29 Mart 2024
  • Lefkoşa27°C
  • Mağusa26°C
  • Girne22°C
  • Güzelyurt27°C
  • İskele26°C
  • İstanbul21°C
  • Ankara21°C

HONDURAS'TA 'BARAJ' İÇİN AKTİVİST CİNAYETİ

Honduras'taki suikastte ABD parmağı

Honduras'ta 'baraj' için aktivist cinayeti

28 Mayıs 2016 Cumartesi 14:47

Honduras'ta, yerel aktivist Berta Cáceres yönelik suikastten az süre önce, Cáceres'in karşı çıktığı baraj projesini yapan şirketin, ABD'nin kötü şöhretli kurumu USAID ile anlaşma imzaladığı ortaya çıktı.

Honduras yerli halk lideri Berta Cáceres, 3 Mart 2016 tarihinde evine giren katiller tarafından öldürülmüştü.

Doğayı katleden barajlara karşı yaptığı barışçıl eylemler nedeniyle çok sayıda ölüm tehdidi alan Cáceres'i, karşı çıktığı şirketlerden birinin öldürmüş olabileceği düşünülüyordu.

CounterPunch'ta yer alan habere göre, Cáceres'in öldürülmesinden üç ay kadar önce, yerli liderin yapılmasına karşı çıktığı Agua Zarca baraj projesinin sahibi şirketin "sosyal kolu" Desarollos Energeticos SA (DESA), USAID'e bağlı Fintrac ile anlaşma imzalamıştı.

USAID ile anlaşmaya imza atan DESA temsilcisi ise, şirketin Sosyal Yatırım Müdürü Sergio Rodríguez'di. Rodríguez'in ismi, başka bazı eski şirket çalışanları ile birlikte suikastin azmettiricilerinden olarak geçiyor.

DESA'nın sahiplerinin ve çalışanlarının, ordu ile iyi ilişkileri olduğu, ayrıca projelerinin düzen siyasetinden büyük destek aldığı biliniyor.

Birleşik Devletler Uluslararası Kalkınma Ajansı (USAID) ise, ABD'nin "rejim değiştirme" operasyonlarının "sivil toplum" yüzü olarak tanınıyor.

solhaber

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA