23 Nisan 2024
  • Lefkoşa24°C
  • Mağusa25°C
  • Girne22°C
  • Güzelyurt25°C
  • İskele25°C
  • İstanbul18°C
  • Ankara19°C

HOLLANDALI ÜNLÜ SANATÇI, TÜRKİYE'NİN ÖDÜLÜNÜ REDDETTİ!

"Türkiye'deki basın özgürlüğü ve insan hakları alanlarındaki olumsuz gelişmeleri" gerekçe göstererek reddetti...

Hollandalı ünlü sanatçı, Türkiye'nin ödülünü reddetti!

09 Haziran 2016 Perşembe 13:56

Dünyaca ünlü Hollandalı şef ve koreograf Hans van Manen, Türkiye tarafından kendisine verilecek 'Yüzyılın Koreografı Ödülü'nü, "Türkiye'deki basın özgürlüğü ve insan hakları alanlarındaki olumsuz gelişmeleri" gerekçe göstererek reddetti.

İstanbul'da 2-16 Temmuz günleri arasında yapılacak 7’nci Uluslararası Opera ve Bale Festivali’nde, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü tarafından van Manen'e ödül verilmesi kararı alınmıştı. Festival kapsamında ayrıca van Manen tarafından koreografisi yapılan '5 Tangos' adlı bale gösterisi de yer alacaktı.

BBC Türkçe'den Yusuf Özkan'ın haberine göre 83 yaşındaki van Manen, "Türkiye’de gazeteler susturulup, gazeteciler hapse girdiği sürece bu ödülü kabul edemem" dedi.

57582d7d4020114890c6ee8b.jpg

 

'SANAT VE POLİTİKA BİRBİRİNDEN AYRI GÖRÜLEMEZ'

Hans van Manen daha önce de politik nedenlerden ötürü bazı ödülleri reddetmişti. Sanatçı, aşırı sağcı lider Jorge Haider’i protesto etmek için Avusturya tarafından verilen ‘Devlet Büyük Ödülü’nü geri çevirmişti.

Sanatçı ayrıca 1968 yılında da askeri cuntaya tepki olarak Yunanistan tarafından verilen bir ödülü, diktatör Oliveira Salazar’a tepki olarak da Portekiz ‘Devlet Ödülü’nü almayı reddetmişti.

Hollandalı van Manen, bazı ödülleri neden reddettiğini ise şöyle açıklıyor: "Sanat ve politikanın birbirinden ayrı görülmesi mümkün değil. Hiç kimsenin sırtımı sıvazlamasına gereksinim duymuyorum.”

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA