25 Nisan 2024
  • Lefkoşa21°C
  • Mağusa20°C
  • Girne23°C
  • Güzelyurt22°C
  • İskele20°C
  • İstanbul16°C
  • Ankara21°C

HEMŞİRELERİN KADRO SORUNU İÇİN EYLEM

Hemşirelerin kadro sorunu için eylem

06 Mayıs 2014 Salı 17:44

Kıbrıs Türk Kamu Görevlileri Sendikası (KAMU-SEN), sağlıkta ebe ve hemşirelerin kadro sorunlarını protesto etmek üzere Sağlık Bakanlığı önünde eylem yaptı.

Eylemde, “Okuyun Dediniz Okuduk, Sınav Dediniz Geçtik. Kadro Yok Da Ne Demek”, “5 Müdür + 5 Müşavir 40 Hemşire Kadrosu Eder”, “20 Kadro İçin 17 Kişi Yakılır Mı?”, “Partizanlığa Para Çok, Sınav Geçtik Kadro Yok” pankart ve dövizleri taşındı.

Kamu-Sen Başkanı Mehmet Özkardaş, eylem sırasında yaptığı açıklamada, Sağlık Bakanı ve Başbakanı duyarlı olmaya çağırarak, eyleme tepkisiz kalınması halinde grev ilan edeceklerini ve tüm çalışanları Başbakanlık önüne yığacaklarını söyledi.

Özkardaş’ın konuşmasının ardından, hemşire Nesibe Çevikel, yazılı açıklamayı okudu.

Açıklamanın ardından sendika ve hemşire temsilcileri Sağlık Bakan Ahmet Gülle ile görüştü.

“Hemşireler hem ambulans şoförü, hem teknisyen, eczacı, sekreter...”

Açıklamada, personel eksiği nedeniyle hemşirelerin görevleri dışında ambulans şoförlüğü, eczacılık, hasta bakıcılık, röntgen teknisyenliği ve sekreterlik gibi görevlerde kullanıldıkları belirtildi.

Yedi yıl önce 2 yıllık ön lisans hemşirelik okulunun kapatıldığı ve AB’ye uyumlu hizmetin öngörüldüğü 4 yıllık üniversite mezunu ebe ve hemşire istihdamı hedeflendiği belirtildiği halde 4 yıllık Yüksek Hemşire kadrolarının artırılmadığı vurgulandı.

Açılan 40 kişilik Yüksek Hemşire sınavını, 215 kişinin geçtiği, bunlardan ilk 40’a girenlerin sadece 11’inin dışarıdan, 29’unun da görev yapan hemşirelerden olduğu belirtilen açıklamada, acil hemşire ihtiyacı düşünüldüğünde, 11 yeni hemşire alımının sorunu çözmediği belirtildi.

Açıklamada, “Ancak, 40’ın dışındaki sınavda başarılı olan 175 hemşirenin içinde de 50’ye yakın dıştan kazanan hemşire bulunmaktadır. Yani şu an hazırda yetkisi bulunan 29 Yüksek Hemşire kadrosuna 20 yeni kadro yetkisi daha verilseydi, 50’si dışarıdan yeni hemşire olmak üzere sınavı geçen 175 hemşirenin tümü de kadrolarını almış olacaktı” dedi.

“Yetkili sendikalar hemşirelerin önünü tıkamak için mi yetkilendirildi”

KAMU-SEN açıklamasında sağlıkta örgütlü iki sendikanın rekabetinden hemşirelerin önünün tıkandığı da kaydedildi ve ilgili bakanlıkların sendikaların baskılarına boyun eğdiği savunuldu.

“Bir taraftan ‘para yok’, diğer taraftan atanan müsteşar ve müdürler”

Açıklamada, bir taraftan “para yok, bu yıl istihdam için yetki sayımız sınırlıdır” diyenlerin diğer taraftan müsteşar, müdür atamaya ve müşavirler ordusunu büyütmeye devam ettiği savunuldu. Seçim yasakları öncesi sağlığa, sınavsız duyurusuz yapılan 11 istihdam, seçim yasaklarına bir gün kala atanan iki müdür ve yeni üç müşavire ödenen parayla 20 Yüksek Hemşireye kadro yetkisi verilebileceğine dikkat çekildi.

“İnsan sağlığı üzerinden tasarruf ev politika yapmaktan vazgeçin”

Açıklamada,  insan sağlığı üzerinden tasarruf ve politika yapmaktan vazgeçme çağrısında bulunuldu.

Dinlenmeden göreve çağrılan ve joker gibi hangi serviste eksik varsa oraya yönlendirilen hemşirelerin hata yapma riskinin sorunlusunun yine aynı yetkililer olacağına işaret edildi.

Kamu-Sen açıklamasında, KTAMS ve Hemşireler ve Ebeler Sendikası’na “birliktelik ve ortak hareket” çağrısı yapıldı.

Açıklamanın ardından sendika ve hemşire temsilcileri Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Ömer Gür eşliğinde Bakan Ahmet Gülle’yi ziyaret ederek sorunları aktardı.

 

KTAMS ve Hemşireler Sendikası’ndan talep

Öte yandan Sağlık sektöründe örgütlü Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS) ile Hemşire ve Ebeler Sendikası, Sağlık Bakanlığı’nda hemşire ihtiyacı yaşandığına işaret ederek hemşirelik kadrolarının artırılması gerektiğini belirtti.

KTAMS Başkanı Ahmet Kaptan ve Hemşireler ve Ebeler Sendikası Başkanı Oğuz Köse, Sağlık Bakanlığı’nın önünde, Bakanlıkta sağlık alanında kadrolarla ilgili Teknik Kurul toplantısı başlamadan önce basına açıklama yaptı.

Kaptan açıklamasında, gelmiş geçmiş tüm Sağlık Bakanlarıyla yaptıkları görüşmelerde hemşirelik sınıfındaki kadro sayısının arttırılmasını gündemlerinin başında tuttuklarını, kamu hastanelerinde en büyük sıkıntının hemşire eksiğinden dolayı hemşirelik hizmetlerinde yaşandığını savundu.

“Bu sıkıntı kendini gösteriyor“ diyen Kaptan, Teknik Kurul toplantısında gelecek 10 yılın hemşire ihtiyacı gözetilerek hemşire kadrolarının arttırılmasını talep edeceklerini ve bunun için çalışmaya hazır olduklarını söyledi.

Köse

Hemşireler ve Ebeler Sendikası Başkanı Oğuz Köse ise ülke nüfusunun ve sağlık kurumlarının sayısının artmasına rağmen 10 yıl önce 730 olan hemşire ve ebe sayısının 650’ye düştüğü belirtti.

Sağlık Bakanı Ahmet Gülle’nin hemşire konusunda “bir adım atmadığını” savunan Köse, Teknik Kurul’un çalışmalarını tamamlanması için zaman mevhumu düşünmeden çalışmaya hazır olduklarını kaydetti.

Teknik Kurul’un çalışmalarını 12 Mayıs Pazartesi’ne kadar tamamlaması gerektiğini ileri süren Köse, çalışmaların tamamlanması halinde Bakan’ın istifa etmesi gerektiğini savundu.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA