10 Ocak 2025
  • Lefkoşa8°C
  • Mağusa4°C
  • Girne12°C
  • Güzelyurt7°C
  • İskele4°C
  • İstanbul10°C
  • Ankara0°C

HELLİMDE SÜT TOZU YOK

Hellimde Süt Tozu Yok

Hellimde Süt Tozu Yok

04 Mayıs 2022 Çarşamba 12:38

Rum basınında bugün hellim konusuyla ilgili çeşitli haberlere yer verildi. 
Fileleftheros gazetesi “Hellimde Süt Tozu Bulunamadı” başlıklı haberinde, Rum Ticaret Bakanlığı’nın, Meclis Tarım Komitesi’ne yönelik yaptığı bilgilendirmeye dayanarak son on yıl içerisinde yapılan analizlerde, hellimde süt tozunun kullanıldığına dair bir bulguya rastlanılmadığını yazdı.
Habere göre Ticaret Bakanlığı, ilgili bilgilendirmede 2015 yılında, 60’ı aşkın şirket ile ilgili yaptığı toplam 60 denetleme, izlenebilirlik oranını aşan süt tozunun bulunamadığını belirtti. 
Gazete Rum Devlet Laboratuvarının 10 Haziran 2020 yılında Ticaret Bakanlığı’na gönderdiği yanıt mektubunda, şu ana kadar sonuçlara ilişkin raporları sunma noktasında olmadıklarını ilettiğini anımsattı.
Habere göre Tüketicileri Koruma Birimi Müdür Vekili Antonis Yoannu, dün Meclis Tarım Komitesi toplantısı sırasında yaptığı açıklamada, Devlet Laboratuvarının, peynir üretiminde süt tozunun kullanılmasından ithaline kadar idari kontrolleri yapmak istediğini ayrıca laboratuvar denetimlerinde daha iyi sonuçlar almak amacıyla da Veterinerlik Dairesi tarafından tespit edilebilecek süt tozuna “izleyici” yerleştirilmesini talep ettiğini ifade etti. 
Yoannu, iki yıldan beri bu amaca yönelik bir şeyin yapılmadığına dikkati çekerek bunun sonucunda bugün bir kimsenin, yaptırımlarla karşı karşıya kalmadan süt tozunu kullanmasının mümkün olduğunu belirtti. 
Yoannu sorunun çözümü için Meclis Tarım Komitesi’nden, izahatta bulunması için bir sonraki toplantıya Devlet Laboratuvarı Müdürü’nü de çağırmasını talep etti.
Yoannu açıklaması çerçevesinde ayrıca denetçilerin Paskalya yortusu öncesi dönemde piyasada bulunan hellimlerden örnekler aldığını, Devlet Laboratuvarı’nın sonuçlarının beklendiğini bununla birlikte ilk bakışta prototipin ihlal edildiğinin tespit edildiğini ifade etti. 
Ticaret Dairesi Müdürü Panayota Patsali ise yaptığı açıklamada, Tarım Bakanlığı’na gönderilen ve hellime dair tüm denetimlerin Tarım Bakanlığı tarafından üstlenilmesinin talep edildiği mektuba da atıfta bulundu.
Patsali, peynir üreticileri tarafından Kıbrıs hellim prototipinin uygulanmasının sağlanması amacıyla, Ticaret Bakanlığı’nın, Tüketicilerin Korunması Birimi denetçileri aracılığıyla, gerekli denetimleri gerçekleştirdiğini ifade etti. 
Patsali, hellim ismini taşıyan ürünlerin denetiminin yurt dışındaki piyasalarda da yapıldığını söyledi. 
Gazete Ticaret Bakanlığı’nın verilerine dayanarak 2012-2014 yıllarında yapılan hellim prototipine ilişkin denetimler sonuçta 3 şirkete toplam 47 bin 775 Euro para cezası verildiğini yazdı.
Habere göre Tarım Bakanlığı Genel Müdürü Andreas Grigoriu hellim prototipinin uygulanması için var olan siyasi iradeden söz etti.
Grigoriu ayrıca hellimin “Menşe Korumalı Ürün” (POP) ve ticari marka olarak paralel şekilde piyasada dolaşmasına yönelik olarak Hukuk Dairesi’nin yanıtının beklendiğini de ifade etti. 
Hukuk Dairesi ise konuyla ilgili görüşün, mahkemenin “feta” (beyaz peynir) konusuyla ilgili kararının ardından açıklanacağını belirtti. 
Meclis Tarım Komitesi Başkanı Yiannakis Gavril ise açıklamasında Ticaret ve Tarım Bakanlıklarının, POP olarak hellimin uygulanmaması için belirli ekonomik çıkarlara arka çıktığını söyledi.
Gavril, Ticaret Bakanlığı tarafından denetimlerin yapılmamasının, hükümetin bu çıkarları desteklemeye yönelik siyasi kararını gösterdiğini ve bu nedenle yasanın uygulanmasını ileriye götürmediğini belirtti. 
YURT DIŞINDAKİ HELLİM DENETİMLERİ 
Öte yandan Politis gazetesi Ticaret Bakanlığı ticari danışmanlarının Birleşik Krallık ve Almanya’daki süpermarketlerde ve hatta (Almanya’daki) gıda fuarında hellimin prototip standartlarına ve  ayrıca ilgili ticari markaları düzenleyen kurallara uymadığını tespit ettiğini yazdı.
Gazete bu bilgilerin, Ticaret Bakanlığının, Meclis Tarım Komitesi Başkanı Yiannakis Gavril’e gönderdiği 29 Nisan 2022 tarihli yanıt mektubunda yer aldığını belirtti. 
Yurt dışındaki denetimlerin 2021 yılında yapıldığını belirten gazete 8 Kıbrıs şirketi (peynir üretici ve süt üreticisi)tarafından yapılan toplam 51 muhtemel prototip ihlalinin tespit edildiğini, bu şirketlerin, Ticaret Bakanlığı’na bağlı komiteye havale edildiğini yazdı.
Habere göre komite üyeleri, her bir ihlale 150 bin Euro para cezası verme yetkisini taşıyor.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA