22 Kasım 2024
  • Lefkoşa16°C
  • Mağusa17°C
  • Girne18°C
  • Güzelyurt14°C
  • İskele17°C
  • İstanbul17°C
  • Ankara13°C

HOMOFOBİK TOPLUM

Ülkemizde eşcinselliğin suç olmaktan çıkarıldığı yasa değişikliğinin ikinci yıl dönümünde, birçok kurum ve kuruluş binalarına gökkuşağı bayrağı asarak destek belirtmesine rağmen, yerleşmiş önyargıların önüne geçilememesi halen homofobik bir toplum olduğum

Homofobik Toplum

28 Ocak 2016 Perşembe 09:39

*Homofobi: eşcinsellere ya da eşcinselliğe karşı duyulan nefret, korku, hoşnutsuzluk ya da ayrımcılık

TOPLUMDA EŞCİNSELLİĞE KARŞI ÖNYARGI VAR

İki yıl önce “fasıl 154 Ceza Yasası” kapsamında yapılan değişiklikler ile ülkemizde eşcinsellik suç olmaktan çıkarılmasına rağmen, yasa değişikliğinin ikinci yılında DETAY Gazetesi’ne konuşan uzmanlar, toplumun büyük bir bölümünün eşcinsellere karşı olan yerleşmiş önyargılarından halen kurtulamadığını dile getirdi.

LGTBİ BİREYLER HALA AYRIMCILIK YAŞIYOR

Kuir Kıbrıs Derneği aktivisti Özgül Ezgin, DETAY’a yaptığı açıklamada LGBTİ bireylerin toplumun her alanında ayrımcılığa uğramaya devam ettiğini dile getirerek, LGBTİ bireylerin özgürce yaşamlarını sürdüremediğini, işlerinden kovulma korkusu yaşadığını ve toplumdan dışlanmaya devam ettiğini belirtti.

2014 yılında “fasıl 154 Ceza Yasası” kapsamında yapılan değişiklikler doğaya aykırı cinsel ilişki kavramı kaldırılmış yani diğer anlamıyla eşcinsellik suç olmaktan çıkarılmıştı. İki yıl önce iki erkeğin ilişkiye girmesi doğaya aykırı cinsel ilişki olarak suç sayılırken, yasanın değişmesiyle birlikte, hem eşcinsellik suç kapsamından çıkarılmış hem de, yasaya ayrımcılık karşıtı yeni maddeler eklenmişti.

“Yasa değişti ama kafadaki yasaklar değişmedi şimdi sıra onlarda” sloganıyla yola çıkan Kuir Kıbrıs Derneği, toplumdaki LGBTİ bireylerinin görünürlüğünü artırmayı ve toplumdaki baskıyı yok etmeyi hedefliyor. Toplumsal cinsiyet eşitliğini savunan Milletvekili Doğuş Derya ve Avukat Öncel Polili’nin yanı sıra, Kuir Kıbrıs Derneği Aktivisti Özgül Ezgin, Detay Gazetesine yaptıkları açıklamada LGBTİ bireylerin üzerindeki toplumsal baskının halen devam ettiğini ve eşcinsel bireylerin toplumda özgür olmadığını dile getirdiler.

Doğuş Derya

DOĞUŞ DERYA, “AYRIMCI OLMAYAN BİR EĞİTİM MÜFREDATINA İHTİYACIMIZ VAR”

Eşcinsel bireyleri tedirgin eden homofobik yapının toplumda hala daha değişmediğini söyleyen Milletvekili Doğuş Derya, bunun çok uzun bir süreç olduğunu ifade etti. Toplumdaki homofobik yapıyı yıkmak için toplumu bilinçlendirmek gerektiğini söyleyen Doğuş Derya, LGBTİ bireylerin özgürce yaşayabilmesi için mücadeleye devam edileceğini ifade etti.

Çalışma Bakanlığı’nda yürütülen bir yasa çalışması olduğunu belirten Derya, bu yasanın iş yerlerinde cinsel yöneliminden ya da cinsiyetinden dolayı ayrımcılığa uğrayan kişilerin şikayet mekanizmasını düzenleyen bir Avrupa Birliği uyum yasası olduğunu ve kısa bir zaman içerisinde meclise sunulacağını ifade etti. Eğitim müfredatının da yenilenmesi gerektiğine dikkat çeken Derya, müfredatının ırkçı olmayan, kadın erkek eşitliğini gözeten, eşcinselliğe, engelli bireylere karşı ayrımcı olmayan bir yapı düzenlenmesine ihtiyaç olduğunu belirtti.

Öncel Polili

ÖNCEL POLİLİ, “YASA DEĞİŞSE DE ÖNYARGI DEĞİŞMEDİ”

Yasanın değişmesiyle eşcinsel bireylere karşı olan önyargının değişmediğini söyleyen Avukat Öncel Polili, eşcinsel bireylerin toplumun her alanında ayrımcılıkla karşılaştığını dile getirdi. Birçok kişinin cinsel yönelim ve cinsel kimliğini açıklamaktan korktuğunu ifade eden Polili, “İnsanlar cinsel yönelimlerini bile belli etmekten korkarken, başka sıkıntılarını başka isteklerini nasıl dile getirebilsinler” dedi.

Eşcinsellerin aile tarafından, eğitimde, iş yerinde, toplumda dışlanma korkusu yaşadığını söyleyen Öncel Polili, bu baskının halen daha değişmediğini belirtti. Kadın erkek eşitliği konusunda ve çalışma hayatında cinsiyet eşitliği konusunda iki yasa çalışmasının gündemde olduğunu söyleyen Polili, ivedilikle bu yasaların yürürlüğe girmesini beklediğini ifade etti.

Özgül Ezgin

ÖZGÜL EZGİN, “LGBTİ BİREYLER TOPLUMDA AYRIMCILIK YAŞAMAYA DEVAM EDİYOR”

“Eşcinsellik bir suç olmaktan çıkarılmıştır fakat bu geçen iki yılda toplumda var olan homofobi ve önyargıları yıkacak yasal düzenleme ya da farkındalık yaratacak gelişmeler yaşanmadı” diyen Kuir Kıbrıs Derneği aktivisti Özgül Ezgin, LGBTİ bireylerin toplumun her alanında ayrımcılığa uğramaya devam ettiğini dile getirdi.

LGBTİ bireylerin özgürce yaşamlarını sürdüremediğini ifade eden Ezgin, LGBTİ bireylerin işlerinden kovulma korkusu yaşadığını belirterek, okullarda LGBTİ bireylerin dışlandığını, ayrımcılığa uğradıklarını ifade etti.

Eşcinsellerin özel bir muamele görmek istemediğini belirten Özgül Ezgin, normal bir şekilde özgürce yaşamanın herkesin hakkı olduğuna dikkat çekti. Eşcinsel evliliğin yasallaşmasının şu an çok uzak bir şey olduğunu söyleyen Ezgin, LGBTİ bireylerin toplumda rahatça yaşayamazken böyle bir şeyi gündeme getirmenin gereksiz olduğunu söyledi.

Ahmet VAMIK

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA