28 Mart 2024
  • Lefkoşa26°C
  • Mağusa24°C
  • Girne23°C
  • Güzelyurt26°C
  • İskele24°C
  • İstanbul19°C
  • Ankara21°C

"HENÜZ KARAR VERMEDİM"

"Henüz karar vermedim"

29 Ağustos 2013 Perşembe 08:56

obamaObama, PBS'e verdiği röportajda Suriye'ye olası müdahale konusuna değindi.

Amerikan televizyon kanalı PBS'e konuşan Obama,  Suriye rejiminin kimyasal silah kullanımına uluslararası normların uygulanması gerektiğini ancak kendisinin olası yanıtlarda henüz kararını vermediğini kaydetti.

Ulusal Güvenlik Ekibi ile değerlendirmelerin sürdüğünü aktaran Başkan Obama, Suriye'de korkunç şeylerin yaşandığını; Esed rejiminin kendi halkını öldürdüğünü belirtti.

Yaşananları trajedi olarak adlandıran Amerikan Başkanı, Suriyeli muhaliflerin geniş çaplı kimyasal silahı kullanma kapasitesine sahip olacağına inanmadığını kaydetti.

Washington'un elindeki kanıtlara işaret eden Obama, bu verilere göre Esed rejiminin kimyasal silahları kullandığı sonucuna varıldığını; ve bunun uluslararası sonuçlarının olması gerektiğini söyledi.

Daha önce Esed'i iktidardan ayrılmaya çağırdığını hatırlatan Obama, ancak Suriye'deki iç savaşa doğrudan askeri müdahalenin bölgedeki duruma yardım etmeyeceğini iddia etti.

Amerikan Başkanı, askeri seçeneklerin bulunduğunu; bunun, Esed rejimi için tekrar kimyasal silah kullanmaması noktasında çok ciddi bir sinyal olacağını ifade etti.

Suriye üzerine planlanan muhtemel operasyona da değinen Obama, bunun bölgedeki problemi tamamen çözmeyeceğini; ve ölümlerin son bulmayacağını sözlerine ekledi

ABD Başkanı Barack Obama, "Suriye'de ucu açık bir çatışmaya yönelik bir ilgim yok ama bir ülkenin kimyasal silahlar gibi bir konuda normları ihlal ettiği zaman, bundan sorumlu tutulduğundan emin olmalıyız" dedi.

Dünyanın en büyük kimyasal silah depoları

Obama, Suriye'nin dünyanın en büyük kimyasal silah depolarından birine sahip olduğuna işaret ederek, "Bu ülke kırılgan bir ülke, kırılgan bir bölgede" yorumunda bulundu.

Suriye'nin NATO üyesi Türkiye, yakın dost Ürdün, İsrail gibi ülkelerle komşu olduğunu belirten Obama, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Hala kararımızı vermedik ama kimyasal silahlara karşı, uluslararası normların korunması gerekli ve kimyasal silahların Suriye'de geniş çaplı olarak sivil nüfusa karşı kullanıldığı yönünde kimse ihtilafa düşmemeli. Tüm kanıtlara baktık, muhalefetin o çapta kimyasal silaha sahip olduğuna inanmıyoruz, kimyasal silahları gönderme yöntemine bakılınca, bu füzeleri muhalefetin gönderebileceğine (kapasitesi olduğuna) inanmıyoruz, Suriye rejiminin bunu uyguladığı yönünde karara vardık. Dolayısıyla, bunun uluslararası sonuçları olmalı."

-"İhlale karşılık verilmeli" mesajı-

Obama, konuyu uluslararası toplum ve müttefikleriyle istişare ettiklerini dile getirerek, "Suriye'de ucu açık bir çatışmaya yönelik bir ilgim yok ama bir ülkenin kimyasal silahlar gibi bir konuda normları ihlal ettiği zaman, bundan sorumlu tutulduğundan emin olmalıyız" değerlendirmesinde bulundu.

ABD Başkanı Obama, konuyla ilgili başka bir soru üzerine, Suriye'ye yanıt konusunda henüz karara varmadığını ama kimyasal silah kullanımına karşı tepki olarak bir seçenekte karar verirlirse bunun, Esed rejimi için tekrar kimyasal silah kullanmaması noktasında çok ciddi bir sinyal olacağını söyledi.

Obama, "Bu, Suriye'deki tüm sorunları çözmeyecek. Masum ölümlerin ülkede ölümlerine son vermeyecek ne yazık ki" dedi.

Ancak Suriye'de siyasi değişimin olmasını umduklarını belirten Obama, bu konuda Rusya gibi tüm ülkelerle çalışmaya hazır olduklarını ifade etti. Obama, "Esed rejiminin, kadın, çocuk ve masumlara karşı geniş çaplı kimyasal silahları kullanmakla sadece uluslararası normları ve ahlak anlayışını çiğnemekle kalmayıp, ABD'nin ulusal çıkarlarını da etkilendiğini ve bunun durdurulması gerektiğini anlamasını istiyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA