28 Mart 2024
  • Lefkoşa23°C
  • Mağusa23°C
  • Girne22°C
  • Güzelyurt24°C
  • İskele23°C
  • İstanbul21°C
  • Ankara18°C

HEMŞİREYİ DARP PROTESTO EDİLDİ

Hemşireyi darp protesto edildi

15 Temmuz 2014 Salı 15:30

Lefkoşa Dr.Burhan Nalbantoğlu Hastanesi’nde acil servis hemşiresinin görevi başında darp edilmesi dün sendikalar tarafından protesto edildi.

Kıbrıs Türk Kamu Görevlileri Sendikası (KAMU-SEN), Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Acil Servisi’nde bir saatlik uyarı grevi gerçekleştirdi.

Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS) ile Hemşire ve Ebeler Sendikası dün saat 10.00’da Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nin acil servisi önünde ve saat 11.00’de Sağlık Bakanlığı önünde basın açıklaması yaptı, ardından da bakanlık yetkilileriyle görüştü.

Kıbrıs Türk Kamu Görevlileri Sendikası (Kamu-Sen) Lefkoşa Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde bir hemşirenin darp edilmesi olayını protesto etmek amacıyla 1 saatlik uyarı grevi yaptı. Sağlıkta örgütlü diğer sendikalar da açıklama yaparak olayı kınadı.

Özkardaş

Kamu-Sen Başkanı Mehmet Özkardaş grev sırasında Acil Servisi önünde yaptığı açıklamada, hastanelerdeki personel sayısının artık ülke nüfusuna yetmediğini söyleyerek, sağlık çalışanlarının tüm olumsuzluklara rağmen fedakârlıkla görevlerini sürdürdüğünü kaydetti.

Özkardaş 36 saat nöbet tutmak zorunda kalan sağlık çalışanlarına çok sayıda saldırı yapıldığını kaydederek, Sağlık Bakanlığı’nın bunlarla ilgili önlem alması gerektiğini, konu sağlık olduğunda “para yok” denmemesi gerektiğini söyledi.

Cuma gecesi meydana gelen olayda bir hemşirenin darp edildiğini ve darp eden kişinin polise “hemşire beni darp etti” şeklinde ifade verdiğini söyleyen Özkardaş, bazı nüfuzlu kişilerin belli kesimlerce korunup kollandığını iddia etti.

Erol Şeherlioğlu başkanlığındaki Tıp-İş’e verdiği destekten dolayı teşekkür eden Özkardaş, yapılan saldırıyı kınadıklarını ve hükümetle Sağlık Bakanlığı’na acil önlem alma çağrısı yaptı.

Köse

Daha sonra KTAMS, Hemşireler ve Ebeler Sendikası ile Sağlık-Sen Başkanları da hastaneye gelerek darp olayıyla ilgili basına açıklamada bulundular. Kamu-Sen’de örgütlü hemşire ve doktorlar da bu sendikaların açıklamasına destek verdi.

Hemşireler ve Ebeler Sendikası Başkanı Oğuz Köse her geçen gün yeni bir darp ve şiddet olayıyla karşılaşan sağlık çalışanlarının tek amacının, halka şifa dağıtmak ve sağlık sistemi içerisinde mümkün olan en iyi hizmeti vermek olduğunu belirtti.

24 saat görev yapan, 18 saatlere varan vardiyalarda çalışan hemşirelerin Bakanlıktan takdir ve teşekkür beklerken, kendini bilmez kişilerce darp edildiğini söyleyen Köse, “ailenin babası” olarak nitelediği Sağlık Bakanı’nın hala bir geçmiş olsun mesajı yayınlamadığını, açıklama yapmadığını söyledi.

Köse bu tür saldırılara karşı savunmasız olmadıklarını ve bundan sonra herkesin hemşirelerin kendisini nasıl savunduğunu göreceğini dile getirdi.

Kaptan

KTAMS Başkanı Ahmet Kaptan da hiçbir hükümetin sağlıktaki sorunları çözmek için adım atmadığını kaydederek, sağlıktaki sorunların faturasının her zaman çalışanlara ve sağlık dağıtmak için uğraş verenlere kesildiğini söyledi.

Kaptan, halkın tepkisini yanlış noktaya yönlendirdiğini üzülerek gördüğünü ifade ederek, hükümet edenlere tepki gösterilmesi gerektiğini bildirdi.

Kaptan Özel Güvenlik Yasası’nın meclisin alt komitesinde beklediğini ve çalışanlarla ilgili her yasada olduğu gibi geciktirildiğini savundu.

Polisin taraflı davranarak birilerini koruduğunu savunan Kaptan, buna izin vermeyeceklerini kamera kayıtlarının ellerinde olduğunu ve kayıtlarda kimin ne kadar suçlu olduğunun belli olduğunu söyledi.

Oktar

Sağlık-Sen Başkanı Kemal Oktar, “Sağlık hizmetini alanın da verenin de memnun olacağı bir sistem getireceğini” vadeden Sağlık Bakanı’nın en sonunda çalışanla halkı gırtlak gırtlağa getirdiğini savundu.

Bakanların televizyon kanallarında “Bu sendikalara inanmayın bunlar yalancıdır” şeklinde konuştuklarını iddia eden Oktar, “Biz yalancı, siz doğrucu... Sizi alkışlıyoruz” ifadelerini kullandı.

Bakanla görüşme

Kamu-Sen Genel Başkanı Mehmet Özkardaş başkanlığındaki heyet, daha sonra darp edilen hemşire ile birlikte Sağlık Bakanı Ahmet Gülle ile de görüştü.

Yaşanan olayı bakana aktaran Özkardaş, hemşirelerin tüm özverileriyle görevleri olmayan konularda bile çalıştığını, ancak artık görevleri dışında hiçbir görevi yerine getirmeyeceğini ifade ederek, darp, şiddet ve hakaret olaylarından Sağlık Bakanlığı ve hükümeti sorumlu gösterdi.

Sendikanın, yaşanan darp olayını kınayan basın açıklamasını ise Kamu-Sen Genel Sekreteri Metin Atan okudu.

Gülle

Basın açıklamasının ardından Kamu-Sen’i kabul eden Sağlık Bakanı Ahmet Gülle de, sendikanın bu konudaki duyarlılığına teşekkür ederek, sağlık personeline olabilecek fiziki ve sözlü saldırıların kabul edilemez olduğunu ve bunu şiddetle kınadıklarını vurguladı.

Gülle, sağlık çalışanlarının tüm özverileriyle hoşgörüyle görevini yaptığını, halkın da bu konuda duyarlı olması, dikkatli davranması gerektiğini ifade ederek, sağlık çalışanına yönelik yapılan olayın kabul edilemez olduğunu kaydetti.

“Acil servislerde yeniden yapılandırma çalışması başlattık”

Acil servislerde yeniden yapılandırma çalışması başlattıklarını, Türkiye’den uzmanların da kendilerine destek için incelemelerde bulunduğunu, acil servis binasının yeniden dizayn edilip çağdaş hale getirilmesi için planlamaların yapıldığını anlatan Gülle, personel eksikliğinin giderilmesi, güvenlik elemanlarının yasal çalışması ve fiziki altyapının güçlendirilmesi için çalışmaların sürdüğünü dile getirdi.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA