HELLİM DOSYASIYLA İLGİLİ TARTIŞMALAR SÜRÜYOR
Güney Kıbrıs’ta hellimin “Menşe İsmi Korumalı Ürün” olarak patentinin alınmasına yönelik tartışmalar sürüyor.

22 Şubat 2019 Cuma 13:00
Güney Kıbrıs’ta hellimin “Menşe İsmi Korumalı Ürün” olarak patentinin alınmasına yönelik tartışmalar sürüyor.
Haravgi gazetesi; “Hellim Konusundaki Eleştiriler Başkanlığa Dokunuyor - Hükümet Yapabileceği Bütün Hataları Yaptı” başlıklı manşet haberinde, Rum hükümetinin; hellimin Brüksel’de “mahsur kalması” için yapabileceği bütün hataları yaptığını savunarak, AKEL’in ise hükümeti, başkanlık sarayına kadar uzanan sorumluklarını üstlenmeye çağırdığını yazdı.
Haberde, Rum Meclisi Tarım Komitesi Başkanı, AKEL Milletvekili Andros Kafkalias’ın, AB Komisyonu Sözcüsü Daniel Rosario’nun hellim konusunda geçtiğimiz gün yaptığı açıklamayı yorumladığı ve Kafkalias’ın, Rosario’nun açıklamasının yeni endişelere sebep olduğunu söylediği belirtildi.
Kafkalias, AB Komisyonu Sözcüsü’nün “prosedürün itirazların incelenmesi aşamasında olduğunu” belirttiği açıklamasının durumu daha da karmaşık hale getirdiğini ve Rum Tarım Bakanı’nın dosyanın teknokratik açıdan incelenmesi aşamasının olumlu şekilde tamamlandığı şeklindeki açıklamalarının kuşkuyla karşılanmasına neden olduğuna işaret etti.
Kafkalias, hükümetin bu kadar ciddi bir konuda yapabileceği bütün hataları yapmasını “şaşırtıcı” olarak da niteledi.
Haberde; hellimin ticari markasının İngiltere’de kaybedilmesine neden olan trajik icraatlara, hükümetin teknik bir konu olan hellimin “Menşe İsmi Korumalı Ürün” olarak tescil ettirilmesi sürecinin, Kıbrıs sorunuyla ilişkilendirilmesini kabul etmesinin de eklendiği ve dosyanın bunun sonucunda 3 buçuk yıldır Brüksel’de mahsur kaldığı da ifade edildi.
Kafkalias, dolayısıyla siyasi sorumlukların çok ağır olduğunu ve hükümetin bunları üstlenmesini beklediklerini de ekledi.
Fileleftheros gazetesi ise hellim konulu haberinde, Rum basınında geçtiğimiz gün yer alan ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, “Hellim”in Menşe İsmi Korumalı Ürün olarak AB tarafından onaylanması için yapılan başvurunun ileri götürülmesi talebiyle AB Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker’e gönderdiği mektubun içeriğine yer verdi.
Anastasiadis’in mektupta, AB Komisyonu’nu hellim konusunda bir eylemde bulunmamakla suçladığını yazan gazete, “Avrupa Komisyonu’ndan Doğrudan Ticaretle Flört Ediyor” ara başlıklı haberinde ise, hellim konusu arka planda olmak üzere, Rum kesimi ile Brüksel’i “ayırmakta/ bölmekte” olan dört siyasi anlaşmazlık bulunduğunu belirtti.
Gazete, Avrupa Komisyonu’nun hellimin “Menşe İsmi Korumalı Ürün” olarak tescil ettirilmesine ilişkin bir karar verme konusundaki eylemsizliğin arkasında “Kıbrıslı Türklerin haklarının tescil edilmesi arka planda olmak üzere, doğrudan ticaret konusuna da dokunarak, sahte devletin Tayvanlaşması koşulları meydana getiren siyasi sebepler bulunduğunu” iddia etti.
Gazetenin “elindeki bilgilerin”, AB çevrelerinin Lefkoşa Rum kesiminden memnun olmadıklarının göründüğü şeklinde olduğunu ileten gazete, AB çevrelerinin, 16 Temmuz 2015 tarihindeki Juncker-Anastasiadis-Akıncı anlaşmasının akabinde, Rum kesiminin üzerinde hem fikir olunan çerçeveyi bozan dört koşul ortaya koyduğunu düşündüğünü iletti.
“Elde edinilen” bilgilere göre, komisyonun 16 Temmuz anlaşması temelinde, hellimi “Menşe İsmi Korumalı Ürün” olarak tescil etmeye hazır göründüğü ve Rum makamlarını ortaya koydukları bu dört koşuldan vazgeçmeye çağırdığı da ifade edildi.
Fakat durumun tam da böyle olmadığını, çünkü başlangıçtaki anlaşma çerçevesinden ayrıntıların eksik olduğunu iddia eden gazete, bunlar ilgili Rum makamlarına bildirildiğinde, “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin egemenlik haklarının değerinin düşürülmesine neden oldukları değerlendirmesi yapıldığını” iletti.
Gazete, bunun üzerine Rum kesiminin Brüksel’den önerisini dört noktada değiştirmesini istediğini yazdı ve bunlara ayrıntılı yer verdi.
İncirli: Gelecek nesillere gurur duyacakları bir ülke bırakmak için çalışıyoruzCTP Genel Başkanı Sıla Usar İncirli, Lurucina Panayırı’nda kültür, dayanışma ve yeni geçiş kapılarının önemine vurgu yaptı; adil ve sürdürülebilir barış için kapıların açılmasının ortak talep olduğunu belirtti.03 Mayıs 2026 Pazar 21:30KIBRIS
Kariyer Günü’nde Büyük Buluşma!Dünyanın en iyi ilk 500 üniversitesi arasında yer alan Yakın Doğu Üniversitesi’nde düzenlenen “Kariyer Günü 2026”, öğrencilerle iş dünyasını bir araya getirerek kariyer yolculuklarına rehberlik etti.03 Mayıs 2026 Pazar 18:03YDÜ - YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ
Erdal Abidin için acil AB pozitif trombosit kana ihtiyaç vardır.Erdal Abidin için acil AB pozitif trombosit kana ihtiyaç vardır.03 Mayıs 2026 Pazar 18:02KIBRIS
ARUCAD Dünya Dans Günü’nü “Bodies Speak / Ideas Move” Programıyla KutladıARUCAD Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi Modern Dans Bölümü öncülüğünde gerçekleştirilen etkinlik, atölye çalışmaları, açık sahne performansları ve akşam gösterimleriyle yoğun bir katılıma sahne oldu.03 Mayıs 2026 Pazar 18:00ARUCAD
Kayıp Şahıslar Komitesine 1 milyon euro ödeyecekRum Yönetimi’nin, kayıpların kimlik tespitine yönelik testlerin yapılabilmesi amacıyla 1 milyon euro değerindeki ödeneği onayladığı belirtildi.03 Mayıs 2026 Pazar 17:58KIBRIS
Meclis Genel Kurulu yarın toplanacak…Gündemde 5 yasa tasarısı var03 Mayıs 2026 Pazar 17:56KIBRIS
Gazimağusa’da 3 yaşındaki çocuk hayatını kaybettiGazimağusa’da 3 yaşındaki Ayaz Kılbaş, ikametgâhı içerisinde aniden rahatsızlanarak yaşamını yitirdi.03 Mayıs 2026 Pazar 17:55KIBRIS
Erhürman, TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu’nu kabul ettiCumhurbaşkanı Tufan Erhürman, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve beraberindeki heyeti kabul etti03 Mayıs 2026 Pazar 17:54KIBRIS
Merit Otellerinin geleneksel 23 Nisan şenlik ve eğlenceleri Merit Park Hotel’de yapıldıMerit International Sosyal İşler Koordinatörlüğü tarafından Merit Park Hotel’de düzenlenen Merit Otelleri İlkokullar 23 Nisan Oyunları ve Eğlencesi, bu yıl üçüncü kez gerçekleştirilerek çocuklara unutulmaz anlar yaşattı.03 Mayıs 2026 Pazar 17:51KIBRIS
Güney Kıbrıs'ta 2 şap vakası dahaRum basınında yer alan bilgilere göre Athineu'da iki çiftlikte şap hastalığı tespit edildi. Buna göre şap hastalığı görülen çiftlik sayısı 110’a ulaştı. Öte yandan nadir türlerin akıbetine ilişkin kararın önümüzdeki günlerde açıklanması bekleniyor.02 Mayıs 2026 Cumartesi 18:37GÜNEY KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.