dilin ve yumuşak damağın solunum yollarını kapatmasını biraz önlemiş olur. Bu da çok faydalı ve kullanışlı bir yöntemdir."

Etiketler: ,
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA