28 Mart 2024
  • Lefkoşa19°C
  • Mağusa18°C
  • Girne19°C
  • Güzelyurt19°C
  • İskele18°C
  • İstanbul18°C
  • Ankara17°C

HDK HEYETİ SAMSUN'DA TEMASLARA BAŞLADI

HDK heyeti Samsun'da temaslara başladı

19 Şubat 2013 Salı 12:47

Aralarında dört milletvekilinin bulunduğu Halkların Demokratik Kongresi heyetinin Karadeniz turu Samsun'da gergin bir ortamda devam ediyor.

Omtel Otel'de basın toplantısı düzenleyen heyet üyelerinin gündeminde, Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz'ı ziyaret, sivil toplum örgütü temsilcileriyle toplantı ve akşam saatlerinde halk toplantısı bulunuyor.

Bu arada, kent merkezinde toplanan bir grubun HDK bileşenlerinden Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi ile Türkiye Komünist Partisi, Halkevleri ve Devrimci 78'liler Derneği bürolarının bulunduğu bir bina önünde toplandığı belirtiliyor.

HDK heyeti içinde, İstanbul Bağımsız Milletvekili Levent Tüzel, Barış ve Demokrasi Partisi İstanbul Milletvekilleri Sebahat Tuncel ve Sırrı Süreyya Önder ile Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü yer alıyor.

Tüzel'in basın danışmanı Eren Caşkurlu'nun verdiği bilgiye göre, heyet üyeleri bu sabah yerel basına ve ulusal medya kuruluşlarının Samsun temsilcilerine, Kürt sorunuyla ilgili "Çözüm için müzakere, barış için eşitlik" kampanyaları hakkında bilgi verdi.

Parti bürolarına saldırı

Sol gazetesinin internet sitesindeki habere göreyse, sabah saatlerinde yaklaşık 50 kişilik bir grup, solcu partilerin ve bazı sivil toplum örgütlerinin bürolarının bulunduğu binayı taşladı.

Sabah erken saatlerde polis tarafından dağıtılan yaklaşık 50 kişilik grubun, daha kalabalık olarak tekrar toplandığı belirtiliyor.

Karadeniz turuna Pazar günü Çorum'da başlayan HDK heyeti, ertesi gün Sinop'a geçtiğinde gergin saatler yaşamıştı.

Heyet üyelerinin basın toplantısı yaptığı Öğretmenevi, polisin açıklamasına yaklaşık 800 kişilik bir grubun ablukası altında kaldı. Gruptakilerin bina içine girmesi polis tarafından güçlükle önlenirken, heyet üyelerinin arabaları tahrip edildi ve içeriye çeşitli maddeler atıldı.

Sinop Valiliği, olaylarda 16 kişinin yaralandığını ve 14 kişi hakkında "yasal işlem başlatıldığını" açıkladı.

BDP milletvekili Önder ise Twitter hesabında, olayın "organize bir saldırı" olduğunu belirterek, polisi ve yetkilileri yeterli önlem almamakla suçladı.

Sinop Gençlik Platformu ve Ülkü Ocakları, heyetin gelmesinden önce kentte Türk bayrakları asılması çağrısı yapmıştı.

Heyet üyelerinin daha sonra Trabzon ve Giresun'a geçmesi bekleniyor. HDK bünyesinde, başta BDP olmak üzere çok sayıda sosyalist parti ve grup bulunuyor.


Haberin Kaynağı: http://www.bbc.co.uk/turkce/haberler/2013/02/130219_hdk_bdp_samsun.shtml

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA