19 Nisan 2024
  • Lefkoşa15°C
  • Mağusa15°C
  • Girne17°C
  • Güzelyurt11°C
  • İskele15°C
  • İstanbul12°C
  • Ankara10°C

'HOLLANDA'DA CEZA ALAN 18 SUÇLU TÜRKİYE'DE SERBEST'

Hollanda hükümeti, ülkede çeşitli suçlardan hüküm giyen 18 kişinin, Türkiye'de serbestçe dolaştığını öne sürdü.

'Hollanda'da ceza alan 18 suçlu Türkiye'de serbest'

12 Haziran 2016 Pazar 22:07

Güvenlik ve Adalet Bakanı Ard van der Steur, bu kişiler arasında "zorla fuhuş yaptırma ve insan ticareti" nedeniyle 7 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırılan Şaban Baran'ın da bulunduğunu açıkladı.

Hollanda'nın bütün girişimlerine rağmen Baran'ın cezaladırılamadığı öne sürüldü. Ankara ise, Hollanda'nın iddialarını reddetti. Adalelet Bakanlığı yetkilileri, yargı sürecindeki konulara müdahale edemeyeceklerini bildirdi.

Ana muhalefetteki Hristiyan Demokrat Parti (CDA) Milletvekili Pieter Omtzigt, 2010'da izinli olarak çıktığı cezaevinden geri dönmeyerek Türkiye'ye kaçan Şaban Baran'la ilgili dosyayı parlamentonun gündemine taşıdı.

Diğer partilerin de destek verdiği önerge üzerine Güvenlik ve Adalet Bakanı van der Steur, meclise bilgi verdi.

Hollandalı bakana göre, aralarında Şaban Baran'ın da bulunduğu, ülkesinde çeşitli suçlardan hüküm giymiş 18 kişi hala Türkiye'de serbestçe dolaşıyor.

Bunların dışında gıyabında cezalandırılan 10 hükümlünün daha Türkiye'de olduğu düşünülüyor.

İkili anlaşmalar gereği Tükiye, çifte vatandaş ya da sadece Türk vatandaşlığı bulunan suçluları Hollanda'ya iade etmiyor. Bu kişiler, Türk mahkemelerinin tanıması halinde, Hollanda'da aldığı cezayı Türkiye'deki cezaevlerinde çekiyor.

Ancak Hollandalı parlamenter Omtzigt'e göre, 2010 yılından bu yana Türkiye'de firarda olan Şaban Baran, cezasını çekmek yerine serbestçe dolaşıyor.

Amsterdam'daki Red Ligt Districht'te genelev işlettiği belirtilen Baran, "çok sayıda kadına zorla fuhuş yaptırmak, şiddet uygulamak ve insan kaçakçılığı" suçlarından hüküm giydi.

'23 kez iadesi istendi'

Hollanda Güvenlik ve Adalet Bakanlığı, kesinleşmiş 7 yıl 9 ay hapis cezası bulunan Şaban Baran'ın 23 kez Türk makamlarından istendiğini açıkladı.

Bakanlığa göre Türk makamları 6 kez bu isteğe olumlu yanıt verdi. İadenin gerçekleşmemesi üzerine Baran'ın cezasını Türkiye'de çekmesi kararlaştırıldı.

Ancak Türk makamlarının, Hollanda'ya adli yargı süreci devam ettiği gerekçesiyle Şaban Baran'ın tutuklanamadığını ilettiği belirtildi.

CDA Milletvekili Omtzigt, Baran'ın serbestçe hayatına devam etmesinin, kurbanlarını rencide ettiğini söyledi.

Omtzigt'e göre, Türkiye'nin bu tutumu, vize serbestisi konsunda yerine getirmesi gereken 72 koşuldan biri olan 47. maddeye aykırı olduğunu savundu.

Hollanda Güvenlik ve Adalet Bakanlığı yetkilileri da, Şaban Baran'ın hala cezalandırılmamış olması nedeniyle, "hayal kırıklığı ve üzüntü içinde olduklarını" dile getirdi.

Adalet Bakanlığı yetkilileri ise, BBC Türkçe'ye "Yargı sürecindeki konulara bizim müdahale etmemiz mümkün değil" açıklamasında bulundu.

Yetkililer, Hollanda tarafından Şaban Baran'a verilen cezanın Türk mahkemelerince de onaylandığını söyledi.

Ancak Baran'ın bu kararı temyiz etmesi nedeniyle yargı sürecinin devam ettiği, bu nedenle herhangi bir işlem yapılamadığı vurgulandı.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA