25 Nisan 2024
  • Lefkoşa22°C
  • Mağusa21°C
  • Girne23°C
  • Güzelyurt24°C
  • İskele21°C
  • İstanbul16°C
  • Ankara19°C

HDP'DE EŞBAŞKANLIK SÜRPRİZİ: TEMELLİ YERİNE MİTHAT SANCAR EŞBAŞKAN ADAYI

HDP'nin Pazar günü yapılacak 4. Olağan Büyük Kongresi'nde, eşbaşkanlık değişimine gidilmesi bekleniyor.

HDP'de eşbaşkanlık sürprizi: Temelli yerine Mithat Sancar eşbaşkan adayı

22 Şubat 2020 Cumartesi 17:16

HDP'nin parti yönetim adaylarının belirlendiği Mutabakat Komisyonu, mevcut eşbaşkan Sezai Temelli yerine TBMM Başkanvekili ve Mardin Milletvekili Mithat Sancar'ın aday gösterilmesinin kararlaştırdığı öğrenildi.

Pervin Buldan ise bir dönem daha eşbaşkanlık görevini sürdürecek.

HDP'yi bir sonraki seçime taşıyacak olan yönetim kadrosunun belirleneceği kongrede parti yönetiminin yanı sıra, yeni döneme ilişkin politika hedefleri de belirlenecek.

Eşbaşkanlık sürprizi

HDP kulislerinde son ana kadar mevcut eşbaşkanlar Pervin Buldan ve Sezai Temelli'nin yeniden eşbaşkanlığa aday gösterileceği konuşuluyordu.

Ancak gerek PM, gerekse eşbaşkanlık konusunda son karar verici olan HDP Mutabakat Komisyonu, yapılan değerlendirmeler sonrasında Sancar'ın aday gösterilmesini kararlaştırdı. Bu çerçevede Buldan ve Sancar'ın eşbaşkan adayı gösterilmesi bekleniyor.

HDP, 4. Olağan Kongresi hazırlıklarında sona geldi. Yaklaşık 30 bin partilinin davet edileceği kongre, HDP'nin 7.5 yıllık tarihsel sürecine dönük sinevizyon gösterisiyle başlayacak.

HDP tüzüğüne göre iki dönem üst üste görev yapanlar yeniden PM'ye aday olamayacağı için PM'deki en az 25 isim liste dışında kalacak.

3 partiye davet yok

HDP yönetimi kongreye, yurt içi ve yurt dışından çok sayıda kişi ve kurumu davet etti.

Ancak HDP'yi kongrelerine davet etmeyen AKP, MHP ve BBP davet edilmezken, İYİ Parti ve Ahmet Davutoğlu'nun liderliğini üstendiği Gelecek Partisi de davetli listesinde yer aldı.

Ayrıca, çok sayıda sendika, demokratik kitle örgütü, sanatçı, yazar ve akademisyene de davetiye gönderildi. Kongrede, eşbaşkanlar dışında konuşmak isteyen davetlilere de söz verilecek.

HDP hangi konuda özeleştiri yapıyor?

HDP'nin 4. Olağan Kongresi'nde partinin yeni dönem politikalarının nasıl şekilleneceği de merak konusu.

Zira partinin son yerel seçimlerde "oy deposu" olarak kabul edilen Doğu ve Güneydoğu'da bir çok belediyeyi kazanmakla birlikte oy oranının düşmesinin yanı sıra, "bölge partisi" imajından kurtulamadığı ve Türkiye'yi kucaklayıcı politikaları yaşama geçiremediği parti içinde de eleştiriyor ve partinin yeniden büyümesi için "değişim talebi" dile getiriliyor.

Örneğin HDP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık, Artı Gerçek'te katıldığı bir programda "parti içi bürokrasi ve bunun yarattığı statükonun hantallaşmaya yol açtığını belirterek, kongrede bu kadroların değiştirilmesi gerektiğine işaret etti.

Parti politikalarını da eleştiren Şık, "HDP'nin sadece niyet beyanıyla, sonrasında sahip çıkmadığımız sözlerle, temennilerle yol alması pek mümkün değil" görüşünü dile getirdi.

HDP Eşbaşkanı Pervin Buldan da özeleştiri yapan isimler arasında. Buldan, T24'e yaptığı açıklamada, "Biz Kürtlerin yaşadığı sorunları Türkiye halklarına çok iyi anlatamadık. Egelinin, Karadenizlinin sorununu da Kürtlerin sorunu haline getiremedik. Türklerle Kürtleri aynı noktada buluşturamadık. Bu konuda eksik kaldık. Bu önümüzdeki yeni dönemde gerçek demokrasi için Türklerle Kürtlerin taleplerini, acılarının, sevinçlerini, hislerini duygularını ortak noktada buluşturabilmek için daha çok çalışacağız" açıklamasıyla dikkat çekti.

'Hedef AKP-MHP iktidarından kurtuluş'

Kongre hazırlıkları ve partinin yeni dönem politikaları hakkında BBC Türkçe'nin sorularını yanıtlayan HDP Sözcüsü Günay Kubilay, partisinin yeni dönem hedefini "AKP-MHP iktidarından kurtuluş ve demokratik halk iktidarının yolunun açılması" olarak ifade etti.

HDP'nin 31 Mart yerel seçimlerde başlayan "demokrasi güçleri ile ittifak" stratejisini sürdüreceğinin de işaretini veren Kubilay, bir başka önemli hedeflerini ise "parlamenter sisteme dönüş" olduğunu ifade etti:

"Saray rejimine itirazı olan, demokratik ve çoğulcu bir parlamenter sisteme dönüşü öngören, bağımsız yargı, özgür medya, hak, hukuk, adalet gibi önceliklerle beraber demokrasi arayışı içinde olan güçlerle bir 'asgari demokratik programda' buluşmak ve bir siyasal geçiş sürecini birlikte inşa etmek için parlamento içinde ve dışındaki partiler veya güçlerle demokratik işbirliklerine de hazır olduğumuzun altını çizmek istiyorum. Elbette bu bağlam içinde formüle edilen ilkeler ve öncelikler büyük bir konsensüsle Büyük Kongre'de sonuçlandırılacak."

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA