20 Nisan 2024
  • Lefkoşa14°C
  • Mağusa16°C
  • Girne17°C
  • Güzelyurt13°C
  • İskele16°C
  • İstanbul12°C
  • Ankara11°C

HERKES “ICE BUCKET” DİYOR AMA ALS’Yİ PEK BİLEN YOK…   “İŞ ŞOVA DÖNÜŞTÜ”

Herkes “Ice Bucket” diyor ama ALS’yi pek bilen yok…     “İş şova dönüştü”

28 Ağustos 2014 Perşembe 15:16

(Detay Özel Roportaj)- Son günlerde Facebook‘da bir oyun haline gelen ve ülkemizde artık yardım kampanyasından daha çok şov halini alan “Ice Buket” yani buz kovası projesini halkımıza sorduk ve ilginç cevaplar aldık. Öncelikle aldığımız cevaplar arasında fark ettiğimiz şey ALS yani “Amyotrofik Lateral Skleroz” hastalığının ve MS yani “Multiple skleroz” hastalığının farkındalığı bir yana ne oldukları konusunda dahi bilgimiz pek yok. Özellikle gençler arasında bir oyunmuş gibi yapılan Ice buket meydan okuması maddi katkı ve destekten çok şakalaşmak gibi bir şey oldu. Bu konuyu vatandaşlarımıza sorduk aldığımız cevaplar şöyleydi.

MUSTAFA HURDOGAN Mustafa Hürdoğan: Vallahi duyarım öyle şu başlarından aşağı su dökerler bir şey için ama ne olduğunu bilmem. ALS’nin ve MS’nin ne olduğunu bilmezdim şimdi siz söyleyince öğrendim. Üstümüzden uzak olsun çok kötü hastalıklar var, son olarak da gazetelerde okudum Ebola diye bir hastalık varmış bu hastalıklar kötü hastalıklardır. Tedavisini da henüz bulamadılar. Yardım kampanyasını ama anladığım kadarıyla şova döktü bizimkiler gene her şeyde olduğu gibi bu izlenime vardım ben konuşulanlardan.

NACI ILGILILERNaci İlgililer: “Bu Ice bucket meselesi artık saçmalığa dönmüştür. Her önüne gelen eline lenger alıp, başından aşağıya dökmektedir. Ama kimse esas amacının ne olduğunu, hastalığın ne olduğunun farkında değil. Oyun halinde, herkes birbirine meydan okumaktadır. Ama kimse elini cebine atıp, konu yardım kampanyasına bağışta bulunmuyor. Bir gün biri eline lengeri alıp başından aşağıya kum döküyor, bir başka gün diğeri belki de çöp kovasını dökecek. Yardım kampanyası bence ülkemizde hiçbir zaman amacına ulaşmadı. Bu şov mantalitesi ile devam ederse, ulaşmayacağını da söyleyebilirim. Şuanda yapılan su israfından başka bir şey değildir.”

SALIH TARKUC Salih Tarkuç: “Bu işi yapacaksak tam yapalım.  Şov için yapmayalım. Bu meseleyi televizyonlarda, internet sayfalarında ve sosyal paylaşım sitesi Facebook’ta gördüm. Ülkemiz gençliği sanırım bu işin oyun olduğunu sanıyor. Herkes birbirine medyan okuyup, başından aşağıya su döküyor ancak kimse bu kampanyanın ne için olduğunu, hangi hastalık için olduğunu ve ne yapılması gerektiğini söylemiyor. Bu işin bir bağış kampanyası olduğunu biliyorum. Ancak kimsenin bağış yaptığını görmedim. Bu işi bence bir derneğin üstlenmesi, bağışları toplaması veya üstlenmese bile bu kampanyaya katılıp başından aşağıya su dökenlerin bu kampanyanın internet sitesi ile ulaşıp bağış yapılmasını en azından bu kampanyanın ne için olduğunu ve nereye bağış yapılabilineceğini söylemesi gerekir. Gördüğüm kadarıyla bu iş çığırından çıktı”

AHMET YAVUZCANAhmet Yavuzcan: “Eline lenger alan başından aşağıya su döküyor. Çözüm bu değildir. Onu bırakın ülkemizde hastanemiz dökülüyor. Hastalar ilaç bulmakta zorlanıyor. İhaleyle alınan ilaçların çoğu kalitesi düşük olarak alınıyor. Kimse bunların peşine düşmezken Amerika’da başlatılan bu yardım kampanyasına neden ABD devleti katkı yapmaz da, bombalara silahlara para yatırır. Amerika devletinin yılda sadece silahlanmaya bir yılda harcadığı para, beklide bu hastalığında araştırılmasında 20 yıl yetecek kadar finansman sağlayabilir. Ülkemizde şovu sevenler reklamını yapmak isteyenler başından aşağıya su dökerek, hiçbir bağışta bulunmayarak sadece kendilerinin reklamını yapmaktadırlar.

HASAN HABESHasan Habeş: “Buz kovası meselesini Facebook’da gördüm ilk olarak ve birkaç arkadaşında yaptığını gördüm. Ancak ne için olduğunu daha sonra öğrendim yani esas amacının ne olduğunu. Ama bizim ülkemizde her şeyi abarttığımız gibi bu işi de abarttık. Bu olayın bir hastalığın bağış kampanyası için çıktığını duydum ama ülkemizde bu başından su dökenlerin bağış yaptığını duymadım. Sanki oyun muş gibi herkes birilerine meydan okuyor ve başından su döküyorlar.”

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA