HER ŞEYİN YAVAŞLADIĞI 2020’DE KÜRESEL ISINMA HIZ KESMEDİ
“İklim değişikliğiyle mücadeleyi bir virüsle vermeyeceğiz”
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, dünya genelindeki kapanmaların küresel ısınmanın etkilerini hafifletmek için etkin ve sürdürülebilir bir strateji olmadığına geçen mart ayında bu sözlerle dikkat çekmişti. Birçok uzman da karbondioksit emisyonlarında yüzde yedilik bir azalmanın bizi net sıfır karbon yoluna sokmak için yeterli olmadığı uyarısında bulundu. Ancak bu azalma ve hükümetlerin sağlık krizine verdikleri hızlı tepki, iklim krizine yaklaşımımızda bize yeni perspektifler sunuyor.
Kısıtlamalar sırasında yapmak zorunda kaldığımız bazı değişiklikler uzun vadede sürdürülebilir olabilir. Münih Üniversitesi ve MIT uzmanları, kısıtlamalar sırasında değiştirdiğimiz ve ekonomik yavaşlamayla ilgili olmayan bazı davranışlarımızın uzun vadede sürdürülebilir olabileceğini savunuyor. Evden çalışmaya, iş seyahatlerimizi minimumda tutmaya, işe bisikletle gitmeye ve evimizin yakınından ya da internetten alışveriş yapmaya devam etmemiz durumunda, salgın öncesindeki ulaşım kaynaklı emisyonları hızlı bir şekilde yüzde 15’e kadar azaltabiliriz.
Copernicus Atmosfer İzleme Merkezi (CAMS) Başkanı Dr. Vincent-Henri Peuch “Sağlık krizi en azından bazı faaliyetlerde etkinliği düşürmeden bile emisyonları azaltabileceğimizi gösterdi. Fakat bunu belirli dönemlerde değil, sistemli olarak yapmalıyız” diyor. Dr. Peuch, iklim değişikliğinin etkilerini hafifletmek için devletlerin daha agresif ve hızlı adımlar atması gerektiğinin kamuoyu tarafından giderek daha fazla fark edildiğine dikkat çekerek şunları söylüyor: “Karbondioksit konsantrasyonlarının artmasını sınırlayarak iklim sistemi üzerindeki baskıyı hafifletmek uzun zaman alacak. Bu sırada işler kötüye gidebilir. Dolayısıyla hızla harekete geçmeye her zamankinden daha çok ihtiyacımız var.”
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs